5 motive sa vizitezi moldova

5 motive pentru care să vizitezi Moldova

31 Ianuarie 2023

Moldova este destinația de vacanță pe care ți-o recomandăm de fiecare dată când vrei să redescoperi farmecul României. Vei găsi aici mâncare bună, muzee și cetăți medievale care merită explorate, precum și peisaje de vis. În plus, îți vei putea achita cazarea cu cardul de vacanță Pluxee Turist. Iată câteva dintre locurile din Moldova unde merită să ajungi cât mai curând.

În timp ce unii aleg destinații exotice, alții preferă obiceiuri, tradiții și alte minunății rurale, îmbinate cu bucuria schiatului și a drumețiilor pe munții din apropiere. Fie că te aventurezi într-o călătorie plină de necunoscut, fie că alegi să petreci câteva zile liniștite, Moldova te va uimi cu locurile sale speciale. 

Regiunea Moldova cuprinde județele: Iași, Vaslui, Galați, Botoșani, Neamț, Bacău, Vrancea și Suceava, ultima făcând parte și astăzi din zona istorică a Bucovinei. Indiferent dacă ești în căutare de expediții sau cauți doar un loc în care să te relaxezi cu un pahar de vin și o gustare delicioasă, iată ce obiective turistice poți vizita:

Frumoasele biserici pictate

manastire moldova

 

Se știe că Bucovina este una dintre cele mai frumoase regiuni din țară, renumită pentru Bisericile Ortodoxe pictate, care evidențiază povești morale ale Bibliei. Aceste monumente, ce datează încă din secolele al XV-lea și al XVI-lea, au fost cetăți ale ortodoxiei într-o eră umbrită de amenințări și, datorită faptului că picturile sale sunt încă proaspete după 450 de ani de expunere, au ajuns să facă parte, ulterior, din Patrimoniul Mondial UNESCO. Poți călca pragul celor 8 biserici în care să te bucuri de adevărate capodopere ale artei și arhitecturii, îmbibate în istorie și în armonie cu împrejurimile lor. 

Vei putea să admiri o culoare greu de reprodus în zilele noastre, acel „albastru de Voroneț”, și faimoasa Judecată de Apoi surprinsă în detaliu, depășind oricare dintre celelalte exemple de picturi biblice. Nici Sucevița nu e mai prejos, cu minunatele picturi în care sunt surprinse Scara Virtuții și Arborele lui Iesei. Totuși, dintre toate mănăstirile, Moldovița este inclusă pe lista celor mai frumoase lăcașuri de cult ce conține o colecție impresionantă de picturi ale asediului Constantinopolului, predominând culorile roșu-brun.

De asemenea, te poți plimba prin incinta mănăstirii Humorului, ce deține cea mai liniștită atmosferă dintre cele 8 situri, sau poți da o raită până la mănăstirea Putna, pentru bogatele sale asociații istorice și ultimul loc de odihnă al lui Ștefan cel Mare. Celelalte mănăstiri listate în Patrimoniul Mondial UNESCO se regăsesc în Suceava: Arbore, Probota și Pătrăuți.

Există o mulțime de opțiuni de cazare în zona Bucovinei, unde poți profita de beneficiile tale extra salariale.

Una dintre ele este și pensiunea Casa Doamnei, unde poți servi cina, fiind aproape de celelalte mănăstiri. Este o alegere sigură pentru a încerca mâncăruri tradiționale, foarte gustoase și cu ingrediente proaspete.

Cetăți medievale fortificate 

cetate moldova

 

În regiunea Moldovei, te așteaptă două cetăți impresionante și încărcate de momente istorice remarcabile pentru România. Îți recomandăm să vizitezi Cetatea de Scaun a Sucevei, construită de către conducătorul moldovean Petru I Mușat, la sfârșitul secolului al XIV-lea, care a fost scena reală a atacurilor și asediilor otomane cu sute de ani în urmă, dar și cea care a găzduit pe unul dintre cei mai puternici lideri din lume, și anume pe Ștefan cel Mare. 

La doar 70 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei se află și Chilia lui Daniil Sihastrul. Aceasta este săpată într-o stâncă și are o înălțime de 2 metri. Sub stâncă se găsește un alt loc scobit care, potrivit legendei locale, a fost locuința sihastrului. 

Tradiția spune că Daniil Sihastrul a trăit în acest loc timp de 20 de ani, în care a oferit îndemnuri și sfaturi duhovnicești credincioșilor.

O altă cetate medievală cu impact istoric este Cetatea Neamțului, localizată pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului, în orașul Târgu Neamț, care a avut o poziție strategică pentru apărarea teritoriului estic al României de acum. Castelul a rezistat cu succes atacurilor maghiarilor și turcilor, fiind cucerită doar de forțele poloneze. 

Atât la Cetatea de Scaun a Sucevei, cât și la Cetatea Neamțului, sunt găzduite anual festivaluri și concerte, precum și proiecții video moderne, care atrag turiști din întreaga lume. 

Dacă te interesezi deja ce cazare să alegi, Pluxee îți recomandă hoteluri sau pensiuni din centrul orașelor, unde poți rezerva (chiar și pe Booking.com) și plăti cu cardul tau de vacanta Pluxee Turist. O alegere potrivită ar putea fi hotelul Balada din Suceava sau pensiunea La Cetate, din Târgu Neamț.

Cetatea Crăciuna merită, de asemenea, să fie vizitată. Aceasta datează din secolele XIII-XV, fiind fortificată de către domnitorul Ștefan cel Mare, pentru a se feri de incursiunile turcești.

Muzee bogate în cultura tradițională

muzeu cultural

 

Muzeele din zona Moldovei reflectă în special organizarea și activitatea satelor tradiționale, un astfel de loc fiind Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, care scoate în evidență arhitectura gospodăriilor și a construcțiilor comunitare. 

De asemenea, alte obiective turistice prezintă cum arătau în trecut instalațiile tehnice hidraulice: moara, bătătura pentru prelucrarea lânii, moara de apă din Mănăstirea Humorului, obiecte prezentate și în cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț. Aruncă o privire mai atentă și la costumele tradiționale - cusutul și țesutul au fost cândva ocupații majore ale femeilor locale, ce realizau cămăși tradiționale (ii), poale, catrințe, brâuri, pieptare sau bundițe, opinci, traiste, baticuri înflorate și podoabe.

Este de la sine înțeles că abilitățile și talentul meșterilor locali sunt părți fundamentale ale bogatului patrimoniu cultural al Moldovei. Una dintre cele mai frumoase tradiții ale sale este pictarea ouălor, o artă specifică sărbătorilor Pascale. Cel mai mare muzeu de acest gen din România, Muzeul Oului din Vama, se află în inima Bucovinei și deține atât ouă pictate, încondeiate, brodate, sculptate, cât și ouă din porțelan, ceramică, sticlă, lemn, piatră, din toate colțurile lumii. 

Poți să te bucuri de o vacanță liniștită și relaxantă, la Pensiunea Agroturistica Bucovina Lodge, unde vei admira o panoramă frumoasă a satului și a Munților Rarău.

Totodată, ar fi păcat să nu planifici o excursie în satul în care artizanii încă modelează lutul, pentru a realiza piese decorative din ceramică. Satul Marginea te așteaptă cu ultimul centru de ceramică neagră din România.

Dacă tot te afli în zonă, nu poți trece cu vederea Palatul Culturii din Iași (principalul centru urban din nord-estul României), construit de către Ferdinand de Hohenzollern. Clădirea găzduiește și astăzi mai multe muzee, cum ar fi: 

  • Muzeul de Istorie al Moldovei
  • Muzeul Etnografic al Moldovei
  • Muzeul de Artă
  • Muzeul Științei și Tehnicii

Majoritatea obiectivelor turistice din Iași sunt ordonate de-a lungul unei axe pe care se află cartierul universitar Copou, care găzduiește Muzeul Universitar, precum și câteva parcuri și grădini, și cartierul Țicău, locație pentru câteva case memoriale, cum ar fi bojdeuca lui Ion Creangă. Cazează-te la unul dintre partenerii noștri din Iași care acceptă să achiți cu tichete de vacanță - hotelul La Castel - și poți vizita și alte obiective din oraș, cum ar fi: Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, Teatrul Național Vasile Alecsandri sau Esplanada Elisabeta. 

Printre renumitele muzee din Moldova, putem menționa casele memoriale ale marilor autori români, precum cea a lui Mihai Eminescu (Ipotești), George Bacovia (Bacău), Veronica Micle (Târgu Neamț), Nicolae Iorga (Botoșani), Ion Creangă (Humulești), dar și a savantului Emil Racoviță (Vaslui), a compozitorului Ciprian Porumbescu din localitatea cu același nume, a susținătorilor Unirii Principatelor Române, printre care Moș Ion Roată din Vrancea, și a domnitorilor Alexandru Ioan Cuza (Galați) și Dimitrie Cantemir (Vaslui).

Peisaje presurate de munți, văi și râuri cețoase

peisaj moldova

 

Dacă ești un fan al mersului pe jos și al drumețiilor în natură, atunci vei fi încântat să descoperi munți emblematici, dealuri de mare altitudine și păduri dense, precum și câteva parcuri naționale și naturale renumite, și anume:

  1. Parcul Național Călimani, unde poți vizita rezervația geologică 12 Apostoli, dar și pentru a observa unele dintre cele mai interesante animale sălbatice din România (ursul brun, căprioare, râși, bursuci și pisici sălbatice);
  2. Parcul Național Ceahlău, zonă cu plante rare (orhideea papuc, rozmarinul mlaștinii și multe altele), dar și cu o varietate de păsări atrase de lacurile de munte, cum ar fi barza neagră;
  3. Parcul Național Munții Rodnei, al doilea parc național ca mărime din România (cel mai mare parc național din România este Parcul Natural Munții Maramureșului), este numit și rezervație a biosferei, datorită faunei și florei sale variate, cu peste 1.000 de specii. 
  4. Parcul Natural Putna - Vrancea, care îți oferă posibilități de recreere, datorită pajiștilor alpine și subalpine, fânețelor montane cu floră deosebită și zonelor cu pereți și stânci semețe. Principalele subunități de relief din cadrul Parcului Natural Putna (Vrancea) sunt: Munții Lăcăuți - Goru, Muntele Coza, Lepșa și Zboina Neagră.
  5. Parcul Natural Vânători - Neamț, locul în care poți vizita atracții turistice strâns legate de existența bourului și zimbrului pe aceste meleaguri, precum Rezervația de Zimbri și Faună sau grădina zoologică, dar și mănăstiri cu puternice încărcături istorice, precum Mănăstirea Sihăstria, Mănăstirea Agapia sau Mănăstirea Neamț. 

Toate aceste locuri te provoacă la expediții lungi, străbătând lacuri glaciare, cascade, platouri vaste, vârfuri de peste 2.000 de metri altitudine și peisaje vulcanice. 

Alege să petreci vacanța în inima munților, la Cabana Rarau, unde poți să plătești cu cardul de vacanță Pluxee Turist, și vei avea parte de o priveliște superbă atât la răsărit, cât și la apus. Văile și râurile cutreieră regiunea și se revarsă de pe umerii stâncoși, care se ridică sub o mantie de fag și brad. Culorile pastelate ale pădurilor afișate toamna, dar și verdele viu din luna mai sunt de o splendoare absolută.

Stațiuni turistice și balneare cu proprietăți terapeutice

statiune balneara

 

În timp ce stațiunile turistice îți oferă posibilitatea de a te familiariza cu tradițiile, mâncărurile specifice și folclorul din zonă, stațiunile balneare din zona Moldovei și a Bucovinei se remarcă prin apa bogată în proprietăți care tratează diverse afecțiuni. 

Iată care sunt cele mai importante stațiuni cu proprietăți terapeutice din Moldova:

Slănic Moldova

Situată pe versantul estic al Carpaților Orientali, stațiunea Slănic Moldova (județul Bacău) este renumită pentru izvoarele sale bogate în proprietăți chimice, care te pot ajuta să tratezi sau să ameliorezi diverse boli și afecțiuni respiratorii, renale, reumatice sau ale aparatului circulator. 

Hotelul Coroana Moldovei, unde poți să plătești cu cardul de vacanță Pluxee Turist, abia așteaptă să te întâmpine cu o oază de relaxare și ospitalitate.

Salina Cacica 

Situată în localitatea cu același nume (județul Suceava), salina Cacica este recunoscută pentru efectele terapeutice oferite de aerosolii salini. Nu trebuie să lipsească din itinerariul tău bazinul cu apă sărată, sălile de sport situate la 75 de metri adâncime și veritabilele lucrări de artă, ce oferă locului imortalitate. Poți avea o vacanță de neuitat la Pensiunea Casa Domnească și să te bucuri de efectele terapeutice ale salinei.

Stațiunea Vatra Dornei 

Supranumită și „Perla Bucovinei”, stațiunea Vatra Dornei din județul Suceava deține izvoare de ape cu calități terapeutice, pentru mii de turiști care îi calcă pragul. Apele termale sunt eficiente pentru tratarea afecțiunilor aparatului cardio-vascular, locomotor, precum și pentru profilaxie și alte boli asociate. Camerele stilate ale Hotelului Dorna și spa-ul locației te așteaptă să te bucuri de vacanța în ținutul Dornelor.

La 5 km de orașul Vatra Dornei se află și baza de tratament Dorna Arini, care pune la dispoziția turiștilor condiții optime pentru odihnă și relaxare, dar și proceduri de înaltă clasă: hidroterapie în ozon și diatermie, precum și băi de plante naturale, băi galvanice, împachetări cu nămol etc.

Descoperă o cazare inedită - Pensiunea turistica Poiana Izvoarelor, ideală pentru turiștii care vor să se relaxeze și să se bucure de peisaje minunate, culmi împădurite și ape cristaline.

Iată și câteva exemple de stațiuni turistice pe care nu trebuie să le ratezi, atunci când vizitezi zona Moldovei:

Câmpulung Moldovenesc 

Acest puternic centru cultural și economic este situat într-o zonă cu peisaje unice, la poalele masivului muntos Rarău – Giumalău, numit și „muntele cetate”. Potențialul turistic, alături de zonele limitrofe (Sadova, Pojorata, Fundu-Moldovei, Vama și Moldovița) îți oferă oportunități nelimitate de a-ți petrece vacanța într-un mod cât mai plăcut. 

Ospitalitatea tradițională, obiceiurile și datinile păstrate în forma lor originară, alături de meșteșugurile precum încondeierea ouălor, țesutul sau cioplirea lemnului, pot fi atracții deosebite pentru cei care doresc să cunoască datinile zonei. Totodată, gastronomia specifică zonei, alcătuită din produse alimentare bio și preparate tradiționale autentice, reprezintă, de asemenea, o importantă atracție turistică a zonei.

Complexul de agrement Aquarius Center, una dintre cele mai importante zone de agrement din Bucovina, îți pune la dispoziție piscine acoperite, piscine în aer liber, terenuri de sport special amenajate, terase, club cu muzică live, chiar și saloane moderne pentru întreținere și remodelare corporală.

Bucură-te de toate aceste beneficii și plătește cu cardul Pluxee Turist. Dacă încă nu ai primit un card Pluxee Turist din partea angajatorului tău, poți încerca oricând să îți renegociezi beneficiile extra salariale. Indiferent că ai deja câțiva ani de activitate la locul actual de muncă sau urmează să te angajezi într-o nouă companie, cardurile Pluxee ofera beneficii pe care poți să le primești de la angajatorul tău, pe lângă salariu, cum ar fi card bonuri de masa, vouchere de vacanta, card tichete culturale  sau card cadou.

Gura Humorului 

O importantă stațiune a turismului cultural – religios bucovinean, Gura Humorului îți permite să accesezi traseele către toate bisericile aflate sub patronaj UNESCO: Humor, Moldovița, Sucevița, Arbore, Pătrăuți, Probota și Sfântul Gheorghe – Suceava. De menționat aici este și Mănăstirea Voroneț, denumită și Capela Sixtină a estului european.

Pe lângă o structură hotelieră de invidiat, stațiunea turistică Gura Humorului îți oferă ocazia să vizitezi câteva obiective turistice de neratat:

  • Piatra Pinului – una dintre cele mai importante rezervații paleo-oligocene din România;
  • Dealul Cetății și împrejurimile sale;
  • Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina – singurul muzeu al spiritualității populare bucovinene.

Sucevița

Sucevița a fost atestată ca stațiune turistică de interes național în 2017. Aici, ai ocazia de a vizita atelierul de ceramică neagră Marginea și Pasul Ciumârna, denumit și Pasul Palma, datorită monumentului de forma unei palme, amplasat în cel mai înalt punct din trecătoare.

În timp ce, la atelierul de ceramică, poți să descoperi arta modelării lutului, la Pasul Ciumârna poți să încerci cea mai lungă tiroliană din România.

Descoperă și alte destinații interesante și alege una dintre cazările unde poți plăti cu cardul de vacanță Pluxee Turist.

Indiferent de interesele tale, sperăm ca locurile propuse de noi să te poarte pe meleaguri care să te surprindă plăcut. Moldova, ca cea mai mare parte a României, este o destinație de călătorie foarte variată, existând câte ceva interesant de făcut pentru toată lumea.

sursă foto: shutterstock.com & iStock