Echilibru job viata personala

10 idei pentru încurajarea echilibrului dintre job și viața personală

6 Ianuarie 2023

Atunci când pui accent pe echilibrul între viața personală și cea profesională a angajaților, încurajezi starea de bine a echipei și creezi un mediu de lucru sănătos. Ce poți face pentru a te asigura că angajații tăi se bucură de echilibrul de care au nevoie? Descoperă câteva soluții simple și eficiente pe care le poți aplica.

Echilibrul dintre muncă și viață personală este extrem de important pentru angajați și are efecte directe asupra capacității afacerii tale de a-și atinge obiectivele și de a prosperă.

Angajații care au parte de echilibru în viață lor sunt mult mai motivați și mai relaxați la serviciu, ceea ce crește productivitatea și scade numărul de conflicte între colegi sau între angajați și management.

În plus, companiile care sunt recunoscute pentru că încurajează echilibrul viață personală - viață profesională sunt mult mai atrăgătoare pentru candidați și vor atrage un număr mare de talente.

Companiile care pun preț pe echilibrul acesta au și rate de retenție mult mai bune, deci și costuri mai mici cu recrutarea, sau pregătirea de noi angajați.

Te invităm să descoperi avantajele și efectele pe care le vei simți la nivel de companie dacă încurajezi echilibrul dintre muncă și viață privată, dar și ce acțiuni concrete poți lua - sperăm că vei găși inspirația în cele 10 propuneri din lista noastră.

Avantajele de a avea în companie angajați care au o viață echilibrată

Echilibrul dintre viață personală și cea profesională nu are efecte pozitive doar asupra timpului liber, sănătății, stării de spirit a angajaților. Armonia pe care o resimt angajații se va observă în rezultate și performanțe îmbunătățite la locul de muncă:

  • Productivitatea crește
  • Concediile medicale sunt tot mai rare și absenteismul scade
  • Oamenii sunt mai fericiți, mai puțîn stresați
  • Angajații se simt apreciați și se bucură să aibă un angajator care înțelege că viață personală / de familie este importantă
  • Sănătatea mentală și starea de bine sunt îmbunătățite
  • Angajații sunt mai implicați, mai motivați și mai loiali

▶️ Pe lângă promovarea echilibrului între viață personală și profesională, îți poți susține angajații și prin oferirea unor avantaje în natură cum ar fi spre exemplu, bonurile de masa pe card. Află mai multe despre acestea și cum sunt impozitate.

Efectele pozitive resimțite la nivel de companie

Încurajarea echilibrului dintre viață personală și profesională a angajaților va aduce îmbunătățiri pe care le vei observă atât la nivel de resursă umană, cât și în rezultatele și celelalte planuri ale companiei:

  • Creșterea productivității generează creșterea competitivității
  • Moralul angajaților este crescut
  • Crește calitatea la nivel de customer service
  • Flexibilitatea pe care o dovedeșți este apreciată de angajați și este atractivă pentru angajați
  • Ai o echipa unită cu care poți trece peste provocările și perioadele mai aglomerate ale afacerii
  • Șansele că angajații să plece scad, asftfel costurile cu recrutarea sunt reduse
  • Atitudinea și atmosfera la locul de muncă sunt îmbunătățite

Așadar, ia în calcul alternativele pe care le ai și alege-le pe cele mai potrivite companiei tale, gândindu-te la toți factorii care îți pot influență decizia: organigramă, buget, specificul diferitelor joburi etc.

1. Flexibilitatea programului de lucru

Prin natură activității, pentru unele companii, să ofere program flexibil este imposibil. Muncă de acasă nu se aplică, lucratul după propriul program nici atât. Deci, ce mai poate fi de făcut? Chiar și cu un program rigid, tot poți să permiți angajaților să lipsească în situații că programarea la medic sau să accepți faptul că trebuie să rămână acasă cu copilul bolnav, oferind posibilitatea să recupereze în altă zi sau în weekend, asftfel încât să va puteți respectă termenele limita.

2. Menținerea unei bune planificări a sarcinilor

Cu cât programul de la serviciu e mai clar, cu atât angajații simt un nivel de anxietate mai scăzut. Prioritățile se mai schimbă, însă încearcă să păstrezi o organizare clară, transparență, care să ofere echilibru mental angajaților. Stresul crește atunci când angajații nu știu la ce să se aștepte pentru ziua de mâine ori pentru săptămâna de lucru ce-i așteaptă.

3. Încurajarea pauzelor scurte de-a lungul zilei

De-a lungul zilei, pentru a lucra la capacitate maximă, angajații au nevoie de scurte pauze, de câteva minute în care să-și golească mintea, să dea un restart nivelului de energie. Gândește-te la angajații care stau ore în șir la birou și în față monitoarelor. În lipsa pauzelor regulate, cu timpul apar problemele de vedere, oboseală, problemele de spate. Epuizarea și problemele de sănătate scad productivitatea pe termen lung, așa că încurajează angajații să ia pauze cu un joc de echipa ce se poate desfășura într-un timp scurt, cu zone de relaxare indoor sau un balcon pe care să se poată destinde.

4. Acces la săli de sport

Sportul și mișcarea de intensitate scăzută și medie sunt remediul perfect pentru a reduce stresul și a recăpăta energia necesară pentru a merge înainte cu optimism. Angajații care au grijă de corpul și sănătatea lor prin alimentație și mișcare sunt mai productivi. Unele companii construiesc chiar săli de sport la sediu, însă dacă acest lucru e imposibil, există alternative prin care poți oferi libertate mai mare angajaților: prin abonamentele de sport plătite de companie.

5. Organizarea de evenimente dedicate angajaților

Una dintre cele mai bune metode de a crește moralul angajaților din companie este organizarea de evenimente în echipa în cadrul cărora se pot purta orice fel de subiecte și se pot desfășura orice tip de activități, mai puțîn cele ce țîn de serviciu. Aici, opțiunile sunt nelimitate: de la ieșiri pentru a lua masă în oraș, la ieșiri în natură, ieșiri cu familia, team-building-uri distractive, acțiuni de voluntariat. Organizează-le cu regularitate și vei vedea efectul pozitiv asupra atmosferei la locul de muncă și că relațiile dintre colegi și management sunt mult mai puternice.

6. Încurajarea concediilor și vacanțelor

Probabil ai observat că unii angajați rămân cu foarte multe zile de concediu la sfârșit de an sau poate îți spun că n-au mai fost de ani de zile într-o vacanță pe perioada concediului. În același timp, ai observat și că angajații sunt mult mai relaxați și mai productivi după ce se întorc din vacanță. Așadar, o modalitate prin care poți încuraja concediile și vacanțele este să le acoperi o parte din costuri prin carduri sau vouchere de vacanță - beneficii care măresc puterea de cumpărare și redau bucuria de a crea noi amintiri cu cei dragi.

7. Posibilitatea de a beneficia de zile libere neplătite

Viață e plină de întâmplări - planificate și neprevăzute, fericite și triste, de la care nu putem să lipsim. Indiferent că e vorba de urgențe în familie, evenimente sau cursuri la care își dorește mult să participe, planuri neașteptate în programul angajatului, arată-ți suportul față de nevoile sale și oferă-i posibilitatea de-și lua zile libere neplătite.

8. Acces la servicii de îngrijire a copilului

Când ai copii, datoriile de părinte nu se opresc cât timp eșți la muncă. O atitudine pozitivă față de viață de familie aduce beneficii atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Ceea ce poți să faci este să suporți o parte din serviciile de îngrijire a copilului pentru a scădea stresul angajaților care sunt părinți și a scădea absenteismul. În acest fel, te vei bucură în continuare de aptitudinile angajatului devenit de curând părinte și vei elimina costurile ce s-ar fi ivit odată cu nevoia de a angaja și pregăti un om nou.

9. Crearea unei oaze de relaxare la birou

Oraș aglomerat, birouri open space, hale cu zgomot asurzitor - unde să mai găseșți o zona de liniște în toată această nebunie? Ei bine, acolo unde o creezi tu - angajatorul. Indiferent de natură muncii, fiecare dintre noi ne dorim câteva momente de liniște, de armonie, în care să ne deconectam pentru câteva clipe atunci când simțim că presiunea jobului este prea mare ori când avem o zi mai proastă și ne simțim mai solicitați. Aranjează o încăpăre în care oamenii să se poată retrage pe o capanea, incojurati de plante, de o lumina caldă, ascultând o muzică liniștitoare.

10. Încurajare prin puterea exemplului

Șansele să accepți un sfat cresc atunci când omul care ți-l oferă chiar practică lucrul pe care îl promovează. Dacă managerii au un program haotic și nu au grijă la alimentație, vor avea o credibilitatea scăzută în față angajaților care sunt încurajați să își găsească echilibrul. De asemenea, trebuie să respecți echilibrul pe care angajatul încearcă să-l obțînă, deci nu-i contacta în pauze, în timpul liber, în vacanțe decât dacă este o urgență.

După cum vezi, să încurajezi echilibrul dintre viață personală și muncă aduce beneficii pe termen lung. Cu cât eșți mai atent la semnalele pe care angajații le transmit și mai atent la nevoile pe care le exprimă, cu atât vei putea să reacționezi la timp evitând extenuarea, îmbolnăvirea, conflictele, demisia. Joci un rol important în eforturile lor de a obține acest echilibru și contribuția ta trebuie să fie asumată.