Mai multa energie la birou – afla cele 5 secrete pentru companii
lucrul la birou

Mai multă energie la birou – 5 secrete ale unui organism plin de vitalitate

Eficiența unei echipe depinde extrem de mult de starea de spirit și nivelul de energie al fiecărui membru al acesteia. Probabil ai remarcat deja că în perioadele cu o mare încărcare la birou, angajații tind să fie mai puțin relaxați, să intre mai ușor în conflicte și să facă mai multe greșeli. Chiar dacă nu întotdeauna poți să reduci volumul de muncă, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta echipa să își mențină un nivel crescut de energie:

Organizează activitățile astfel încât să nu se creeze un dezechilibru din punct de vedere al volumului de muncă

Deși poate fi dificil să menții același ritm de muncă zilnic, este indicat să organizezi activitățile angajaților astfel încât să nu existe perioade cu o încărcare peste medie. Analizează modul în care se lucrează în companie: câte proiecte ar trebui finalizate săptămânal sau lunar, câți clienți au nevoie de serviciile echipei tale și cât de des apar factori care afectează programul?

În funcție de acești factori, alocă proiectele în mod echitabil și organizează turele cu atenție, pentru a nu crea un dezechilibru.

Încurajează-ți angajații să își ia pauze și concedii

Persoanele care muncesc în exces, fără a se ridica de la birou, riscă să se confrunte cu probleme de sănătate, dar și cu o stare constantă de epuizare. Creierul, ochii și întregul corp au nevoie să alterneze perioadele statice și solicitante cu pauze de 10-15 minute, pentru a putea funcționa la nivelul optim.

Dacă observi că angajații tăi petrec toată ziua în fața calculatorului, e cazul să le reamintești că o pauză este binevenită. Nu încuraja munca peste program sau un număr prea mare de ore suplimentare.

Când observi că ai un angajat care nu mai dă randament, discută cu el și propune-i să își ia câteva zile libere, în care să se relaxeze și să-și încarce bateriile. Nu refuza concediile echipei tale, invocând că volumul de muncă e prea ridicat ca să permită luarea unei vacanțe.

Asigură-te că echipa ta își permite un stil sănătos de alimentație

Energia organismului este puternic influențată de stilul de alimentație: o persoană care nu se hidratează corespunzător și nu acordă importanță principalelor mese ale zilei se va confrunta în timp cu probleme de sănătate și cu un tonus general scăzut. Angajații tăi mănâncă pe fugă, la birou, beau apă rar și preferă ca o zi întreagă să aibă în meniu doar sandvișuri, covrigi și cafele?

Poate că nu au timpul necesar pentru a merge la o cantină sau un restaurant, ori poate bugetul nu le permite o masă de prânz sănătoasă și completă. Ajută-i să rămână sănătoși și energici prin câteva gesturi mici, însă de impact:

- Asigură la birou ceai, apă și fructe, pe care echipa ta să le aibă mereu la îndemână - Respectă pauza de prânz și acordă-le angajaților un interval generos pentru a nu mânca contra cronometru - Oferă carduri de masă în pachetul de beneficii extrasalariale. De exemplu, cardul Gusto Pass e o soluție perfectă pentru ca oamenii din echipa ta să se poată bucura zilnic de un prânz gustos și sănătos.

Permite-le angajaților să aibă un program flexibil și să lucreze de acasă

Din cauză că nu toți avem același bioritm și organismul fiecărei persoane funcționează diferit, se poate ca unii angajați să aibă mai multă energie la primele ore ale dimineții, în vreme ce alții să nu se poată concentra atunci când lucrează de la ore matinale. Pentru departamentele care lucrează direct cu clienții, situația se rezolvă de obicei prin ture preferențiale, însă restul angajaților sunt de obicei condiționați de un program de tip 9-18.

Discută cu fiecare membru al echipei și implementează un orar flexibil: 8-17, 9.30-18.30, 11-20 sau orice altă variantă care ți-ar ajuta angajații să își intre mai ușor în ritm. Munca de acasă este, de asemenea, o alternativă perfectă, la care poți apela cel puțin o dată pe lună.

Creează o atmosferă animată la birou

Nivelul de energie depinde în general și de mediul înconjurător. Persoanele care lucrează într-un mediu stresant au probleme de concentrare, iar o atmosferă prea statică, în care nu există comunicare, duce la lipsă de entuziasm și de energie. Un post de radio care să emită în surdină în birou, un spațiu bine luminat și o încurajare constantă a comunicării între colegi și departamente pot influența pozitiv energia angajaților tăi.

Dăruiește zilnic o porție de energie echipei tale

Oferă cardul de masă Gusto Pass!

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.