Povestea lui Alex Ionescu, tânărul care a învățat matematică plătindu-și ciocolata cu tichete de masă

Alex Ionescu s-a alăturat Sodexo Benefits & Rewards Services în urmă cu 14 ani, când terminase liceul și își dorea, la acel moment, o ocupație temporară. A început ca operator în perioada Crăciunului – trebuia să printeze bonuri de masă. I-a plăcut mediul de lucru, jobul temporar a devenit unul de șase luni, iar ulterior, unul permanent. În Sodexo a găsit încrederea și sprijinul de care oricine are nevoie la început de carieră, astfel că a rămas și singurul său angajator, iar Alex este acum manager de operațiuni și conduce o echipă formată din 12 colegi.

Un coleg pe care te poți baza, într-o companie care oferă oportunități tinerelor talente

Alex a simțit încă de la început că Sodexo este un loc în care dorește să rămână și să se dezvolte. Potențialul său a fost observat imediat, astfel că i-a fost oferită ocazia de a continua să lucreze în companie. Curiozitatea și ambiția, dar și oportunitățile pe care le anticipa, l-au făcut să accepte propunerea cu entuziasm.

„Mereu eram preocupat de ce se întâmpla în jur, la birou, și ușor, ușor am învățat să mă descurc și în alte roluri. Colegii și coordonatorul se bazau mereu pe mine și îmi insuflau încredere”, povestește el. „După șase-șapte ani am devenit coordonatorul echipei de producție, iar de doi ani sunt managerul departamentului de operațiuni”, completează Alex cu împlinire.

Povestea bonurilor de masă

Interacțiunea lui Alex cu domeniul beneficiilor extrasalariale nu a început odată cu jobul la Sodexo, ci încă din copilărie, în anii de gimnaziu.

„Când eram în clasa a cincea, părinții îmi lăsau, ca bani de buzunar, un buget fix, sub formă de bonuri de masă. Mama îmi spunea mereu că astfel voi învăța să calculez. Și într-adevăr, așa a fost. Cine s-ar fi gândit că voi ajunge, de la a calcula câtă ciocolată și câte Eugenii pot cumpăra cu un tichet de masă, la a lucra chiar în acest domeniu?”, își amintește cu entuziasm Alex.

Visele din copilărie, combustibil pentru realizările de astăzi

De-a lungul copilăriei și adolescenței, Alex a fost atras de multe potențiale traiectorii profesionale. Când avea șase ani, era fascinat de avioanele pe care le vedea adesea pe cer și visa să devină pilot.

Apoi, a fost atras de sport și nu a fost mulțumit până când nu a făcut performanță. A jucat fotbal mulți ani și apoi a fost campion național la Taekwandoo. A participat la numeroase campionate de arte marțiale și s-a clasat mereu printre primii trei sportivi.

„La 12-14 ani eram campion, iar la acea vârstă ești foarte mândru de rezultate și te simți provocat să faci și mai multe. Sportul m-a ajutat să îmi dau seama că nimic nu este simplu și trebuie să muncești mult pentru a avea rezultate”, spune Alex zâmbind.

Dacă ambiția o are încă din copilărie, la Sodexo a șlefuit această calitate și a învățat că visurile trebuie să fie ancorate în realitate pentru a fi realizate.

„Este foarte bine să fii ambițios, să ai aspirații înalte, dar realizabile – să nu visezi cu ochii deschiși. De multe ori aud că sunt prea îndrăzneț, pentru că îmi doresc de fiecare dată mai mult, dar eu chiar realizez ceea ce îmi propun. De exemplu, unul dintre obiectivele ambițioase ale companiei a fost digitalizarea produselor și mă bucur că am putut contribui la îndeplinirea lui”, explică Alex.


Provocările sunt mai ușor de abordat când primești sprijinul echipei

Cea mai mare provocare pentru Alex, de când lucrează la Sodexo, a fost promovarea ca manager de operațiuni, cu un rol foarte important în transformarea digitală a produselor și serviciilor companiei.

Alex era conștient de responsabilitățile noi implicate de acest job și de obiectivele ambițioase ale companiei. În primă fază, povestește el, s-a simțit intimidat de cerințele noului rol. Ulterior, însă, emoțiile s-au transformat în entuziasm și încredere.

„Mi-am făcut curaj și m-am gândit că, din moment ce colegii de la Sodexo au încredere în mine și mi-au făcut această propunere, cu siguranță voi reuși”, spune Alex. Știa că este ambițios și orientat către găsirea de soluții, iar susținerea primită din partea echipei a contat și ea enorm.

O zi bună începe cu un mediu de lucru care te ține activ și entuziast

Pentru că poziția pe care o ocupă este una dinamică, care implică adesea situații imprevizibile, Alex a învățat să gestioneze cu brio orice schimbare de ultimă clipă.

„Sunt o persoană care se uită, în primul rând, la ceea ce se întâmplă în prezent. În funcție de prezent mă pot organiza și pot găsi soluțiile potrivite. La Sodexo am învățat, cu sprijinul echipei, să mă organizez astfel încât să am un plan bun pentru orice situație. Este un mediu care te ține activ și îmi place foarte mult”, povestește Alex.

După 14 ani de Sodexo, lui Alex îi este clar că scopul final este o calitate mai bună a vieții pentru toată lumea. Atât pentru clienții companiei, cât și pentru angajați. A găsit în cadrul Sodexo un mediu care îi oferă susținere, spațiu pentru dezvoltare și, nu în ultimul rând, multă încredere că va reuși să atingă orice obiectiv ambițios. Vrea să dea mai departe aceste lucruri, atât prin munca pe care o face zilnic, cât și în viața sa personală.

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.