Sezonul vacanțelor de iarnă va începe în curând. Câteva zile la munte reprezintă remediul perfect pentru a păstra echilibrul între carieră și viața personală.
A venit momentul să-ți folosești voucherele de vacanta pentru o nouă aventură la munte, locul perfect pentru reîncărcarea bateriilor și găsirea surselor de inspirație. Iar dacă te pasionează sporturile de iarnă și încă nu te-ai decis asupra destinației, mai jos ți-am pregătit un top al celor mai frumoase pârtii de schi din România. Trebuie doar să alegi una și să pornești la drum!
Pârtii de schi în Transilvania
Înconjurată de munți, Transilvania reprezintă una dintre destinațiile favorite ale celor pasionați de schi și sporturi de iarnă. Pe lângă pârtiile de schi, zona încântă prin multitudinea de trasee de drumeții, parcuri naturale protejate, muzee și mănăstiri. Citește mai jos despre cele mai căutate pârtii de schi din zona Transilvaniei.
Pârtii de schi în stațiunea montană Poiana Brașov
La scurtă distanță de Brașov (la aproximativ 14 kilometri de oraș), Poiana Brașov este una dintre cele mai populare stațiuni montane din România, având telecabină, telegondolă, dar și pârtii de schi, atât pentru începători (Bradul și Stadion, de exemplu), cât și pentru avansați (Kanzel, Lupului, Subteleferic, Sulinar). Printre pârtiile cele mei preferate de amatorii sporturilor de iarnă, se numără:
- Pârtia Kanzel (dificultate: dificilă, lungime: 297 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine între vârful și baza pârtiei: 109 metri);
- Pârtia Lupului (dificultate: dificilă, lungime: 2605 metri, lățime medie: 28 metri, diferență de altitudine: 728 metri);
- Pârtia Subteleferic (dificultate: dificilă, lungime: 2200 metri, lățime medie: 35 metri, diferență de altitudine: 650 metri);
- Pârtia Sulinar (dificultate: dificilă, lungime: 2820 metri, lățime medie: 35 metri, diferență de altitudine: 635 metri);
- Pârtia Bradul (dificultate: ușoară, lungime: 430 metri, lățime medie: 70 metri, diferență de altitudine: 70 metri);
- Pârtia Stadion (dificultate: ușoară, lungime: 612 metri, lățime medie: 30 metri, diferență de altitudine: 50 metri).
Un skipass de o zi costă 150 de lei pentru adulți și 85 de lei pentru copii. Dacă vrei să petreci două zile în Poiana Brașov, vei plăti 260 de lei pentru un adult și 140 de lei pentru copii.

Pârtii de schi în stațiunea montană Sinaia
Și Sinaia are câteva opțiuni demne de luat în calcul pentru cei pasionați de schi și de sporturile de iarnă. Iar peisajele de la Cota 1400 și Cota 2000 sunt absolut spectaculoase. Printre pârtiile pe care le poți testa aici se numără:
- Pârtia Gondola (dificultate: ușoară, lungime: 150 metri, lățime medie: 40 metri, diferență de altitudine: 20 metri);
- Pârtia Carp (dificultate: dificilă, lungime: 1382 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine: 450 metri);
- Pârtia Drumul de Vară (dificultate: medie, lungime: 2972 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine: 395 metri);
- Pârtia Valea Soarelui (dificultate: medie, lungime: 1191 metri, lățime medie: 103 metri, diferență de altitudine: 214 metri);
- Pârtia Valea Soarelui 2 (dificultate: ușoară, lungime: 1200 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine: 20 metri).
Un skipass de o zi costă 160 de lei pentru adulți și 110 de lei pentru copii, iar pentru două zile costă 305 lei pentru adulți și 210 lei pentru copii.

Pârtii de schi în stațiunea montană Bușteni
Pârtia Kalinderu din Bușteni se numără printre cele mai cunoscute din România, însă această stațiune de pe Valea Prahovei are și alte variante numai bune pentru cei care iubesc sporturile de iarnă, inclusiv un Fun Park cu o pârtie pentru începători, tobogane și carusele.
- Pârtia Kalinderu 2 (dificultate: medie, lungime: 1300 metri, lățime medie: 40 metri, diferență de altitudine: 295 metri);
- Pârtia Cabana Babele (dificultate: medie, lungime: 400 metri, lățime medie: 40 metri, diferență de altitudine: 250 metri).
Un skipass de o zi este 160 de lei pentru adulți și 85 de lei pentru copii, iar pentru două zile costurile sunt de 310 lei pentru adulți și 165 de lei pentru copii.

Pârtii de schi în stațiunea montană Păltiniș
Situat la scurtă distanță de Sibiu, Păltinișul se numără printre cele mai îndrăgite destinații de iarnă din România. Iar dacă ajungi aici, distracția pe pârtie de schi este garantată.
- Arena Platoș (un complex de schi și snowboarding, alcătuit din mai multe pârtii de dificultate medie și ușoară – Arena Platoș, Panorama Sibiului, Poiana Poplăcii, Soarelui).
Costul unui skipass pentru o zi este de 90 de lei pentru adulți și 20-70 de lei pentru copii, în funcție de vârstă. Pentru două zile, costurile sunt de 175 de lei pentru adulți și între 30 și 175 de lei pentru copii.
▶️ Ți-ai făcut deja bagajele pentru vacanța la munte? Ia-ți cu tine și cardul Turist. Acesta îți oferă acces la o multitudine de hoteluri și pensiuni din zonele schiabile. Vezi aici întreaga listă de parteneri care primesc cardul de vacanță!
Pârtii de schi în Bucovina
Bucovina este încărcată de tradiții, cu atât mai mult în sezonul rece. Aici multe bunicuțe încă torc la fuior, se folosesc războaie de țesut și se păstrează tradițiile specifice perioadei sărbătorilor de iarnă (sacrificarea porcului, colinde, pregătirea preparatelor tradiționale). Ajuns pe aceste meleaguri, scapi rapid de stresul cotidian.
Pârtia de schi în stațiunea Câmpulung Moldovenesc
Pârtia Rarău este cea mai cunoscută din Bucovina. Deschisă cel mai recent în Câmpulung Moldovenesc, este una dintre cele mai moderne din Bucovina. Cu aproape trei kilometri de pârtie de schi, se află pe locul doi în clasamentul pârtiilor din Suceava.
În plus, telegondola te duce în vârf în doar șapte minute. Pârtia este relativ ușoară, fără multe locuri abrupte, numai bună pentru începători.
Un skipass de o zi costă 125 de lei pentru adulți și 80 de lei pentru copii. Dacă vrei să petreci aici două zile, vei plăti 230 de lei pentru adulți și 150 de lei pentru copii.

Pârtia de schi în stațiunea Cârlibaba
Tot în topul clasamentului se află și pârtia Măgura din stațiunea Cârlibaba. Are o lungime de peste un kilometru și o lățime de aproximativ 40 de metri. De pe traseu poți admira peisajele superbe cu valea Bistriței Aurii, Obcina Mestecăniș și satul Cârlibaba.
Stațiunea se află la 50 km de Câmpulung Moldovenesc, 120 km de Suceava și 40 km de Vatra Dornei, iar un skipass de o zi costă între 80 și 100 lei pentru adulți (dacă mergi în timpul săptămânii sau weekend) și între 15 și 30 de lei pentru copii.
Pârtia de schi în stațiunea Gura Humorului
Pârtia din Gura Humorului este foarte căutată de turiști. Domeniul schiabil include două pârtii. Șoimul 1 este un traseu mai ușor și are o lungime de 550 m, iar Șoimul 2 este mai dificilă, beneficiază de telescaun și are o lungime de 1.500 m.
Există și o pârtie nocturnă și te poți bucura de priveliști deosebite asupra văii râului Moldova, localității Gura Humorului și Obcina Mare. Pe lângă pârtia de schi, poți încerca și alte activități specifice sezonului de iarnă: plimbare cu sanie trasă de cai, săniuș sau închiriere de ATV-uri.
Nu există un abonament skipass, însă o urcare și o coborâre costă 20 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii.

Pârtia de schi din stațiunea Mestecăniș
Pârtia Drumul Tătarilor nu intră în top 3, însă merită vizitată mai ales în plin sezon, când alte pârtii sunt aglomerate. Se bucură de un teleschi care deservește patru pârtii de schi. Oferă imagini spectaculoase asupra Obcinei Feredeu și a masivului Giumalău.
Aici, urcarea + coborârea costă 3 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii.
Pârtii de schi în Maramureș
Concediile în Maramureș au un farmec aparte. Cascada Cailor, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Mănăstirea Bârsana sunt câteva dintre atracțiile turistice care nu ar trebui ratate dacă îți petreci vacanța la schi pe aceste meleaguri.
La acestea se adaugă traseele montane, perfecte pentru drumeții, târgurile de Crăciun, tradițiile și bucatele locale.
▶️ Vrei să participi la festivaluri, târguri sau parcuri tematice când ești în Maramureș? Ia-ți în bagaj cardul Cultura pentru a te bucura de o vacanță completă!
Însă nu multă lume știe că Maramureșul a devenit în ultimii ani o destinație excelentă pentru pasionații de sporturi de iarnă. Vezi mai jos care sunt cele mai bune pârtii din Maramureș.

Pârtii de schi în stațiunea montană Cavnic
Ai drum prin Maramureș? Atunci e musai să faci un popas la Cavnic, una dintre cele mai interesante stațiuni montane din Carpații Orientali și, bineînțeles, un mic paradis pentru pasionații de schi. Aici găsești:
- Pârtia Roata 1 (dificultate: medie, lungime: 920 metri, diferență de altitudine: 140 metri);
- Pârtia Roata 2 (dificultate: ușoară, lungime: 1030 metri, diferență de altitudine: 330 metri);
- Pârtia Rainer 1 (dificultate: dificilă, lungime: 800 metri, diferență de altitudine: 190 metri);
- Pârtia Rainer 2 (dificultate: dificilă, lungime: 1000 metri, diferență de altitudine: 140 metri).
Un skipass de o zi costă 150 de lei pentru adulți și 100 de lei pentru copii. Dacă dorești să îți petreci două zile la Cavnic vei plăti 270 de lei pentru adulți și 190 de lei pentru copii.

Pârtii de schi în stațiunea Borșa
Primele pârtii din stațiunea Borșa au apărut în anii ‘40, când orașul era propus ca gazdă pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 1948. S-au construit pârtii de schi, instalații de transport pe cablu, restaurante, hoteluri și patinoare. Tot aici exista și o trambulină uriașă pentru sărituri cu schiurile.
▶️ Citește și Cum se folosește cardul de vacanță și care sunt avantajele
Dacă vrei să îți petreci o vacanță de schi relaxantă în Borșa ai la dispoziție pârtia Știol, de dificultate medie, cu telescaun și o lungime de 1.000 de metri și pârtia Poiana, dificultate medie, cu telescaun și o lungime de 2.000 de metri.
Un skipass de o zi costă 100-120 de lei pentru adulți, în funcție de zi (în timpul săptămânii sau în weekend) și 65-80 de lei pentru copii.
Pârtii de schi în stațiunea Izvoare
O altă zonă populară printre amatorii de schi este stațiunea Izvoare. Aflată la baza Munților Gutâi, Izvoare este o zonă pitorească înconjurată de pădure. Se află la aproximativ 30 km de Baia Mare.
Pârtia Cora este cea mai cunoscută și are o lungime de 800 de metri și dificultate medie. Sezonul de iarnă începe în decembrie și se încheie în aprilie.
Un skipass pentru o zi costă 80 de lei pentru adulți și 60 de lei pentru copii.
Pârtii de schi în stațiunea Șuior
Stațiunea Șuior se află la aproximativ 17 kilometri de orașul Baia Mare. Odată ajuns pe drumul spre Sighetul Marmației, vei descoperi pârtii bine echipate cu teleschi, telescaun, instalație de nocturnă și tunuri de zăpadă.
Îți poți testa abilitățile pe pârtiile Șuior 1, 2, 3 sau 4, cu o dificultate medie. Dacă ai experiență, poți încerca și pârtiile mai dificile, așa cum este cazul pârtiilor Mogoșa și Moski.
Prețul unui skipass pentru adulți este de 120-160 de lei, în funcție de perioada din săptămână în care mergi. Pentru copii, un skipass de o zi este de 60-80 de lei.
Pârtii de schi în Crișana
Crișana înseamnă Băile Felix, spa și relaxare. Între sesiunile de relaxare în jacuzzi îți poți pune sângele în mișcare pe pârtie. Mai jos ți-am propus trei destinații perfecte de încercat dacă ajungi în această zonă.
Pârtia de schi în stațiunea Arieșeni
Vestea bună este că în Arieșeni te bucuri de zăpadă peste o sută de zile pe an, începând din luna decembrie și până în martie. Pârtiile de schi de aici sunt situate în Munții Apuseni, în zona Pasului Vârtop.
Cea mai populară pârtie de schi este Pârtia Vârtop 1, situată în apropierea izvorului râului Arieșul Mare. Are o lungime de 1.000 de metri, o diferență de nivel de 240 de metri și o lățime de 90 de metri.
Cu o dificultate medie, este folosită mai ales de către practicanții familiarizați cu schiul. Punctul de plecare al pârtiei este la altitudinea de 1.400 de metri, unde poți ajunge cu ajutorul teleschiului. Acesta are o capacitate de 800 de persoane pe oră.
Nu există un skipass zilnic, însă o urcare este 10 lei pentru adulți și 8 lei pentru copii.

Pârtia de schi în stațiunea Băișoara
Stațiunea Băișoara (Muntele Băișoara) se află la aproximativ două ore de Oradea, pe drumul spre Huedin. Este un loc liniștit, cu aer curat, în care îți poți reîncărca bateriile. Dispune de pârtii de schi pentru începători și profesioniști, toate dotate cu teleschi și telescaun.
Pârtia Băișoara Mare are o lungime de 1.200 metri, un grad de dificultate medie și o diferență de nivel de 247 de metri. Aici se organizează în fiecare an concursuri naționale de schi pentru copii.A doua pârtie, Slalom, are o lungime de 300 de metri și este potrivită pentru schiori cu experiență.
Un skipass pentru o zi costă 140 de lei pentru adulți și 120 de lei pentru copii. Dacă vrei să petreci două zile, costul este de 240 de lei pentru adulți și 190 de lei pentru copii.
Pârtia de schi în stațiunea Stâna de Vale
Populară și câteva decenii în urmă, astăzi Stâna de Vale este cunoscută mai ales pentru cel mai curat aer din țară. Un lucru mai puțin știut este că pârtia a fost renovată în ultimii ani.
Dispune de teleschi și babyschi, perfectă pentru cei mici, care vor să învețe. De asemenea, se poate practica săniușul, iar complexul include și o pârtie de tubing.
Costul unui skipass este de 180 de lei pe zi pentru adulți și 160 de lei pentru copii.
Pârtii de schi în Oltenia
Partea nordică a Olteniei este celebră pentru Transalpina, cea mai înaltă șosea din România. Pe drumul spre pârtia de schi vei putea vedea două perechi de județe, deosebit de frumoase în sezonul rece. În funcție de sensul din care vii, Sibiu și Alba sau Gorj și Vâlcea îți vor încânta privirile. Tot în această zonă poți vizita Peștera Muierii, Cascadele Împietrite și Galeria Urșilor.
Vezi mai jos câteva dintre cele mai iubite pârtii de schi din Oltenia.
Pârtii de schi în stațiunea montană Rânca
Dacă iubești sporturile de iarnă, Rânca este una dintre destinațiile pe care trebuie să o incluzi pe lista ta.. Dacă încă nu te-ai decis unde să mergi la final de săptămână, folosește-ți voucherele de vacanță pentru o cazare aproape de:
- Pârtia M1 (dificultate: ușoară, lungime: 611 metri, lățime medie: 45 metri, diferență de altitudine: 92 metri);
- Pârtia M2 (dificultate: medie, lungime: 510 metri, lățime medie: 45 metri, diferență de altitudine: 116 metri);
- Pârtia M3 (dificultate: ușoară, lungime: 710 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine: 128 metri);
- Pârtia M4 (dificultate: medie, lungime: 350 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine: 110 metri).
Un abonament de o zi costă aproximativ 100 de lei, în funcție de numărul de urcări și coborâri.

Pârtii de schi în stațiunea montană Voineasa
Rămânem în zona Transalpinei și facem o scurtă oprire și în Voineasa, unde se află una dintre cele mai bune pârtii de schi din România.
- Pârtia Vidra/Ski Resort Transalpina, un domeniu schiabil cu o lungime totală a pârtiilor (dificultate medie și ușoară) de 6 kilometri.
Un skipass de o zi costă 85 de lei pentru adulți și 75 de lei pentru copii.
Sfaturi generale pentru o vacanță reușită la schi
Ai ales destinația, iar acum nu îți mai rămâne decât să te pregătești de drum și, desigur, să îți faci bagajele. Înainte de toate, însă, ar fi bine să arunci o privire pe trucurile de mai jos.
- Dacă ești schior începător, ți-ar fi util un curs de bază (în aproape toate stațiunile montane poți găsi școli sau instructori care să te ajute în acest sens), pentru a deprinde mișcările de bază: coborârea pe schiuri, controlul vitezei, păstrarea echilibrului etc.
- Alege echipamentul potrivit: lenjerie termoactivă, costum de schi din materiale de calitate, impermeabile, care lasă pielea să respire în același timp, ochelari de soare, cască, mănuși, clăpari și schiuri (pe cele din urmă le poți închiria odată ce ajungi pe pârtie, dacă nu dorești să faci din prima o astfel de investiție);
- Respectă traseul și marcajele pârtiei. Altfel spus, pentru a fi în siguranță, nu te aventura în zone în care nu ai acces;
- Fă-ți un plan. Multe pârtii au instalate nocturne, însă ar fi bine să te informezi în această privință de la început, ca să știi cum să-ți organizezi programul la schi. De asemenea, discută și cu cei alături de care mergi pe pârtie, astfel încât să vă sincronizați cât mai bine la diferite activități (pe lângă schi, puteți încerca și alte sporturi și activități de iarnă).
Pârtiile din România sunt destul de ofertante pentru cei pasionați de schi și de alte sporturi de sezon. Prin urmare, trebuie doar să alegi destinația și să te apuci de planificarea următoarei excursii.
Care sunt beneficiile unei vacanțe la munte
O vacanță la schi , pe lângă distracție și adrenalină, oferă și numeroase beneficii:
- Reduce stresul și îmbunătățește productivitatea. Angajații care își iau regulat vacanțe se bucură mai mult de viață și sunt mai productivi. De asemenea, sunt mai mulțumiți la locul actual de muncă. Pentru a fi sigur că te bucuri de timp liber, este important să negociezi beneficiile (de exemplu, cardul Turist) la angajare, cât și după.
- Reduce riscul de boli de inimă și alte afecțiuni. Acumularea stresului cauzează numeroase probleme de sănătate, în special pentru inimă. Persoanele care petrec mai mult timp în natură sunt mai relaxate și mai sănătoase. În plus, cei care merg la munte au un risc mai mic de afecțiuni metabolice. De asemenea, natura și sportul contribuie la o stare de spirit mai bună.
- Susține concentrarea și atenția. Când îți iei timp liber îți poți încărca bateriile și te poți relaxa fără griji. Prin urmare, când revii la locul de muncă, te concentrezi mai ușor și ai mintea limpede, pentru a putea lua decizii bune în situații-limită;
- Îmbunătățește calitatea somnului. La munte, activitatea fizică, peisajele frumoase, aerul curat, toate lucrează și te ajută să te odihnești mai mult și mai bine. De asemenea, lipsa tensiunii zilnice contribuie la un somn de calitate.