monografie contabila vouchere vacanta

Monografia voucherelor de vacanță – cum înregistrezi în contabilitate cardurile Pluxee Turist

11 Martie 2024

Te ocupi de monografia contabilă a voucherelor de vacanță? Acestea se acordă exclusiv sub formă de card și le permit angajaților să se bucure de concedii în destinațiile preferate din România. Află care sunt pașii și conturile utilizate pentru a procesa și a înregistra în contabilitate sumele încărcate pe cardul de vacanță Pluxee Turist.

În ultimii ani, voucherele de vacanță au devenit un beneficiu extrasalarial tot mai popular în România. Datorită faptului că pot fi folosite pentru plata sejurului în numeroase pensiuni și hoteluri din România, este de așteptat ca în perioada următoare să procesezi în contabilitate mai des ca oricând acest tip de beneficii. 

Află în continuare principalele detalii pe care ar trebui să le știi din punct de vedere contabil despre voucherele de vacanță și cardul Pluxee Turist.

Cadrul legislativ al voucherelor de vacanță și cardului Pluxee Turist 

Voucherele de vacanță sunt reglementate prin Legea nr.165/2018 și reprezintă un beneficiu extrasalarial dedicat turismului intern. Condițiile de acordare a voucherelor de vacanță au fost modificate prin aplicarea Legii 296/2023. Conform prevederilor acestei legi, au în continuare dreptul să primească vouchere de vacanță atât angajații din sistemul bugetar, cât și angajații din sistemul privat, în funcție de decizia angajatorului. 

Pentru angajații din instituții publice, însă, acordarea voucherelor este condiționată de plafonul de salarizare de 8.000 de lei. Astfel, pot beneficia de vouchere de vacanță doar salariații cu un salariu sub acest nivel.

Voucherele de vacanță sunt acceptate în unități de cazare de pe teritoriul României, precum și în agenții de turism, ca plată pentru pachete de cazare sau cazare și masă. Comercianții care acceptă plata prin vouchere de vacanță trebuie să fie autorizați de Autoritatea Națională pentru Turism.

Voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele școlare, naționale sau tematice, organizate pe teritoriul României, la care participă copilul titularului.

Începand cu luna februarie 2022, voucherele de vacanță se acordă exclusiv sub forma de card. Voucherul de vacanţă are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Voucherele de vacanță Pluxee Turist reprezintă cheltuieli deductibile, în limita sumei de 19.800 lei/angajat/an, fiind scutite de taxa obligatorie de 2,25%, plătită în mod uzual de angajator. Totuși, acestea reprezintă venituri impozabile la angajat pentru care acesta datorează impozit pe venit, iar din anul 2024, și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Citește și despreImpozitarea tichetelor de masă: legislație și atribuțiile angajatorului și angajatului 

Monografia contabilă a voucherelor de vacanță la angajator

Iată care sunt pașii și conturile contabile utilizate pentru a procesa și a înregistra monografia contabilă pentru voucherele de vacanță:

Pasul 1: Factura primită la achiziționarea beneficiilor de la furnizor

% = 401 „Furnizori”

5328 - „Alte valori” - aici apare valoarea voucherelor

628 „Alte cheltuieli cu servicii executate de terți” - câmp aferent valorii serviciilor de emitere card

4426 „TVA deductibila” TVA - prestarea de servicii

Pasul 2: Plata facturii primite de la furnizor

401 = 5121 „Furnizori" - „Conturi bănci în lei".

Pasul 3: Distribuirea voucherelor către angajați si înregistrarea valorii aferente acestora pe cheltuieli

6422 - ”Cheltuieli cu avantajele în natură acordate salariaților” .

5328 -  „Alte valori”.

Pasul 4: Înregistrarea impozitului pe venit aferent valorii voucherelor pentru luna în care sunt acordate și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS)

impozitul aferent: 421 "Personal - salarii datorate" = 444 "Impozitul pe venituri de natura salariilor".

CASS: 421 "Personal - salarii datorate" = 4316 "Contribuția de asigurări sociale de sănătate".

Excepție:

Dacă există vouchere rămase neutilizate, restituirea impozitului se va realiza cu ajutorul urmatoarelor articole contabile:

444/analitic = 4281

4281 = 5121

Deoarece impozitul reținut este plătit de angajator către bugetul de stat, în scopul restituirii impozitului către angajat, se impune corecția pe statul de salarii și în consecință, în declarația fiscală prin care a fost calculat și declarat impozitul.

▶️ Calculează cât poți economisi lunar daca oferi carduri bonuri de masă folosind calendarul Pluxee pentru zile lucrătoare 2024.

Monografia contabilă încasare vouchere de vacanță la comerciant

Dacă primești ca unitate turistică plata prin carduri și vouchere de vacanță Pluxee Turist, iată ce articole contabile vei folosi în contabilitate:

Pasul 1: Facturarea serviciilor de cazare

411 *Clienti" = %

.......................704 - "Venituri din servicii prestate"

.......................4427 - "TVA colectata"

Pasul 2: Încasarea serviciilor de cazare

% = 411 *Clienti"

5328 - "Alte valori"

5311 -  "Casa în lei"

Pasul 3: Se realizează decontarea către emitent

461 "Debitori diverşi" = 5328 "Alte valori"

Pasul 4: Se primește factura de comision de la emitent

% ............ = 401 "Furnizori"

628 -  "Alte cheltuieli cu serviciile executate de terţi"

4426 - "TVA deductibila"

Pasul 5: Se reține comisionul din valoarea voucherelor

401 "Furnizori"= 461 "Debitori diverşi"

Pasul 6: Se încasează contravaloarea voucherelor

5121 "Conturi la bănci în lei" = 461 "Debitori diverşi"

Important de știut de către partenerii Pluxee:

Plata facturilor Pluxee este un proces simplu și intuitiv, pe care acum îl poți realiza și online. Citește mai multe detalii în articolul Pluxee introduce metoda de plată online a facturilor de afiliere.

Circuitul cardurilor de vacanță Pluxee Turist 

Iată cum funcționează cardul de vacanță Pluxee Turist din punct de vedere al comenzii și utilizării:

  1. După semnarea contractului cu Pluxee, comanzi numărul dorit de carduri, în funcție de câți angajați ai
  2. Pluxee îți livrează cardurile, iar tu le poți distribui angajaților
  3.  Încarci suma dorită, fără a te complica. Plata către Pluxee se face online, iar noi alimentăm cardurile în cel mult 24 de ore de la confirmarea plății.
  4. Angajații tăi folosesc sumele de pe card în rețeaua dedicată de parteneri.
  5. Plățile sunt decontate de Pluxee în maximum 24 de ore, iar Pluxee emite o factură cu valoarea serviciilor către comerciant.

Cunoști un angajator care încă nu acordă carduri de tichete de masa? Recomandă-i cardul de masă Pluxee Gusto și îl vei ajuta să câștige o echipă mai puternică.