Avantaje tichete de masa. Beneficii pentru angajat si angajator.
Avantaje tichete de masa, beneficiile pentru angajat si angajator.

Beneficiile tichetelor de masa atat pentru angajator, cat si pentru angajat

Odata cu intrarea pe piata de munca a milenialilor, angajatorii si-au dat seama ca doar un salariu bun nu este indeajuns pentru a atrage si a pastra noi angajati. Acestia cauta si alte beneficii precum tichete de masa, abonamente la sala si asigurare medicala.

Tichetele de masa, la fel ca restul avantajelor, nu sunt obligatorii, dar iti pot aduce chiar si tie, ca angajator, avantaje. Acestea se refera atat la costuri, cat si la motivarea angajatilor, care va duce la sporirea productivitatii si implicit la o firma mai prospera.

Daca detii o firma, primul lucru care te va interesa este cine poate primi bonuri de masa, ca sa stii daca o vei putea face si tu. Astfel, Conform Legii nr. 142/1998, art. 1, alin.(1), urmatoarele persoane pot beneficia de tichete de masa:

 • salariatii din cadrul societatilor comerciale;
 • salariatii din cadrul regiilor autonome;
 • salariatii din cadrul unitatilor cooperatiste;
 • salariatii angajati prin contract individual de munca de catre persoane juridice sau fizice.

Bonusul reprezentat de valoarea monetara a tichetelor nu este singurul beneficiu pe care acestea il aduc angajatilor. Printre avantaje se mai regasesc si forma lor sau puterea de cumparare:

 • Formatul electronic: pe langa tichetele pe hartie, mai pot fi eliberate si in format electronic, pe un card; astfel, angajatii au mai multa libertate de miscare, trebuie doar sa apropie cardul de POS pentru a plati cumparaturile;
 • Varietate mare de magazine care accepta plata cu bonuri de masa; astfel, angajatul va putea sa isi faca cumparaturile din orice parte a orasului pentru ca majoritatea supermarketurilor au contract cu furnizorii de tichete;
 • Ii pot determina pe angajati sa isi organizeze mai bine bugetul alimentar, atat pe toata luna, cat si zilnic; spre exemplu, se pot orienta sa se incadreze cu masa de pranz, in suma de bani a unui tichet.

Mai mult, tichetele de masa sunt impozitate doar conform salariului, dar sunt exceptate de la plata contributiilor sociale obligatorii. Practic, angajatul trebuie sa plateasca doar impozitul de 10% pe venit, conform algoritmului prevazut de Codul Fiscal.

Dar nu doar angajatii au de castigat de pe urma folosirii tichetelor de masa, ci si angajatorii. In primul rand pentru ca angajatorul este scutit de orice taxa si contributie la stat cand ofera angajatilor acest beneficiu.

Responsabilitatea entitatilor platitoare de salarii si/sau venituri asimilate acestuia este sa calculeze si sa retina impozitul aferent veniturilor fiecarei luni atunci cand sunt efectuate platile acestor remuneratii.

Practic, este mai rentabil sa oferi bonus tichete in comparatie cu o crestere salariala, care este impozabila. Uite care sunt si restul beneficiilor:

 • Pot fi o forma de bonus extra-salarial, pentru care nu trebuie sa platesti taxe;
 • Poti reduce absenteismul la locul de munca, deoarece tichetele de masa sunt acordate doar pentru zilele de munca efectuate;
 • Atragi potentiali angajati cu promisiunea unui bonus sub forma tichetelor de masa;
 • Mentii actualii angajati motivati deoarece au un venit constant pentru cheltuieli alimentare.

Datorita modelului global, majoritatea multinationalelor ofera deja diverse beneficii precum tichetele de masa. Daca vrei sa cresti productivitatea actualilor angajati sau vrei sa atragi unii noi, opteaza sa incluzi in oferta si un pachet de beneficii.

Tichetele de masa sunt un beneficiu extrasalarial oferit in peste 40 de tari din lume.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.