Ce este certificatul de clasificare
Certificatul de clasificare e un document eliberat de către instituția publică centrală responsabilă în domeniul turismului, care reprezintă o formă de a delimita unitățile turistice după principalele caracteristici: nivelul de confort, calitatea dotărilor, precum și calitatea serviciilor prestate. Clasificarea se realizează alocând unității de cazare un anumit număr de stele, respectiv margarete în cazul pensiunilor turistice și agroturistice, astfel încât prețurile practicate să corespundă încadrării, iar turiștii să știe la ce să se aștepte înainte de a face o rezervare. Stele și margaretele primite depind de foarte mulți factori, care la rândul lor asigură turiștilor o experiență cât mai satisfăcătoare: mărimea camerelor, nivelul de zgomot, starea dotărilor din camere și din grupul sanitar, existența unui grup sanitar în fiecare cameră, împrejurimile unității de cazare, sistemul de încălzire sau dotările spațiului unde se prepară masa. Clasificarea este obligatorie pentru toţi proprietarii sau administratorii unităților turistice, așa că dacă nu ai făcut încă demersurile necesare pentru a o obține, este momentul să te ocupi de acest aspect. Indiferent de numărul de stele sau de margarete primite, e bine să te asiguri că pui la dispoziția turiștilor următoarele facilități, pentru a evita eventualele reclamații:- Temperatură optimă, care să nu depășească 25 de grade Celsius în sezonul cald și să nu scadă sub 21 de grade, în cel rece
- Apă caldă și rece în permanență la grupurile sanitare
- Lumină naturală directă și aerisire în cazul spațiilor de cazare
- Personal calificat și bine instruit
Cum obții certificatul de clasificare
Pentru a obține certificatul, este necesar să trimiți actele necesare către Ministerul Turismului - Direcţia generală de autorizare şi control:- cerere de eliberare a certificatului de clasificare
- certificat constatator de la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul de activitate şi structura acţionariatului
- certificat de înregistrare la Oficiul registrului comerţului, însoţit de anexele privind avizele/acordurile şi/sau autorizaţiile legale (P.S.I., sanitară, sanitar-veterinară, de mediu şi de protecţia muncii, după caz, pentru fiecare structură turistică ce face obiectul clasificării)
- schiţa privind amplasarea şi adresa unităţii
- schiţa privind structura, amplasarea şi nominalizarea camerelor, respectiv a spaţiilor de alimentaţie
- fişa privind încadrarea nominală a camerelor şi a spaţiilor de alimentaţie pe categorii de clasificare
- avizul specific privind amplasamentul şi funcţionalitatea obiectivului, emis de Ministerul Turismului în cazul construcţiilor noi
- copie a brevetului de turism pentru directorii de hotel, de restaurant, motel, camping (cu excepţia structurilor organizate în gospodăriile populaţiei), sat de vacanţă sau pentru cabanier
- copii ale actelor de calificare a personalului de la recepţie şi de la unităţile de alimentaţie.