cele mai frumoase partii de schi din romania

Cele mai frumoase pârtii de schi din România

22 Noiembrie 2022

Vacanța de iarnă este momentul perfect pentru a te relaxa și a-ți încărca bateriile cu un concediu de neuitat. Iar atunci când concediul include și câteva zile de schiat, vacanța se anunță a fi și mai distractivă. Alege-ți pârtia de schi preferată și nu uita să-ți folosești cardul Pluxee Turist pentru a achita cazarea și alte servicii incluse în pachetul de vacanță.

partie schi

 

Sezonul vacanțelor de iarnă va începe în curând. Câteva zile la munte reprezintă remediul perfect pentru a păstra echilibrul între carieră și viața personală.

A venit momentul să-ți folosești voucherele de vacanta pentru o nouă aventură la munte, locul perfect pentru reîncărcarea bateriilor și găsirea surselor de inspirație. Iar dacă te pasionează sporturile de iarnă și încă nu te-ai decis asupra destinației, mai jos ți-am pregătit un top al celor mai frumoase pârtii de schi din România. Trebuie doar să alegi una și să pornești la drum!

Pârtii de schi în Transilvania

Înconjurată de munți, Transilvania reprezintă una dintre destinațiile favorite ale celor pasionați de schi și sporturi de iarnă. Pe lângă pârtiile de schi, zona încântă prin multitudinea de trasee de drumeții, parcuri naturale protejate, muzee și mănăstiri. Citește mai jos despre cele mai căutate pârtii de schi din zona Transilvaniei.

Pârtii de schi în stațiunea montană Poiana Brașov

La scurtă distanță de Brașov (la aproximativ 14 kilometri de oraș), Poiana Brașov este una dintre cele mai populare stațiuni montane din România, având telecabină, telegondolă, dar și pârtii de schi, atât pentru începători (Bradul și Stadion, de exemplu), cât și pentru avansați (Kanzel, Lupului, Subteleferic, Sulinar). Printre pârtiile cele mei preferate de amatorii sporturilor de iarnă, se numără:

 • Pârtia Kanzel (dificultate: dificilă, lungime: 297 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine între vârful și baza pârtiei: 109 metri);
 • Pârtia Lupului (dificultate: dificilă, lungime: 2605 metri, lățime medie: 28 metri, diferență de altitudine: 728 metri);
 • Pârtia Subteleferic (dificultate: dificilă, lungime: 2200 metri, lățime medie: 35 metri, diferență de altitudine: 650 metri);
 • Pârtia Sulinar (dificultate: dificilă, lungime: 2820 metri, lățime medie: 35 metri, diferență de altitudine: 635 metri);
 • Pârtia Bradul (dificultate: ușoară, lungime: 430 metri, lățime medie: 70 metri, diferență de altitudine: 70 metri);
 • Pârtia Stadion (dificultate: ușoară, lungime: 612 metri, lățime medie: 30 metri, diferență de altitudine: 50 metri).

Un skipass de o zi costă 150 de lei pentru adulți și 85 de lei pentru copii. Dacă vrei să petreci două zile în Poiana Brașov, vei plăti 260 de lei pentru un adult și 140 de lei pentru copii.

poiana brasov

 

Pârtii de schi în stațiunea montană Sinaia

Și Sinaia are câteva opțiuni demne de luat în calcul pentru cei pasionați de schi și de sporturile de iarnă. Iar peisajele de la Cota 1400 și Cota 2000 sunt absolut spectaculoase. Printre pârtiile pe care le poți testa aici se numără:

 • Pârtia Gondola (dificultate: ușoară, lungime: 150 metri, lățime medie: 40 metri, diferență de altitudine: 20 metri);
 • Pârtia Carp (dificultate: dificilă, lungime: 1382 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine: 450 metri);
 • Pârtia Drumul de Vară (dificultate: medie, lungime: 2972 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine: 395 metri);
 • Pârtia Valea Soarelui (dificultate: medie, lungime: 1191 metri, lățime medie: 103 metri, diferență de altitudine: 214 metri);
 • Pârtia Valea Soarelui 2 (dificultate: ușoară, lungime: 1200 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine: 20 metri).

Un skipass de o zi costă 160 de lei pentru adulți și 110 de lei pentru copii, iar pentru două zile costă 305 lei pentru adulți și 210 lei pentru copii. 

sinaia

 

Pârtii de schi în stațiunea montană Bușteni

Pârtia Kalinderu din Bușteni se numără printre cele mai cunoscute din România, însă această stațiune de pe Valea Prahovei are și alte variante numai bune pentru cei care iubesc sporturile de iarnă, inclusiv un Fun Park cu o pârtie pentru începători, tobogane și carusele.

 • Pârtia Kalinderu 2 (dificultate: medie, lungime: 1300 metri, lățime medie: 40 metri, diferență de altitudine: 295 metri);
 • Pârtia Cabana Babele (dificultate: medie, lungime: 400 metri, lățime medie: 40 metri, diferență de altitudine: 250 metri).

Un skipass de o zi este 160 de lei pentru adulți și 85 de lei pentru copii, iar pentru două zile costurile sunt de 310 lei pentru adulți și 165 de lei pentru copii. 

busteni

 

Pârtii de schi în stațiunea montană Păltiniș

Situat la scurtă distanță de Sibiu, Păltinișul se numără printre cele mai îndrăgite destinații de iarnă din România. Iar dacă ajungi aici, distracția pe pârtie de schi este garantată.

 • Arena Platoș (un complex de schi și snowboarding, alcătuit din mai multe pârtii de dificultate medie și ușoară – Arena Platoș, Panorama Sibiului, Poiana Poplăcii, Soarelui).

Costul unui skipass pentru o zi este de 90 de lei pentru adulți și 20-70 de lei pentru copii, în funcție de vârstă. Pentru două zile, costurile sunt de 175 de lei pentru adulți și între 30 și 175 de lei pentru copii.

▶️ Ți-ai făcut deja bagajele pentru vacanța la munte? Ia-ți cu tine și cardul Pluxee Turist. Acesta îți oferă acces la o multitudine de hoteluri și pensiuni din zonele schiabile. Vezi aici întreaga listă de parteneri care primesc cardul de vacanță!

Pârtii de schi în Bucovina

Bucovina este încărcată de tradiții, cu atât mai mult în sezonul rece. Aici multe bunicuțe încă torc la fuior, se folosesc războaie de țesut și se păstrează tradițiile specifice perioadei sărbătorilor de iarnă (sacrificarea porcului, colinde, pregătirea preparatelor tradiționale). Ajuns pe aceste meleaguri, scapi rapid de stresul cotidian. 

Pârtia de schi în stațiunea Câmpulung Moldovenesc

Pârtia Rarău este cea mai cunoscută din Bucovina. Deschisă cel mai recent în Câmpulung Moldovenesc, este una dintre cele mai moderne din Bucovina. Cu aproape trei kilometri de pârtie de schi, se află pe locul doi în clasamentul pârtiilor din Suceava.

În plus, telegondola te duce în vârf în doar șapte minute. Pârtia este relativ ușoară, fără multe locuri abrupte, numai bună pentru începători.

Un skipass de o zi costă 125 de lei pentru adulți și 80 de lei pentru copii. Dacă vrei să petreci aici două zile, vei plăti 230 de lei pentru adulți și 150 de lei pentru copii. 

bucovina pasul tihuta

 

Pârtia de schi în stațiunea Cârlibaba

Tot în topul clasamentului se află și pârtia Măgura din stațiunea Cârlibaba. Are o lungime de peste un kilometru și o lățime de aproximativ 40 de metri. De pe traseu poți admira peisajele superbe cu valea Bistriței Aurii, Obcina Mestecăniș și satul Cârlibaba. 

Stațiunea se află la 50 km de Câmpulung Moldovenesc, 120 km de Suceava și 40 km de Vatra Dornei, iar un skipass de o zi costă între 80 și 100 lei pentru adulți (dacă mergi în timpul săptămânii sau weekend) și între 15 și 30 de lei pentru copii. 

Pârtia de schi în stațiunea Gura Humorului

Pârtia din Gura Humorului este foarte căutată de turiști. Domeniul schiabil include două pârtii. Șoimul 1 este un traseu mai ușor și are o lungime de 550 m, iar Șoimul 2 este mai dificilă, beneficiază de telescaun și are o lungime de 1.500 m. 

Există și o pârtie nocturnă și te poți bucura de priveliști deosebite asupra văii râului Moldova, localității Gura Humorului și Obcina Mare. Pe lângă pârtia de schi, poți încerca și alte activități specifice sezonului de iarnă: plimbare cu sanie trasă de cai, săniuș sau închiriere de ATV-uri. 

Nu există un abonament skipass, însă o urcare și o coborâre costă 20 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii. 

sanie cai

 

Pârtia de schi din stațiunea Mestecăniș

Pârtia Drumul Tătarilor nu intră în top 3, însă merită vizitată mai ales în plin sezon, când alte pârtii sunt aglomerate. Se bucură de un teleschi care deservește patru pârtii de schi. Oferă imagini spectaculoase asupra Obcinei Feredeu și a masivului Giumalău.

Aici, urcarea + coborârea costă 3 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii.  

Pârtii de schi în Maramureș

Concediile în Maramureș au un farmec aparte. Cascada Cailor, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Mănăstirea Bârsana sunt câteva dintre atracțiile turistice care nu ar trebui ratate dacă îți petreci vacanța la schi pe aceste meleaguri. 

La acestea se adaugă traseele montane, perfecte pentru drumeții, târgurile de Crăciun, tradițiile și bucatele locale. 

▶️ Vrei să participi la festivaluri, târguri sau parcuri tematice când ești în Maramureș? Ia-ți în bagaj cardul Cultura sau cardul de tichete de masa Pluxee Gusto pentru a te bucura de o vacanță completă! 

Însă nu multă lume știe că Maramureșul a devenit în ultimii ani o destinație excelentă pentru pasionații de sporturi de iarnă. Vezi mai jos care sunt cele mai bune pârtii din Maramureș. 

maramures

 

Pârtii de schi în stațiunea montană Cavnic

Ai drum prin Maramureș? Atunci e musai să faci un popas la Cavnic, una dintre cele mai interesante stațiuni montane din Carpații Orientali și, bineînțeles, un mic paradis pentru pasionații de schi. Aici găsești:

 • Pârtia Roata 1 (dificultate: medie, lungime: 920 metri, diferență de altitudine: 140 metri);
 • Pârtia Roata 2 (dificultate: ușoară, lungime: 1030 metri, diferență de altitudine: 330 metri);
 • Pârtia Rainer 1 (dificultate: dificilă, lungime: 800 metri, diferență de altitudine: 190 metri);
 • Pârtia Rainer 2 (dificultate: dificilă, lungime: 1000 metri, diferență de altitudine: 140 metri).

Un skipass de o zi costă 150 de lei pentru adulți și 100 de lei pentru copii. Dacă dorești să îți petreci două zile la Cavnic vei plăti 270 de lei pentru adulți și 190 de lei pentru copii. 

cavnic

 

Pârtii de schi în stațiunea Borșa 

Primele pârtii din stațiunea Borșa au apărut în anii ‘40, când orașul era propus ca gazdă pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 1948. S-au construit pârtii de schi, instalații de transport pe cablu, restaurante, hoteluri și patinoare. Tot aici exista și o trambulină uriașă pentru sărituri cu schiurile. 

▶️ Citește și Cum se folosește cardul de vacanță și care sunt avantajele

Dacă vrei să îți petreci o vacanță de schi relaxantă în Borșa ai la dispoziție pârtia Știol, de dificultate medie, cu telescaun și o lungime de 1.000 de metri și pârtia Poiana, dificultate medie, cu telescaun și o lungime de 2.000 de metri. 

Un skipass de o zi costă 100-120 de lei pentru adulți, în funcție de zi (în timpul săptămânii sau în weekend) și 65-80 de lei pentru copii. 

Pârtii de schi în stațiunea Izvoare

O altă zonă populară printre amatorii de schi este stațiunea Izvoare. Aflată la baza Munților Gutâi, Izvoare este o zonă pitorească înconjurată de pădure. Se află la aproximativ 30 km de Baia Mare.

Pârtia Cora este cea mai cunoscută și are o lungime de 800 de metri și dificultate medie. Sezonul de iarnă începe în decembrie și se încheie în aprilie. 

Un skipass pentru o zi costă 80 de lei pentru adulți și 60 de lei pentru copii. 

Pârtii de schi în stațiunea Șuior  

Stațiunea Șuior se află la aproximativ 17 kilometri de orașul Baia Mare. Odată ajuns pe drumul spre Sighetul Marmației, vei descoperi pârtii bine echipate cu teleschi, telescaun, instalație de nocturnă și tunuri de zăpadă. 

Îți poți testa abilitățile pe pârtiile Șuior 1, 2, 3 sau 4, cu o dificultate medie. Dacă ai experiență, poți încerca și pârtiile mai dificile, așa cum este cazul pârtiilor Mogoșa și Moski. 

Prețul unui skipass pentru adulți este de 120-160 de lei, în funcție de perioada din săptămână în care mergi. Pentru copii, un skipass de o zi este de 60-80 de lei. 

Pârtii de schi în Crișana

Crișana înseamnă Băile Felix, spa și relaxare. Între sesiunile de relaxare în jacuzzi îți poți pune sângele în mișcare pe pârtie. Mai jos ți-am propus trei destinații perfecte de încercat dacă ajungi în această zonă. 

Pârtii de schi în stațiunea Arieșeni

Vestea bună este că în Arieșeni te bucuri de zăpadă peste o sută de zile pe an, începând din luna decembrie și până în martie. Pârtiile de schi de aici sunt situate în Munții Apuseni, în zona Pasului Vârtop. 

Cea mai populară pârtie de schi este Pârtia Vârtop 1, situată în apropierea izvorului râului Arieșul Mare. Are o lungime de 1.000 de metri, o diferență de nivel de 240 de metri și o lățime de 90 de metri. 

Cu o dificultate medie, este folosită mai ales de către practicanții familiarizați cu schiul. Punctul de plecare al pârtiei este la altitudinea de 1.400 de metri, unde poți ajunge cu ajutorul teleschiului. Acesta are o capacitate de 800 de persoane pe oră. 

Nu există un skipass zilnic, însă o urcare este 10 lei pentru adulți și 8 lei pentru copii.

Sursa foto: Shutterstock & iStock