Planificare buget de vacanta cu cardul Turist Pass de la Sodexo
planificare buget de vacanta- Turist Pass Sodexo

Cum să îți organizezi bugetul de vacanță

După un an întreg de muncă, este firesc să te gândești la un binemeritat concediu. Chiar dacă în contextul actual este mai dificil să faci planuri de vacanță pe termen lung, e bine să te gândești din timp la câteva opțiuni și să cauți cele mai bune variante. De exemplu, călătoriile în afara țării pot presupune mai multe formalități și pot fi riscante din punct de vedere al restricțiilor, însă excursiile în România pot avea mai multe șanse de realizare. Știind asta, poți căuta cazări prin agenții sau pe platformele online, chiar și cu o lună sau două înainte de concediul propriu-zis, pentru a te asigura că găsești locuri disponibile. Dacă totuși vrei să pleci din țară, trebuie să te gândești nu doar la zona în care vei călători, ci și la modalitatea de transport - în cazul în care vrei să mergi cu avionul, e necesar să cauți bilete și cazare pentru perioada în care ai concediu.

Evident, bugetul este un factor important pe care îl iei în calcul atunci când îți planifici vacanța. Fie că vrei să găsești o cazare convenabilă, fie că ai în minte un hotel exclusivist, cu siguranță îți vei aloca o anumită sumă pentru concediu. Află în continuare cum te poți bucura de o vacanță reușită, încadrându-te în bugetul disponibil.

Ți-ai organizat bugetul de vacanță? Tu în care dintre aceste situații te regăsești?  

Vacanța este, în general, perioada în care ai tendința să nu fii atent la buget, deși dacă nu o faci, riști ca atunci când revii acasă să trebuiască să strângi cureaua pentru a perioadă. Tocmai de aceea, ți-am pregătit o serie de recomandări care să te ajute să îți gestionezi cheltuielile de vacanță. Vei vedea că poți avea parte de o vacanță frumoasă cu bani mai puțini.

Cum să îți alegi destinația și cazarea în funcție de bugetul de vacanță  

Unde să merg în vacanță? Cu ce să merg? Unde să mă cazez? Unde voi mânca? Câți bani de cheltuială îmi trebuie?” sunt câteva dintre întrebările la care va trebui să răspunzi pentru a putea să îți faci un buget echilibrat de vacanță și în limitele pe care ți le-ai propus.

Iată de ce ar trebui să ții cont atunci când îți planifici bugetul de vacanță: 

Transport

Dacă ai decis că îți vei petrece vacanța în țară, va fi nevoie, în funcție de unde locuiești, dar și infrastructura din zonă, să alegi să călătorești cu mijlocul de transport cel mai potrivit bugetului tău. În cazul în care, de exemplu, orașul în care locuiești și localitatea în care vrei să ajungi au ambele aeroport în apropiere, atunci poți alege avionul. Pentru a face economie, va trebui să îți cumperi din timp biletul.

Trenul este și el o opțiune pentru a călători în țară. Nu vei obosi pe drum conducând și te vei bucura din plin de frumusețea țării noastre. Autocarele sunt una din cele mai accesibile variante din punct de vedere infrastructură, iar costul ar trebui să fie mai mic față de cel al unui drum parcurs cu mașina proprie. Având în vedere contextul actual, va trebui să decizi dacă te simți confortabil să călătorești mai multe ore alături de alte persoane. În rest, alege locul de la geam și bucură-te de priveliște.

Poți opta și pentru mașina personală. Aceasta vine cu o serie de avantaje, de la intimitate, bagaj nelimitat, la libertatea de a putea face popasuri oricând. Costul însă va fi mai mare.

Cazare 

Cazarea reprezintă principala cheltuială din bugetul tău de vacanță. Există însă și posibilități de a economisi bani. Poți folosi cardul de vacanță primit de la angajator, cum este, de exemplu, Turist Pass de la Sodexo. Aceste carduri pot fi folosite la plata serviciilor de cazare și a meselor. Rețeaua de unități de cazare din România care acceptă plata cu cardul Turist Pass este foarte extinsă, astfel încât vei avea suficiente opțiuni din care să alegi locul în care să îți petreci vacanța.

Depinde de tine și de preferințele tale cei vei alege. Dacă ești tipul de turist care petrece foarte puțin timp în hotel, și preferă să se plimbe, să descopere zona, atunci ai putea alege o cazare mai ieftină, folosind o parte din banii economisiți pe biletele de intrare de la diferite obiective turistice.

În schimb, dacă îți place să te relaxezi la piscina din incinta hotelului și petreci majoritatea timpului în unitatea de cazare, atunci va trebui să o alegi cu atenție, astfel încât să acopere toate nevoile tale ca oaspete a hotelului. De condițiile pe care le vei avea depinde dacă vacanța ta o vei simți drept una de succes sau nu.

Mâncare

Și mâncarea reprezintă o cheltuială considerabilă pentru bugetul de vacanță, așa că va fi nevoie să îi acorzi mai multă atenție. Vei fi cazat la un hotel cu all inclusive? Atunci nu este nevoie să te îngrijorezi. Singurele situații în care vei mai avea cheltuieli cu mâncarea vor fi cele în care decizi să vizitezi zona și să iei masa acolo.

Ai ales o cazare cu demipensiune? Vei avea două mese asigurate, cel mai probabil fără băutura de la a doua masă, iar asta înseamnă că trebuie să cumperi și apa. Totul este de luat în calcul.

Ai ales self catering? În această situație, sigur vei avea la dispoziție o mică chicinetă cu cele necesare pentru a găti. Îți poți face cumpărăturile de la magazinele din zonă și poate vei lua doar cina la un restaurant.

Medicamente și situații medicale 

Fie că vei călători singur sau cu familia, va fi nevoie să îți iei cu tine o mică trusă medicală, cu produsele de bază care ar putea să îți fie de folos. În plus, ar ajuta să iei în calcul și anumite situații medicale care ar putea apărea - o accidentare, o indigestie sau o răceală îți pot provoca mari neplăceri dacă nu ai la tine medicamentele de care ai nevoie. Poți pune în trusă câteva antialergice, dar și pastile pe care să le folosești în eventualitatea unor probleme stomacale sau a unei răceli. Dacă locul unde mergi este departe de farmacii, nu e rău să ai la tine și o sticlă de dezinfectant și câțiva plasturi.

Alte cheltuieli

Ajungând într-o altă parte de țară, cel mai probabil îți vei dori să vizitezi diferite obiective turistice unde vei fi nevoit să cumperi bilete de acces. În plus, dacă vei călători și cu cei mici, ar trebui să incluzi în buget și costurile activităților pentru ei. Fă-ți o listă a cheltuielilor care pot surveni atunci când ajungi la destinație: taxiuri, autobuze, tururi de oraș, muzee, parcuri tematice, suveniruri și posibile urgențe. Se poate ca telefonul să ți se strice în mijlocul vacanței sau să descoperi că ai uitat acasă un obiect important. E bine să ai mereu la tine și un fond de urgență. Dacă te organizezi, vei putea respecta bugetul de vacanță și vei lua mai puține decizii de moment care să aibă un impact financiar semnificativ.

Și, de ce nu, după revenirea din vacanță, poți începe să economisești pentru următoarea. Astfel, vei avea mai mult timp la dispoziție și vei resimți mai puțin impactul financiar. Te-ai putea inspira din regula 50/30/20. Este un ghid pentru alocarea bugetului făcut cunoscut de profesorul universitar american, Elizabeth Warren: 50% pentru nevoi, 30% pentru dorințe și 20% pentru obiective financiare.

Vezi mai multe

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.