idei de promovare restaurant

Planul de marketing al restaurantului: descopera idei de promovare cu cheltuieli minime

O afacere de succes se bazeaza nu doar pe serviciile si produsele oferite, ci si pe o strategie de promovare bine pusa la punct. Iti doresti sa iti promovezi restaurantul si sa atragi mai multi clienti, insa dispui de un buget limitat pentru cheltuielile de marketing? Avem pentru tine o veste buna: poti pune la punct un plan de marketing a restaurantului cu cheltuieli minime si efecte vizibile. 

Afla in continuare ce fel de actiuni ar trebui sa incluzi in planul de marketing, astfel incat sa te bucuri de o mai mare popularitate si sa castigi mai multi clienti.

Un bun plan de marketing pentru un restaurant trebuie sa aiba obiective realiste

Pentru a cunoaste nivelul investitiilor necesare si a putea masura la final rezultatele, ai nevoie de obiective bine stabilite. Daca afacerea nu este noua si deja ai mai condus restaurantul cel putin un an, iti poti face o idee asupra obiectivului analizand rezultatele din anul precedent. Cu cat ai vrea sa cresti cifra de afaceri, astfel incat sa se vada o diferenta in profit? 

Este foarte important ca in planul de marketing pentru restaurant pe care il realizezi sa nu iti impui o tinta greu de atins, mai ales in perioade de criza. Vanzarile se pot dubla peste noapte doar in circumstante deosebite - de exemplu, daca introduci un concept inovator in servirea mancarurilor si ai un succes fenomenal, sau orasul in care functioneaza restaurantul este gazda unui eveniment foarte popular, ce atrage multi turisti.

Citeste si: Cum pui la punct un program de fidelizare a clienților restaurantului

Analizeaza profilul clientului tau obisnuit, dar si pe cel al clientilor pe care speri sa-i atragi

Un alt aspect de care sa tii cont in planul de marketing a restaurantului tau este profilul clientului.

In functie de specificul persoanelor interesate de restaurant, vei putea gandi reclamele, promotiile si intreg modul de a comunica. Analizeaza ce fel de persoane vin de obicei in restaurantul tau si ce fel de clienti ai mai putea atrage.

Tine cont de caracteristicile clientilor care mananca de obicei in restaurantul tau. Sunt mai degraba familisti, care se bucura ocazional de o masa impreuna cu familia, turisti care nu revin a doua oara sau angajati din birourile aflate in apropierea localului, care te aleg pentru fiecare pranz? 

Poate meniul si atmosfera localului au fost gandite de la inceput pentru oamenii de afaceri, insa acestia nu te aleg foarte des, iar tu ai vrea sa ii convingi ca esti cea mai buna varianta pentru un pranz cu partenerii. In situatia in care descoperi ca un anumit tip de potential client nu iti frecventeaza restaurantul atat de des pe cat ti-ai dori, e semn ca trebuie sa faci o schimbare in modul de promovare si implicit in planul de marketing al restaurantului.

 

In planul de marketing al restaurantului tau acorda atentie si brandului

 

Orice afacere care se respecta are o imagine proprie, ce ramane in mintea clientilor sai. Daca restaurantul tau nu iese in evidenta printr-o identitate bine definita, sunt slabe sansele ca acesta sa fie preferat altor localuri. Un restaurant fara o buna identitate nu va atrage usor clientii si nici nu-i va fideliza pe cei existenti, ci se va pierde in marea masa a restaurantelor din orasul in care activezi.

Imagineaza-ti ca treci intr-o luna pragul a zeci de magazine similare: toate iti ofera haine bine croite, la pret rezonabil. Pe care il vei tine minte in final, pentru a-l recomanda si prietenilor sau pentru a-i trece din nou pragul cand ai nevoie de un costum? Raspunsul este simplu: pe acela care ti-a oferit o experienta placuta, inca de cand ai intrat. Vei tine minte un loc unde angajatii au fost foarte amabili si te-au ajutat sa iei cea mai buna decizie, ambianta te-a facut sa te simti rasfatat, iar produsele s-au ridicat la standardele de calitate pe care le cautai.

Tine cont de asta atunci cand iti amenajezi restaurantul, dar si cand iti pui la punct un site pentru livrari de mancare online. Gandeste-te la imaginea pe care vrei sa o transmiti clientilor si transpune-o in tot ceea ce faci. 

De exemplu, daca vrei ca restaurantul tau sa fie acel local prietenos si convenabil, potrivit pentru intreaga familie sau pentru grupuri de prieteni, comunica glumet si natural si foloseste un design vesel pentru restaurant si pentru site. Ai un local cu mancaruri rafinate si preturi peste medie? Ai grija ca rafinamentul sa fie cuvantul cheie atat in restaurant, cat si pe site. Identitatea este un factor extrem de important, reprezentand cartea de vizita a localului tau.

Citeste si: Creșterea profitului: 9 tehnici prin care îți determini clienții să revină în restaurant

Decide-te asupra bugetului necesar pentru indeplinirea planului de marketing al restaurantului tau

Planul de marketing al restaurantului tau trebuie sa fie sustinut si de un buget care sa iti permita sa te promovezi publicului tinta. Fixeaza o suma in care vrei sa te incadrezi si aloca banii in functie de ce fel de promovare vei folosi. 

Iti recomandam sa nu te limitezi la un site bine construit, ci sa apelezi si la reclame platite pe Google si Facebook. Acestea te vor ajuta sa ajungi mai usor la clientii doriti, in special in aceasta perioada, cand multe persoane petrec mult timp acasa si sunt mai active ca de obicei pe internet.

Stabileste canalele prin care iti vei promova restaurantul

Adauga in planul de marketing si canalele prin care iti vei promova restaurantul. Astfel, in afara de reclame, este necesar sa te asiguri ca paginile de social media ale restaurantului sunt bine administrate, astfel incat sa atraga potentialii clienti prin continut. Posteaza cat mai des fotografii atractive cu mancarurile pe care le pregatiti, membrii echipei, interiorul restaurantului sau pur si simplu retete si citate legate de lumea gastronomiei. Intra in vorba cu persoanele care iti comenteaza la fiecare postare si raspunde-le, tinand minte sa pastrezi o tonalitate care sa respecte brandul restaurantului. 

Parteneriatele cu persoane sau companii care deja au notorietate pe piata culinara reprezinta, de asemenea, o idee excelenta de promovare a restaurantului cu costuri minime sau chiar gratis. Iata cateva exemple de actiuni pe care le poti intreprinde in acest sens:

  • Discuta cu persoane care au o baza mare de followers pe Instagram si Facebook, mai ales daca aceste persoane au ca hobby bucataria. Propune-le sa le livrezi gratuit preparatele tale pentru o saptamana sau invita-i la o masa in restaurant, singura conditie fiind ca la final sa povesteasca online despre experienta avuta.
  • Ia legatura cu site-urile care publica frecvent cronici ale restaurantelor si invita-i pe redactori sa iti evalueze preparatele.
  • Devino partener Sodexo si accepta plata cu carduri de masa Gusto Pass. Noi ne vom asigura ca te includem pe harta partenerilor, astfel incat orice utilizator de Gusto Pass sa te poata gasi pe site sau in aplicatia dedicata Sodexo, atunci cand vrea sa aleaga un restaurant.

Adapteaza-ti strategia de comunicare si planul de marketing la nevoile clientilor si la context

Intr-o perioada precum cea de fata, nevoile clientilor se schimba radical: lumea are nevoie de mancare variata si gustoasa, insa totodata este mai preocupata ca oricand de propria siguranta. De aceea, te sfatuim sa nu pui accentul doar pe meniul in sine, ci si pe modul de preparare sau amenajarea restaurantului conform cu masurile solicitate de autoritati.

Asigura-te ca le comunici clientilor masurile pe care le iei pentru a le proteja sanatatea si, evident, ai grija sa respecti cu strictete acest aspect si in practica, nu doar in teorie.

Citeste si: 5 Idei pentru meniul zilei: ce să pregătești pentru clienții tăi

Trage concluziile si observa ce functioneaza si ce ar trebui schimbat in planul de marketing al restaurantului tau

Orice plan de marketing trebuie sa contina si o componenta finala: analiza datelor. Nu o amana si nu te uita pe rezultate abia la final de trimestru sau de an, pentru ca este necesar sa vezi cat mai des unde te situezi si cum functioneaza metodele de promovare, pentru a te putea adapta. 

Doar analizand situatia prezenta poti intelege ce functioneaza perfect si trebuie mentinut si ce este bine sa schimbi.

Noi iti suntem intotdeauna alaturi, pentru a te ajuta sa atragi cat mai multi clienti si sa te bucuri de o mai mare notorietate. Daca nu esti inca partener Sodexo, completeaza formularul disponibil in linkul de mai jos si te vom contacta.

Vreau sa devin afiliat Sodexo

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.