cele mai frumoase locuri din romania

Cele mai frumoase locuri de vizitat în România

18 Decembrie 2019

Ești în căutarea unor noi destinații de vacanță? Țara noastră este plină de zone care merită vizitate, iar cardul de vacanță Pluxee Turist te poate ajuta să explorezi cât mai multe dintre ele. Pentru a te ajuta să te decizi cât mai ușor cu privire la următoarea destinație, ți-am pregătit o listă a celor mai frumoase locuri de vizitat în România.

Faptul că avem o țară frumoasă plină cu obiective turistice și zone care merită vizitate este un adevăr cu care ne putem mândri oriunde am merge în lume. Avem de unde alege și putem transforma orice concediu, weekend sau timp liber într-un itinerariu bogat. Oriunde ai pune degetul pe hartă, poți descoperi ceva. Și dacă încă nu ești convins de acest lucru, am pregătit în acest articol un ghid al celor mai atractive zone turistice din România. Iată despre ce este vorba:

5 locuri de care nu te poți plictisi niciodată

Există zone din România care nu devin plictisitoare, oricât de des le-am vizita. De fiecare dată surprind cu ceva nou. Străzile înguste ale orașelor cetate (Sibiu, Brașov, Sighișoara), casele din satele vechi românești vor avea tot timpul o poveste de spus. Există unele locuri pe care ți-e de ajuns să le vizitezi o singură dată, în altele simți însă nevoia să revii. Astfel de locuri sunt și cele despre care vorbim în cele ce urmează.

Pentru a te bucura din plin de ele, echipa Pluxee a gândit și propune pentru angajați beneficii extrasalariale sub formă de carduri special dedicate serviciilor turistice. Cardul Pluxee Turist încurajează petrecerea timpului liber într-un mod dinamic. Cu acest card poți plăti cazarea, masa, transportul în oricare dintre excursiile tale, așa că nu uita de el atunci când pleci în vacanță.

Viscri

viscri

 

Când vrei să te refugiezi departe de inima orașului, să știi că Viscri te așteaptă cu porțile larg deschise să-i treci pragul și să redescoperi atmosfera specifică satului de odinioară. Ulițele înguste pe care seara și dimineața fac paradă cirezile de vaci sau turmele de capre, casele săsești colorate, colecțiile de veste și șosete din lână, țesute chiar de localnici și expuse în curtea bisericii din Viscri dau acestui sat un farmec aparte și senzația că timpul s-a oprit în loc. Îndrăgită chiar de prințul Charles, zona merită vizitată mai ales dacă alegi să te cazezi la una dintre pensiunile din sat.

Peștera și Măgura

Sunt destinația ideală pentru weekendurile în care ai nevoie să petreci timp în liniște și în mijlocul naturii. Dacă vrei să evadezi din aglomerația orașului și să te bucuri de peisaje pitorești desprinse parcă din tablourile pictorilor români, Peștera și Măgura sunt destinația potrivită. Aflate între munții Piatra Craiului și culoarul Rucăr-Bran, cele două localități merită vizitate mai ales toamna, când dealurile și pădurile din împrejurimi oferă un spectacol cromatic impresionant. Pasionații de fotografie, dar nu numai, pot veni aici pentru a surprinde detalii și cadre naturale demne de expozițiile foto.

Brașov

Farmecul acestui oraș nu dispare, oricât de des l-ai fi vizitat. Întotdeauna există ceva nou de descoperit aici. Centrul vechi cu străzi boeme și ziduri de apărare, terasele cochete la care cu greu reziști să nu te oprești și să savurezi o cafea sau un prânz delicios, numeroasele obiective turistice fac din Brașov destinația perfectă de weekend.

Fie că alegi să stai aici o singură zi sau mai mult, merită ca în călătoria ta să te oprești să vizitezi una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania, cetatea Prejmer. Aflată la mai puțin de 20 de km de Brașov și înscrisă în patrimoniul UNESCO, Prejmer este cea mai bine păstrată fortificaţie din Europa, este singurul loc din România notat cu trei stele Michelin. Așa că, la fel ca orașul Brașov, cetatea nu te va dezamăgi, ci te va impresiona cu bogăția sa istorică, arhitectura și energia sa unică.

Sibiu

Sibiu

 

Generos în obiective turistice, încărcat de istorie și tradiție, conturat de o atmosferă boemă și protejat de ziduri vechi, a căror istorie te așteaptă să o descoperi - așa ar putea fi descris pe scurt orașul Sibiu. Aici nu te poți plictisi nici măcar o secundă, mai ales dacă ai un card Pluxee Cultura cu care poți beneficia de bilete la expoziții, târguri, muzee. Orașul găzduiește multe obiective turistice surprinzătoare cărora merită să le treci pragul: primul muzeu deschis în Europa Centrală și de Est, Muzeul Național Brukenthal, unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România, Muzeul Astra, Muzeul de Istorie a Farmaciei, bastioanele de apărare, Catedrala evanghelică din Sibiu ș.a.

Citește și: Cum pot fi folosite voucherele de vacanță 

Sighișoara

sighisoara

 

Poveștile cu prinți, cavaleri și prințese ne vor atrage întotdeauna, la fel și atmosfera tipică Evului Mediu, pe care cetatea Sighișoara o păstrează dincolo de zidurile ei. Un weekend petrecut aici înseamnă o călătorie în timp, iar obiectivele turistice pe care le poți vizita îți vor dovedi asta încă din primele minute. Muzeul de Istorie din Turnul cu Ceas, Biserica evanghelică din Deal, Bastioanele și turnurile de apărare, Scara Acoperită, cimitirul evanghelic, la care se adaugă farmecul plimbărilor de pe străzile înguste și boeme, casele colorate și arhitectura lor impresionantă, toate te așteaptă să le descoperi detaliu cu detaliu.

Destinații pentru weekenduri în inima naturii

Atunci când aglomerația orașului te obosește și ai nevoie de câteva zile petrecute în inima naturii, poți vizita următoarele destinații. Îți vei încărca bateriile cu energie bună și te vei relaxa exact așa cum ai nevoie.

Cascada Cailor, Munții Rodnei

cascada cailor

 

Se spune că aici este locul unde caii și-au pierdut aripile. Legendele vorbesc despre o herghelie de cai înaripați ce a fost atacată de lupi și urși. Aflați pe marginea prăpastiei, caii au vrut să scape aruncându-se în valea cascadei, însă tocmai atunci au rămas fără aripi, iar saltul lor în gol a dat naștere acestei căderi de apă. Este considerată una dintre cele mai impresionante cascade din România și cea mai înaltă din țară, având aproximativ 90 de metri.

Lacul Sfânta Ana, județul Harghita

Considerat a fi singurul lac vulcanic de pe întreg teritoriul României și chiar din sud-estul Europei, Lacul Sfânta Ana merită vizitat, mai ales că în apropierea lui te poți bucura de una dintre cele mai impresionante rezervații naturale de tip floristic și faunistic - Tinovul Mohoș.

Această rezervație găzduiește un ecosistem impresionant, în care poți descoperi specii de plante carnivore, mesteacănul pitic, mușchi de turbă, pinul silvestru, mesteacănul pufos ș.a. Tinovul Mohoș poate fi vizitat la ore fixe, începând cu ora 10:00 și până la ora 18:00, iar un tur al tinovului este de aproximativ o oră.

Cascada Bigăr, județul Caraș-Severin

bigar

 

A fost „scoasă din umbră” în 2010, după ce publicația online The World Geography din SUA, a pus cascada Bigăr pe primul loc în categoria „Opt cascade unice în lume”. Și pe bună dreptate, acest obiectiv turistic merită toată atenția noastră. Căderea ei spectaculoasă de apă face din cascada Bigăr un obiectiv turistic impresionant, care își schimbă farmecul și frumusețea de la un anotimp la altul, așa că merită vizitată oricând.

Salina Turda, județul Cluj

La  fel ca sarea în bucate, Salina Turda dă plus de savoare călătoriilor pe care le faci în inima Transilvaniei. Este un obiectiv turistic ce nu trebuie să lipsească de pe lista celor care, în drumul lor către Cluj, vor să se bucure de răcoarea, mirosul specific și beneficiile cunoscute ale salinei Turda. Mina Terezia, Sala Crivacului, Galeria Franz Josef sunt câteva dintre atracțiile acestui muzeu inedit. Salina este recomandată mai ales celor ce suferă de afecțiuni respiratorii a căror efecte pot fi ameliorate prin inhalarea aerosolilor salini.

Cazanele Dunării, județul Mehedinți

cazanele dunarii

 

Dacă fiecare român și-ar crea o listă cu toate obiectivele turistice pe care vrea să le viziteze cel puțin o dată în viață, cazanele Dunării ar fi pe multe dintre aceste liste. Este locul în care apa Dunării întâlnește muntele, creând un drum (defileu) șerpuit, pe a cărui frumusețe o descoperi mai ales dacă faci o plimbare cu barca. Tabula Traiana, Mănăstirea Mraconia, Peștera Veterani sunt locuri la care merită să te oprești în călătoria ta pe apele Dunării.

Parcul Național Cheile Nerei

Impresionante prin aspectul lor sălbatic, prin căderile de apă și bogăția speciilor de plante și animale prezente aici, cheile săpate de râul Nera oferă un spectacol în aer liber, gratuit, pe care merită să îl descoperi mai ales în lunile de primăvară și vară. Cu o suprafață de 36.758 de ha, Parcul Național găzduiește cele mai lungi chei din România, numeroase izvoare și lacuri naturale a căror culori intense te vor convinge să revii aici, oricând. Potecile și traseele montane din Parcul Național Cheile Nerei ascund numeroase obiective naturale demne de a fi pe paginile celor mai cunoscute reviste de turism din lume.

Rezervația Naturală Tinovul Mare, județul Suceava

Dacă ai în plan să vizitezi zona Bucovinei, nu uita să treci pe listă și Rezervația Naturală Tinovul Mare. Este un loc puțin știut și umblat, motiv pentru care vei avea libertatea să explorezi în liniște cea mai mare rezervație de turbă din România. Tinovul este o mlaștină amenajată cu zone de trecere, punți și cărări din lemn, care îți permit să descoperi diferite specii de mușchi, ferigi, arbori acoperiți de licheni, ochiuri de apă și multe alte lucruri pe care rezervația botanică le găzduiește.

Transfăgărășan

transfagarasan

 

Oare mai are nevoie de prezentare și argumente de genul „de ce merită vizitat acest traseu”? Prea puțin probabil. Imaginile surprinse aici, mărturiile celor care au vizitat, inclusiv prezentatorii celebrei emisiuni „Top Gear” fac acest obiectiv turistic să nu aibă nevoie de prea multe descrieri. Numele vorbește de la sine, iar peisajele care se deschid de-a lungul traseului taie răsuflarea oricărui privitor. Drumul Național Transfăgărășan este genul de loc în care revii iar și iar fără să te plictisești și cu bucuria de a descoperi întotdeauna ceva nou.

Plajele Corbu și Vadu

Și de la munte trecem direct la mare, în puținele zone din România în care găsim încă plaje sălbatice, mai puțin vizitate, dar a căror aer boem te așteaptă să le descoperi. Plaja Corbu se află la aproximativ 27 de kilometri de Constanța și face parte din rezervația Biosfera Delta Dunării. Retrase, sălbatice, pe alocuri cu nisip fin și amestecat cu cochilii, scoici și pietre măcinate de mare, plajele Corbu și Vadu sunt o oază de liniște și recreere, în care merită să te „refugiezi”, atunci când vrei să petreci timp pe plajă fără aglomerație, stres sau gălăgie.

Locuri ce surprind prin unicitatea lor

Mănăstirea Voroneț, județul Suceava

Supranumită „Capela Sixtină a Estului”, mănăstirea face parte din patrimoniul cultural UNESCO încă din anul 1993. A fost declarată monument istoric în urmă cu 97 de ani și este renumită atât pentru arhitectura sa, istoria sa, cât și pentru celebrul pigment „albastru de Voroneț”. Rezistent în condiții climatice foarte aspre, acest element unic definește originalitatea tehnicii de lucru aplicate de către pictorii moldoveni. Mănăstirea se află în topul celor mai frumoase mănăstiri din Moldova pe care merită să le vizitezi măcar o dată în viață.

Cimitirul Vesel de la Săpânța, județul Maramureș

Ar putea părea ciudat să intri într-un cimitir și să începi să râzi. Nu și la Săpânța, unde umorul este chiar la el acasă, iar asta face ca acest obiectiv turistic să fie unic în lume. Epitafurile amuzante înscrise pe fiecare cruce în parte au fost create, începând cu anul 1935, de un cioplitor în lemn, Stan Ioan Pătraș, care din pasiunea lui de atunci a transformat simple obiecte în adevărate opere de artă. Vizitat anual de mii de turişti, Cimitirul Vesel este o atracție mai ales pentru străini.

sapanta

 

Mocănița de pe Valea Vaserului, județul Maramureș

Dacă te afli în Maramureș, după ce ai vizitat Cimitirul Vesel nu uita să treci în program următoarea experiență de neuitat: călătoria cu Mocănița de pe Valea Vaserului. Este ca o călătorie în timp, care îți oferă o mostră din perioada în care locomotivele cu abur erau folosite pentru transportul lemnului și nu numai. Peisajul fermecător şi sălbatic prin care şerpuieşte Mocăniţa agale și cursul râului Vaser te vor cuceri încă din primele minute ale călătoriei.

Cetatea Alba Carolina

Perfect conservată de peste 300 de ani, cetatea este un martor tăcut al istoriei. Este un simbol al puterii politice, economice, ce impresionează încă prin forma sa heptagonală neregulată, cu șapte bastioane care îi conferă o imagine stelată tipică sistemelor Vauban. Cetatea Alba Carolina devine și mai captivantă dacă ne gândim că între zidurile ei sunt păstrate vestigii de 2.000 de ani, pline de istorie. Înaintea acestei cetăți a fost construită în zonă o fortificație ce data din anul 106 e.n., din perioada în care orașul era cunoscut drept Apulum.
Așa că, dacă ești pasionat de istorie și vrei să faci o scurtă excursie în timp, vizitează Cetatea Alba Carolina și bucură-te de tot ceea ce poți descoperi aici: porțile cetății, Sala Armelor, Bastionul Bethlem, Tabăra Militară, Tunelul de acces către platforma de artilerie ș.a.

Castelul Corvinilor

Prima fortificație de piatră de la Hunedoara impresionează prin arhitectura unică, impunătoare și desprinsă parcă din basmele cu prinți, cavaleri și prințese. Imediat cum treci porțile Castelului, intri parcă într-o lume în care timpul a rămas în loc și ai puterea să te întorci în secolul al XV-lea, atunci când Iancu de Hunedoara ordona să se ridice zidurile acestei cetăți. Zidurile, cu grosimi de până la 2 m, turnurile, bastioanele și camerele castelului păstrează încă farmecul secolului al XV-lea.

Sarmisegetuza

Pentru pasionații de istorie și cei care apreciază legendele conturate în jurul dacilor și romanilor, Sarmisegetuza Regia este locul ideal de explorat. Se spune că cetatea a fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei. Aflată pe vârful unei stânci, la 1.200 de metri înălțime, fortăreața cucerește orice vizitator prin aura sa învăluită în mister și istoria unică. Înscrisă în patrimoniul cultural UNESCO, Sarmisegetuza găzduiește Sanctuarul Mare Rotund și „Soarele de andezit”, acestea fiind principalele atracții ale fortăreței.

Există multe locuri impresionante pe care merită să le vizitezi în România. Cu un card dedicat serviciilor turistice, cum este și Cardul Pluxee Turist, poți transforma ușor orice weekend într-o călătorie plină de amintiri frumoase. Nu ai nevoie de foarte mulți bani, ci de inițiativă și dorința de a-ți petrece timpul liber într-un mod de calitate.

Sursă foto: Shutterstock, iStock și Unsplash.com