cele mai bune carti

Care sunt cele mai bune cărți din toate timpurile

Lipsa de timp nu este o scuză bună atunci când vine vorba despre lectură, iar cei cu adevărat pasionați de cărți pot confirma acest lucru. Dacă televizorul a „amenințat"  timp de mai bine de 50 de ani că va închide bibliotecile, acum a venit rândul smartphone-ului să pună în pericol dragostea pentru citit.

Iată că bătrânele cărți nu se dau bătute, iar numărul celor care își petrec timpul liber alături de personaje fascinante și de intrigi complexe rămâne unul ridicat. În cazul în care vrei să te întorci la literatura clasică sau să descoperi universuri noi, indiferent de vârstă, nu este niciodată prea târziu să începi cu oricare dintre titlurile care au definit odată pentru totdeauna marile teme ale literaturii universale.

Ce titluri alcătuiesc topul zece ale secolului al XIX-lea

Marcată de expansiunea curentului romantic în întreaga Europă, literatura secolului al XIX-lea a stat sub semnul complexității vieții sociale și spirituale. Realitățile istorice își fac tot mai mult loc în operele literare, iar specii precum schița, nuvela sau povestirile cunosc o popularitate și o varietate fără precedent. În privința poeziei, în versurile celor mai cunoscuți autori își fac loc teme legate de univers, de viață și de moarte, de sensul existenței, de istorie și de politică, ajungându-se chiar și la atitudini mobilizatoare și chiar la militantism.

Cea mai de succes specie a acestui secol rămâne, însă, romanul. Bogăția de titluri și de autori a acestui secol, alături de ușurința utilizării unui card de cultura, te poate ajuta să alegi cu ușurință cartea preferată.

„Anna Karenina" de Lev Tolstoi: publicat în foileton, acest roman al vieții de familie tratează sensul vieții, condițiile morale ale filosofiei și relația dintre viață și moarte. Din universul de nobili, negustori și țărani, autorul se oprește asupra destinului tragic al Annei, împărțită între două iubiri și condamnată să facă o alegere dureroasă: sinuciderea.

„Madame Bovary" de Gustave Flaubert: romanul lui Flaubert este povestea tragică a unei femei ce trăiește un mariaj eșuat, marcat de mediocritate și de iluzii. Pe un fundal de provincialism, eroina principală își caută consolarea în afara căsniciei, dar nimic nu o poate salva de un sfârșit tragic.

„Război şi pace" de Lev Tolstoi: povestea se intinde pe parcursul a doua volume, așa că ar fi inspirat să le achiziționezi pe ambele din librariile partenere. Astfel, vei afla totul despre destinul prințului Andrei Bolkonski, al contelui Pierre Bezuhov și al Natașei Rostova, personaje profund afectate de războiul napoleonian revărsat asupra societății rusești.

„Aventurile lui Huckleberry Finn" de Mark Twain: băiețelul din târgușorul de pe râul Mississippi te va purta de-a lungul a multe aventuri. Pățaniile lui încep odată ce este răpit de propriul tată și culminează cu salvarea eroică a fugarului Jim.

„Logodnica. Schițe și povestiri" de A. P. Cehov: în acest volum vei găsi miniaturi literare pline de umor, scenete care abundă în dialoguri și parodii care vânează ridicolul. Atmosfera tipic cehoviană excelează în reliefarea mecanismelor sufletești și a caracterului specific uman, dar și în dezvăluirea absurdului cotidian.

„Middlemarch" de George Eliot: aflat la granița dintre clasic și modern, romanul autoarei britanice ce a scris sub pseudonim este o veritabilă frescă a secolului în care a fost scris. Opera urmărește destinul Dorotheei Brooke, o tânără ambițioasă și preocupată de dreptate pentru cei mulți. Barierele pe care ea trebuie să le spargă și regulile nescrise pe care le încalcă fac din această operă o lectură de-a dreptul pasionantă.

„Moby Dick" de Herman Melville: romanul american este unul dintre cele mai iubite, iar acest lucru se datorează aventurilor captivante ale căpitanului Ahab, care mână ambarcațiunea Pequod în căutarea renumitei balene albe. Intră în atmosfera creată de Ishmael, unul dintre membrii echipajului și nu vei mai putea lăsa cartea din mână.

„Marile Speranţe" de Charles Dickens: dacă ai văzut deja filmul, care a avut un succes teribil, e cazul să citești și romanul. „Marile Speranţe" este un roman inițiatic, al cărui erou principal, Pip, își regăsește iubirea din copilărie după foarte mulți ani. Circumstanțele în care viața îl transpune pe Pip în adult sunt demne de un roman de aventuri.

„Crimă şi pedeapsă" de Feodor Dostoievski: acest roman a fost publicat, mai întâi, într-unul dintre ziarele rusești ale secolului XIX, iar subiectul principal al operei este drama lui Rodion Romanovici Raskolnikov. Studentul, care pune la cale crima asupra unei bătrâne cămătare, sfârșește prin a se căi și a căuta salvarea sufletului.

„Emma" de Jane Austen: povestea unei fete bogate și capricioase te va introduce în Anglia de acum două secole, cu o societate rigidă, în care clasele sociale sunt bine delimitate. Alături de prietena ei săracă, Harriet Smith, Emma Woodhouse dă peste cap normele pe care protagoniștii ar fi trebuit să le respecte cu sfințenie.

Ce titluri alcătuiesc topul zece al secolului al XX-lea

Secolul al XX-lea aduce în literatură o perfecționare a tehnicilor scriitoricești, iar romanele literare încep să reliefeze realitățile istorice și sociale într-o manieră apropiată de stilul jurnalistic. Pe de altă parte, schițele, nuvelele și povestirile capătă un caracter moralizator, prin observația socială și prin utilizarea fantasticului și a simbolicului. O noutate, ca specie literară, este reprezentată de genul SF, care nu reușește, totuși, să elimine romanul clasic, ce urmărește generațiile succesive ale aceleiași familii. Indiferent ce alegi să lecturezi din acest secol, cardul de cultura încărcat cu 150 de lei lunar îți stă la dispoziție.

„Lolita" de Vladimir Nabokov: controversată și totodată fascinantă, pasiunea bizară a unui bărbat adult pentru o fetiță de doar doisprezece ani este subiectul acestui roman. Publicată cu dificultăți, opera a parcurs drumul de la carte interzisă la roman clasic și chiar a fost ecranizată de celebrii regizori Adrian Lyne și Stanley Kubrik.

„Marele Gatsby" de F. Scott Fitzgerald: cu o revenire în forță în ultimii ani, romanul care vorbește despre intrigile și pasiunile din orașul West Egg și East Egg te introduce în atmosfera zvăpăiată a anilor '20. Toate personajele cărții sunt intens influențate și manevrate abil de misteriosul Gatsby, un milionar mereu neîmpăcat.

„În căutarea timpului pierdut" de Marcel Proust: romanul întins pe parcursul a șapte volume vorbește despre avansul de-a lungul înaltei societăți a unui personaj aproape autobiografic. Swann este personajul principal, mereu marcat de nostalgia simțurilor din prezent și de viziunea evenimentelor trecutului.

„Ulise" de James Joyce: o banală zi de 16 iunie reușește să devină fenomen literar datorită stilului unic pus în operă, pe parcursul a 18 episoade, de James Joyce. Etichetat drept veritabilă blasfemie, „Ulise" plasează personaje antice în atmosfera unui Dublin de secol XX.

„Oameni din Dublin" de James Joyce: capitala Irlandei este un teritoriu al fascinației pentru James Joyce, iar acest roman o dovedește din plin. Obsesiile, visurile, aspirațiile și dezamăgirile localnicilor sunt subiectul principal al operei care plimbă cititorul pe străzile marelui oraș.

„Un veac de singurătate" de Gabriel Garcia Marquez: înscris în epoca de mare vigoare a scriitorilor din America Latină, de la jumătatea secolului trecut, acest roman tratează tema condiției umane și a singurătății.

„Zgomotul şi furia" de William Faulkner: între paginile acestui roman se ascunde drama familiei Compson. Atmosfera tulburată a Sudului american îi afectează pe toți cei implicați, de la rebela Caddy, până la nevroticul Quentin.

„Spre far" de Virginia Woolf: scriitoarea consacrată în domeniul romanului polițist a încântat mulți cititori pasionați cu acest roman. Se vorbește despre vacanța familiei Ramsay, care ia un curs neobișnuit odată cu pornirea într-o excursie către un far.

„Integrala prozei scurte" de Flannery O’Connor: pasionații de literatură din care răzbate pulsul Sudului Statelor Unite ale Americii se vor regăsi în paginile scriitoarei din Georgia.

„Foc palid" de Vladimir Nabokov: romanul se învârte în jurul unui poem cu 999 de versuri, pe care personajul Charles Kinbote îl interpretează eronat, printr-un filtru de singurătate și de disperare.

Ce poate fi mai plăcut, așadar, decât să dedici câteva minute în fiecare zi cititului? Cu sfaturile de mai sus, ai o selecție completă de romane, alături de care să mergi la culcare sau pe care să le iei în vacanță.

Descopera CULTURA PASS CARD

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.