certificat clasificare turism

Certificatul de clasificare în turism – la ce folosește și cum îl obții

19 Iulie 2019

Certificatul de clasificare în turism este un document esențial pentru proprietarii de unități turistice, cum ar fi pensiunile sau hotelurile. Acesta îți atribuie un număr de stele sau margarete, reflectând nivelul de confort și calitatea serviciilor oferite. Clasificarea este obligatorie pentru toţi proprietarii sau administratorii unităților turistice, așa că descoperă în continuare ce ai de făcut pentru a-l obține.

Dacă deții o unitate de turism sau te pregătești să intri în afaceri cu o pensiune sau un restaurant, trebuie să ții cont de faptul că există un act important pe care este necesar să îl obții pentru a funcționa în deplină legalitate: certificatul de clasificare. Află în continuare tot ce ar trebui să știi despre acesta, astfel încât să poți întâmpina cât mai curând turiștii fără nicio grijă.

Ce este certificatul de clasificare în turism 

Certificatul de clasificare e un document eliberat de către instituția publică centrală responsabilă în domeniul turismului, care reprezintă o formă de a delimita unitățile turistice după principalele caracteristici: nivelul de confort, calitatea dotărilor, precum și calitatea serviciilor prestate.

Clasificarea se realizează alocând unității de cazare un anumit număr de stele, respectiv margarete în cazul pensiunilor turistice și agroturistice, astfel încât prețurile practicate să corespundă încadrării, iar turiștii să știe la ce să se aștepte înainte de a face o rezervare.

Stele și margaretele primite depind de foarte mulți factori, care la rândul lor asigură turiștilor o experiență cât mai satisfăcătoare: mărimea camerelor, nivelul de zgomot, starea dotărilor din camere și din grupul sanitar, existența unui grup sanitar în fiecare cameră, împrejurimile unității de cazare, sistemul de încălzire sau dotările spațiului unde se prepară masa.

Clasificarea este obligatorie pentru toţi proprietarii sau administratorii unităților turistice, așa că dacă nu ai făcut încă demersurile necesare pentru a o obține, este momentul să te ocupi de acest aspect. Indiferent de numărul de stele sau de margarete primite, e bine să te asiguri că pui la dispoziția turiștilor următoarele facilități, pentru a evita eventualele reclamații:

  • Temperatură optimă, care să nu depășească 25 de grade Celsius în sezonul cald și să nu scadă sub 21 de grade, în cel rece
  • Apă caldă și rece în permanență la grupurile sanitare
  • Lumină naturală directă și aerisire în cazul spațiilor de cazare
  • Personal calificat și bine instruit

Vrei sa devii partener in reteaua Pluxee si sa ai mai multi clienti? Detalii aici.

Cum obții certificatul de clasificare în turism

Pentru a obține certificatul, este necesar să trimiți actele necesare către Ministerul Turismului - Direcţia generală de autorizare şi control:

  • cerere de eliberare a certificatului de clasificare
  • certificat constatator de la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul de activitate şi structura acţionariatului
  • certificat de înregistrare la Oficiul registrului comerţului, însoţit de anexele privind avizele/acordurile şi/sau autorizaţiile legale (P.S.I., sanitară, sanitar-veterinară, de mediu şi de protecţia muncii, după caz, pentru fiecare structură turistică ce face obiectul clasificării)
  • schiţa privind amplasarea şi adresa unităţii
  • schiţa privind structura, amplasarea şi nominalizarea camerelor, respectiv a spaţiilor de alimentaţie
  • fişa privind încadrarea nominală a camerelor şi a spaţiilor de alimentaţie pe categorii de clasificare
  • avizul specific privind amplasamentul şi funcţionalitatea obiectivului, emis de Ministerul Turismului în cazul construcţiilor noi
  • copie a brevetului de turism pentru directorii de hotel, de restaurant, motel, camping (cu excepţia structurilor organizate în gospodăriile populaţiei), sat de vacanţă sau pentru cabanier
  • copii ale actelor de calificare a personalului de la recepţie şi de la unităţile de alimentaţie.

Ministerul Turismului va verifica îndeplinirea criteriilor de clasificare şi va emite certificatul, însoţit de fişa privind încadrarea nominală a camerelor şi, respectiv, fişa privind structura spaţiilor de alimentaţie destinate servirii turiştilor, prin care se stabilesc capacitatea şi structura unităţii.

Este necesar să soliciți emiterea certificatului cu cel puțin 60 de zile înainte de a începe să primești turiștii, deoarece verificarea se face la fața locului, de către unul dintre specialiştii din Ministerul Turismului, alături de alți specialişti desemnaţi de consiliile judeţene și locale şi de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din turism.

Eliberarea certificatului de clasificare durează cel mult 60 de zile de la data primirii tuturor documentelor. Atunci când depui actele ți se va elibera o autorizație provizorie de funcționare, prin care se atestă că documentaţia depusă este completă şi prin ți care se acordă dreptul de a funcţiona. Autorizația provizorie are o valabilitate maximă de 90 de zile.

De ce este important certificatul de clasificare

Fără a avea clasificarea cerută prin lege, nu vei putea să îți promovezi pensiunea, hotelul sau restaurantul în mediul online, ceea ce înseamnă că vei pierde din start un public foarte numeros. Site-urile care promovează unități de cazare fără clasificare riscă să primească amendă, așa că nu vor fi dispuse să colaboreze cu tine dacă nu ai urmat toți pașii necesari.

De asemenea, majoritatea turiștilor își aleg unitatea de cazare în funcție de preț, dar și de stelele sau margaretele acesteia, așa că este normal să oferi cât mai multă transparență în ceea ce privește acest aspect. Nu uita că și prețurile percepute trebuie să se încadreze în anumite limite, în funcție de clasificarea pensiunii sau hotelului: astfel, odată ce obții certificatul, îți va fi mai ușor să stabilești tariful pentru fiecare noapte de cazare.

Care este rolul certificatului de clasificare în obținerea parteneriatelor

Certificatul de clasificare te va ajuta să te înscrii și în programe de afiliere, câștigând astfel o mai mare notorietate și mai mulți clienți. De exemplu, pensiunile și hotelurile ce funcționează în mod legal și dețin un certificat permanent de clasificare pot solicita să intre pe lista unităților în care turiștii pot plăti cu tichete și carduri de vacanță.

Cardurile și tichetele de vacanță sunt oferite atât bugetarilor, cât și persoanelor care lucrează în sistemul privat - un număr crescut de angajatori preferă să își recompenseze cei mai buni angajați oferindu-le astfel de beneficii extrasalariale. Pentru a putea solicita înscrierea unității tale de cazare pe lista celor în care se pot utiliza beneficiile, nu uita să te asiguri că ai obținut clasificarea permanentă.

Sursa foto: iStock