5 idei meniul zilei: ce pregatesti clientilor tai. Afla detalii
restaurant idei meniuri zilnice - sodexo

5 Idei pentru meniul zilei: ce să pregătești pentru clienții tăi

Meniurile prestabilite reprezintă un mod excelent de a eficientiza costurile restaurantului tău și totodată de a câștiga timp în bucătărie. Având deja o listă de preparate pentru prânz sau cină, ai posibilitatea de a calcula mai bine cantitățile de ingrediente și de a prepara totul mai ușor, asigurând o servire rapidă.

În prezent, tot mai multe restaurante oferă varianta de meniu al zilei, adaptat la specificul localului și la cerințele clienților care îl frecventează - turiști, oameni de afaceri, corporatiști, familii sau grupuri de prieteni. 

Iată în continuare 5 idei de meniuri zilnice pe care le poți include și tu în oferta restaurantului, pentru a atrage cât mai mulți clienți și a-i convinge să revină mereu în localul tău:

Idee de meniul zilei pentru angajații aflați în pauza de prânz

Dacă restaurantul tău se află într-o zonă cu numeroase clădiri de birouri, este de așteptat ca la ora prânzului să ai un număr crescut de clienți. Fie că este vorba de angajați care aleg să mănânce împreună cu colegii, fie de manageri și directori care ies la masă împreună cu partenerii de afaceri, trebuie să ții cont de faptul că viteza de servire este un factor esențial.

Spre deosebire de clienții care ies în oraș să se relaxeze câteva ore cu prietenii, o persoană aflată în pauza de prânz sau la o întâlnire business are la dispoziție aproximativ 50 de minute sau o oră.

Meniurile business ar trebui să fie variante rapid de preparat, dar complexe din punct de vedere al opțiunilor: să cuprindă mai multe tipuri de salată, supe, câteva feluri principale și deserturi. 

Mâncărurile locale - o bună idee de meniu al zilei pentru turiști

Atunci când deții un restaurant într-o zonă centrală, ai șansa de a deveni ușor preferatul turiștilor, atâta timp cât servești preparate gustoase și primești cronici pozitive de la clienții care îți calcă pragul.

Foarte mulți turiști își doresc să guste mâncăruri locale, pentru care să nu plătească o avere, așa că meniul zilei este o ocazie excelentă de a oferi calitate și diversitate la un preț rezonabil. Include specialități tipic românești sau, dacă restaurantul tău are un alt specific, adaptează-ți preparatele astfel încât să trezești interesul turiștilor și totodată să le oferi posibilitatea de a savura o masă completă, de la antreuri și feluri principale, până la deserturi.

Citește și: Cum pui la punct un program de fidelizare a clienților restaurantului

Meniul zilei pentru vegetarieni și vegani

Stilul de viață vegetarian nu mai este de mult o extravaganță, ci o opțiune de viață. Pe lângă acesta, regimul vegan presupune înlocuirea oricărui aliment de proveniență animală cu preparate de origine vegetală.

Asigură-te că ai cel puțin un meniu al zilei adresat persoanelor care nu consumă carne. Dacă pe lângă acesta adaugi și variante pentru vegani, fără ouă și lactate, te vei putea lăuda cu un meniu complet și vei putea oferi o alternativă pentru fiecare client care îți calcă pragul.

Dezvoltă meniuri pe bază de legume și fructe, chiar și fără preparare termică: supe cremă, paste și salate sau prăjituri, aproape orice tip de preparat poate fi realizat cu ușurință și în varianta vegetariană.

Meniul zilei pentru familiile cu copii

Dacă ai observat că restaurantul tău este frecventat în general de familii, o bună idee pentru meniul zilnic este să ai și preparate gândite pentru cei mici, astfel încât părinții să te aleagă fără nicio grijă ca alternativă la mesele de acasă.

Nu uita că pentru mâncarea copiilor e necesar să respecți două principii importante: preparatele ar trebui să fie foarte sănătoase, iar aspectul acestora să îi atragă pe micuți. Supele, salatele de fructe și de legume, dar și felurile principale trebuie gătite cu atenție, din ingrediente proaspete. Alergenii trebuie specificați pe meniu, deoarece copiii sunt de multe ori sensibili la anumite ingrediente.

Vrei să te asiguri că ai succes în rândul celor mici? Prepară-le orice fel de mâncare cu fantezie și culoare, pentru a-i face să mănânce cu plăcere tot ce se află în farfurie. Ține cont de faptul că  meniurile pentru copii sunt de obicei reduse din punct de vedere al gramajului și au un preț mai mic decât un meniu obișnuit.

Citește șiCreșterea profitului: 9 tehnici prin care îți determini clienții să revină în restaurant

Idee de meniul zilei: Ca la mama acasă

Cu toții trăim nostalgia copilăriei, când mâncarea nu era neapărat extravagantă, dar gustul ne făcea de fiecare dată să ne simțim acasă. Un meniu al zilei cu preparate clasice poate deveni cu ușurință un adevărat succes în rândul clienților tăi, atâta timp cât respecți câteva mici secrete: ingrediente naturale, rețete deja consacrate și mai ales mult suflet pus în procesul de gătit.

Un meniu ca la mama acasă nu este neapărat sofisticat sau complex, dar satisface dorința de a savura o masă ca în familie, chiar și pentru cei care nu găsesc timp să prepare o ciorbă, o negresă sau o porție de ardei umpluți.

În plus, ca strategie de fidelizare a clienților, îți recomandăm să nu păstrezi același meniu pe o perioadă îndelungată, pentru a nu-i determina pe obișnuiții localului să se îndrepte către alte restaurante. Păstrează cele mai populare feluri de mâncare, în special dacă ai câteva specialități pe care clienții le comandă foarte des. În rest, o dată sau de două ori pe an încearcă să introduci noi oferte de prânz și noi preparate, pentru care poți chiar să ceri părerea clienților fideli, întrebându-i ce și-ar dori să poată încerca în restaurantul tău: nu doar că vor aprecia variația, dar vor fi încântați să observe că părerea le-a fost ascultată.

Dacă îți dorești ca tot mai mulți clienți să îți cunoască restaurantul și să îți calce pragul, devino partener Sodexo și te vom adăuga pe harta celor mai iubiți comercianți din România.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.