Principalele provocari pentru IMMuri in 2021

Cum abordezi principalele provocări pentru IMMuri în 2021? Partea a 2-a

În prima parte a acestui articol, am început să povestim despre principalele provocări pe care le întâmpină întreprinderile mici și mijlocii din România, plecând de la faptul că în noiembrie 2020, 58% dintre aceștia spuneau că mai aveau fonduri disponibile numai pentru o lună sau două. Care este situația firmelor și cu ce se confruntă în 2021, patru luni mai târziu?

Productivitatea și sănătatea oamenilor 

Studiile recente au arătat că productivitatea companiilor poate scădea cu până la 25% atunci când angajații sunt afectați de frică și stres constant la locul de muncă. Acești factori negativi pentru starea mentală și emoțională a angajaților au fost exacerbate de criza din ultimul an, mulți confruntându-se cu amenințarea șomajului, scăderea salariilor, pericolul Covid-19, provocările muncii de acasă cu copii și alți membri ai familiei necesitând atenție, timp și multe altele. 

Dacă nu vrei ca toate activitățile companiei tale să aibă de suferit iremediabil, acordă atenție mărită stărilor mentale și emoționale ale oamenilor din echipă. Fiecare manager trebuie să-și asculte mai mult oamenii și să demonstreze empatie, flexibilitate și transparență în relațiile cu aceștia. În același timp, compania poate sprijini starea de bine a angajaților (și prin extensie, productivitatea lor) punându-le la dispoziție asigurări medicale sau alte beneficii, precum servicii de consiliere psihologică, coaching, activități de teambuilding sau relaxare. 

Iar dacă te gândești că astfel de inițiative te vor costa prea mult, amintește-ți că 97% din companiile care investesc în starea de bine a angajaților ajung să aibă performanțe de business mult superioare companiilor care ignoră aceste aspecte.

Managementul echipelor de la distanță

Comunicarea cu fiecare om din echipă și managementul activităților fiecăruia pot deveni probleme majore dacă firma face o trecere la munca de la distanță fără a avea procesele adaptate corespunzător.

Planifică modurile în care vei comunica cu echipa și coordona proiectele și activitățile de la distanță. Din fericire, avem azi la dispoziție numeroase instrumente de comunicare și lucru în echipă online, care-ți permit să fii aproape la fel de prezent, disponibil și activ în echipa ta ca și atunci când lucrați din același birou. Trebuie doar adoptate în același fel de către întreaga echipă (da, știm, e mai ușor de zis decât de făcut :D).

Recrutarea angajaților potriviți de la distanță

Sub amenințarea pandemiei, recrutarea de noi angajați trebuie să se facă folosind, în primele etape, cel puțin, tehnologiile de comunicare de la distanță - apeluri video sau audio, email, etc. Aceste aspecte pot prezenta și ele dificultăți pentru anumiți recrutori sau candidați, pentru care absența prezenței fizice poate fi un obstacol.

Cu toate acestea, munca de la distanță devine tot mai mult „noul normal”, iar majoritatea candidaților (98%, conform World Economic Forum) va avea tot mai mult așteptarea să primească această flexibilitate ca parte a pachetului de beneficii standard. Prin urmare, firmele care ignoră această realitate și nu își adaptează procesele de recrutare și de muncă vor pierde numeroase oportunități de a angaja oameni valoroși, de-a lungul timpului. 

Cum să atragi angajații potriviți de la distanță? Citește mai multe în articolul nostru dedicat.

Salariile și beneficiile pentru angajați

În climatul actual de incertitudine, transparența angajatorului și siguranța locului de muncă sunt factori decisivi atât în atragerea, cât și în păstrarea angajaților. Siguranța salariului este o altă problemă crucială. Cu toate acestea, multe întreprinderi mici și mijlocii au fost nevoite să reducă salariile angajaților pentru diverse perioade, în urma crizei Covid-19. Dacă și tu ai fost în această situație, cum ai compensat această scădere pentru oamenii din echipă? 

Pe lângă banii din salariu, aceștia pot fi recompensați și cu o varietate de beneficii extra salariale, care pot fi acordate indiferent că angajații lucrează în regim de telemuncă sau de la birou. Tichetele de masă electronice, cardurile cadou sau voucherele de vacanță pe card, sunt printre cele mai dorite beneficii extra salariale din România, conform unui studiu Hipo.ro, și pot contribui semnificativ la creșterea puterii de cumpărare a angajaților și motivarea lor. În plus, multe astfel de beneficii se bucură de deductibilitate sau alte facilități fiscale pentru companiile care le oferă, ceea ce înseamnă că îți poți recompensa angajații fără cheltuielile pe care le-ai avea dacă le-ai oferi aceste beneficii în bani.

Spre exemplu, beneficiile extra salariale de la Sodexo sunt ușor de acordat, pot fi utilizate la parteneri din toată țara și te ajută să optimizezi bugetul companiei. Iată ce facilități fiscale oferă fiecare tip de beneficiu extra salarial:

  • Cardul de masă Gusto Pass - 100% deductibilitate și exceptare de la plata taxelor salariale pentru sumele acordate, conform Legii 165/2018. Fiind scutit de la plata contribuțiilor sociale și deductibil de la plata impozitului pe profit, este un beneficiu cu 37% mai valoros decât aceeași sumă acordată în bani.
  • Cardul Cadou Pass, oferit în special de sărbători - neimpozabil în limita a 150 lei/angajat/eveniment. Cadou Pass beneficiază de 100% deductibilitate la calculul impozitului pe profit, în limita a 5% din valoarea cheltuielilor salariale.
  • Cardul Cultura Pass, pentru activități de culturale și de timp liber - sumele oferite prin Cultura Pass (160 de lei lunar, sau 330 lei ocazional, pentru evenimente specifice), beneficiază de asemenea de 100% deductibilitate la calculul impozitului pe profit.
  • Cardul de vacanță Turist Pass - sumele acordate pentru Turist Pass reprezintă cheltuieli deductibile, limitate la maximum 13.800 de lei/ angajat / an fiscal (6 salarii minim brute/țară garantate în plată). Acestea sunt scutite de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.
  • 7card, beneficiul destinat activităților sportive - Poți alege o contribuție parțială (plătești cel puțin 25% din prețul abonamentului lunar, iar angajatul plătește restul) sau o contribuție integrală. În plus, abonamentul poate fi utilizat acum și din siguranța propriului domiciliu. 7card@Home este cel mai mare hub online de conținut de relax&sport, disponibil abonaților activi 7card. Angajații tăi pot avea acces de acasă la antrenamente cu traineri performanți, activități de relaxare, sesiuni de mindfulness și ghiduri de alimentație sănătoasă.

Oferă și mai multă atenție pentru bunăstarea angajaților tăi. Companiile care se adaptează rapid la noile circumstanțe tehnologice și economice și care au cei mai motivați angajați, sunt cele care se vor departaja de competiție și prospera în „noua normalitate”. Dacă vrei să afli mai multe despre cum beneficiile Sodexo te pot ajuta să-ți faci echipa fericită și mai productivă, nu ezita să ne contactezi.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.