Beneficiile valorii nominale a tichetelor si cardurilor de masa

Valoarea nominala a tichetelor de masa: ce beneficii iti aduc si cum motiveaza angajatii

In conformitate cu noile dispozitii ale Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, angajatii tai pot primi si in prima parte a anului 2019 tichete de masa cu o valoare nominala de pana la 15,18 lei, care aduc beneficii inclusiv companiilor. Oferite angajatilor din Romania inca din anul 1998, tichetele de masa sunt un beneficiu extrasalarial oferit in aproape toate tarile din Uniunea Europeana. Conform unui studiu al Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete, 56% din totalul angajatilor din Romania beneficiaza de tichete de masa, fapt care produce efecte benefice profunde la nivel economic si social. Astfel, rezultatele studiului arata ca acordarea acestui stimulent contribuie la cresterea responsabilitatii sociale a companiilor, la modernizarea relatiilor de munca si la stimularea mediului de afaceri. Tichetele de masa electronice sau cele clasice ajuta la promovarea obiceiurilor alimentare sanatoase ale populatiei ocupate si la scaderea riscului de saracie a angajatilor cu venituri reduse. Principalele beneficii ale tichetelor de masă în opinia angajaților, conform APET (sursa: Studiu asupra percepției sistemului de tichete valorice):  
  • Creșterea puterii de cumpărare (77% dintre respondenti)
  • Instrument de motivare la locul de muncă (63% dintre respondenți)
  • Calitate mai bună a hranei (31% dintre respondenți)
  • Creșterea productivității angajaților (46% dintre respondenți)
  • Reducerea absenteismului în rândul angajaților (35% dintre respondenți)

Ce prevede cadrul legislativ

Potrivit noii legi a tichetelor de masa, Legea nr. 165/2018, care inlocuieste Legea nr. 142/1998, valoarea nominala maxima a unui tichet de masa, majorata la 15,18 lei, ramane valabila si in prima parte a anului 2019, pana la prima indexare de catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.  

Valoarea nominala a tichetului de masa se indexeaza semestrial cu indicele preţurilor de consum, înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Acest instrument de plata poate fi folosit doar pe teritoriul Romaniei, in limitele termenului de valabilitate aferent, si numai pentru a achizitiona bunurile pentru care a fost emis.

Care sunt avantajele acordarii noilor tichete de masa

Efortul financiar necesar adoptarii tichetelor de masa cu valoarea nominala de 15,18 lei este rasplatit pe termen lung, printr-o mai buna economie la bugetul angajatorului.

O companie cu 40 de angajati va inregistra lunar o economie de 37% prin adoptarea tichetelor de masa cu valoarea nominala maxima de 15,18 lei. Economia de 37% se refera la faptul ca tichetele de masa sunt scutite de taxele sociale salariale (35%) si patronale (2.25%), in comparatie cu acordarea unei mariri de salariu.

Cheltuiala lunara a angajatorului cu tichetele va fi de 12.751 de lei, iar impozitul pe venit aferent fiecarui angajat va avea o valoare de 32 de lei. Astfel, angajatorul va scuti in fiecare luna nu mai putin de 7.382 de lei.

Avand la dispozitie tichete de masa cu o valoare majorata, angajatii isi pot acoperi pretul mesei de pranz. Contravaloarea acesteia, in cazul a numeroase restaurante, poate fi achitata integral,  fara necesitatea de a achita pranzul folosind doua tichete de masa.

Nu in ultimul rand, efectul benefic al adoptarii tichetelor de masa cu noua valoare nominala maxima se rasfrange si asupra performantelor firmei. Cu angajati motivati in permanenta prin cresterea puterii de cumparare, companiile si institutiile pot conta atat pe o reducere a fluctuatiei de personal, cat si pe stabilitate pe termen lung.

Noua valoare nominala maxima a tichetelor de masa este unul dintre cele mai eficace stimulente pentru angajati, la indemana oricarui angajator dornic sa-si dezvolte afacerea. sodexo-consultanta

Vezi detalii despre:

gusto card

GUSTO PASS CARD - Tichete de masa Electronice

Folosind tichetele de masa Gusto Pass, economisesti 37% din buget si oferi angajatilor tai mai multa putere de cumparare.

gusto card

GUSTO PASS CARD - Tichete de masa Electronice

Folosind tichetele de masa Gusto Pass, economisesti 37% din buget si oferi angajatilor tai mai multa putere de cumparare.

Browser-ul tau este vechi.

Actualizeaza-ti browser-ul pentru a putea vedea aceasta pagina corespunzator. Actualizeaza browserul acum.

×