Daca ai o pensiune turistica si vrei sa nu duci niciodata lipsa de clienti, trebuie sa acorzi o importanta sporita promovarii online. Avand in vedere ca in perioada urmatoare turistii romani vor prefera vacantele locale, iar cei straini ne vor vizita probabil tara in numar mai mic, o buna campanie de promovare a pensiunii te va ajuta sa ai camerele pline si sa iti cresti profitul.
Iata cele 9 metode pe care iti recomandam sa le aplici pentru a obtine rezultatele dorite:
1. Descopera-ti publicul tinta si asigura-te ca ii oferi ceea ce cauta
Orice afacere care doreste sa aiba succes trebuie sa inteleaga in primul rand cui se adreseaza. Defineste-ti clientul in functie de aspectul pensiunii tale, zona in care este situata, numarul de camere si facilitatile oferite. Unele unitati de cazare se adreseaza persoanelor cu venituri peste medie, care vor sa petreaca un weekend relaxant intr-o atmosfera exclusivista. Altele prefera sa se pozitioneze ca fiind perfecte pentru un sejur alaturi de familie sau pentru o excursie distractiva cu prietenii.
E bine sa iti stabilesti publicul tinta de la inceput, pentru ca astfel vei putea amenaja pensiunea conform nevoilor sale, iti vei adapta stilul de comunicare si vei intelege pe ce facilitati trebuie sa pui accentul in anunturi. De exemplu, familiile vor fi interesate mai degraba de locuri linistite, unde sa aiba acces la o curte generoasa si la locuri de joaca pentru cei mici.
Persoanele care vor sa organizeze team building-uri vor cauta pensiuni cu un living spatios, un spatiu unde sa poata face gratar, o bucatarie functionala si suficient loc pentru toti membrii echipei.
2. Realizeaza poze de calitate superioara - promovarea pensiunii incepe de la imaginea sa online
Nu-ti promova pensiunea pe internet cu poze de slaba calitate, pentru ca vei pierde din start o buna parte din potentialii clienti. Ia legatura cu un fotograf profesionist si realizeaza o serie de fotografii care sa surprinda pensiunea din cele mai bune unghiuri si sa scoata in evidenta decorul camerelor si frumusetea peisajului din zona.
Evident, fotografiile trebuie sa reflecte realitatea, pentru a nu primi apoi comentarii negative de la turistii care te viziteaza.
3. Compune o descriere care sa atraga atentia asupra pensiunii tale
Imagineaza-ti ca esti un turist in cautarea locului de cazare ideal. Citesti zeci de anunturi dintr-o anumita zona si nu vezi nimic care sa iti atraga atentia, asa ca in final iei decizia la intamplare, in functie de pretul camerelor sau de intuitia de moment. Evita ca pensiunea ta sa se piarda in multimea de anunturi, compunand o descriere atractiva, care sa ii faca pe clienti sa se vada deja cazati in acel loc.
Povesteste despre facilitati, micul dejun excelent pe care il asiguri sau faptul ca pensiunea e o adevarata poarta catre o lume relaxanta, rupta de realitatea cotidiana.
Citeste si: Cum obtii un grad de ocupare a pensiunii de 80%4. Ofera informatii complete despre atractiile zonei in care se afla pensiunea
Turistii care te viziteaza nu vor de obicei doar sa doarma si sa manance pe tot parcursul sejurului. Cei mai multi isi doresc sa vada locuri noi sau sa participe la evenimente amuzante, asa ca nu ezita sa le descrii pe site tot ce pot face in zona.
Spune-le despre traseele usor accesibile din locatia pensiunii, locurile unde se mananca excelent sau activitatile care merita incercate.
5. Apeleaza la social media si reclame platite pentru a creste notorietatea pensiunii
Mediul online iti poate aduce multi turisti daca stii cum sa te ocupi de promovarea pensiunii pe internet. Nu ai inca o pagina a pensiunii pe Facebook? E momentul perfect sa te ocupi de asta: adauga pe pagina poze si oferte, discuta cu persoanele care se arata interesate si indeamna turistii sa iti lase comentarii.
Investeste saptamanal o mica suma in promovarea pensiunii tale prin reclame pe Facebook si Google, pentru a-ti creste vizibilitatea.
6. Pune la punct o campanie de e-mail marketing pentru promovarea pensiunii
Trimite-le regulat mesaje clientilor care au mai stat la pensiunea ta sau celor care iti lasa adresa de e-mail pe site. Anunta prin e-mailuri prietenoase si politicoase discounturile, evenimentele care au loc in zona sau introducerea unor noi facilitati - de exemplu, daca inaugurezi un sistem de demipensiune, pentru turistii interesati sa se bucure de bucataria locala.
Citeste si: Cresterea profitului – tehnici de atragere a clientilor in domeniul hotelier7. Promoveaza pensiunea prin parteneri cunoscuti in toata tara
Pentru a-ti spori sansele de a atrage noi clienti, este bine sa-ti promovezi pensiunea prin partenerii potriviti. Site-uri precum booking.com sunt accesate zilnic de persoanele care isi cauta un loc de cazare.
Foarte important e ca pe acestea sa ai comentarii pozitive de la turistii care te-au vizitat pana acum, pentru ca aceste comentarii functioneaza online exact ca niste recomandari si pot schimba perceptia potentialilor clienti.
Daca se intampla sa gasesti comentarii negative, nu raspunde agresiv, ci ofera explicatii si scuze unde e cazul.
8. Permite plata prin alternative adaptate nevoilor clientilor, inclusiv online
Turistii isi doresc sa isi poata achita sejururile rapid si sigur. De aceea, multi dintre ei prefera plata prin card, online sau la fata locului, iar tu trebuie sa le poti pune la dispozitie aceasta varianta. De asemenea, tot mai multe persoane aleg sa isi achite vacantele prin cardurile de beneficii.
Daca inca nu oferi posibilitatea de plata prin cardul Turist Pass, ne poti deveni foarte simplu partener si vei beneficia nu doar de un numar crescut de turisti, ci si de promovare gratuita. Ne vom asigura ca esti pe harta unitatilor de cazare partenere si te vom ajuta sa ajungi mai usor la clientii doriti, promovandu-te pe site-ul nostru, in aplicatia mobila detinuta de utilizatorii Sodexo si pe pagina de facebook Sodexo Romania.
In cazul in care esti deja partenerul nostru, iti reamintim un detaliu important: toate voucherele de vacanta emise pentru anul curent se vor acorda doar pe suport electronic, adica sub forma de card. Aceasta masura are ca scop oferirea unei metode mai sigure si facile de plata. Daca nu ai inca un POS in locatie, este necesar sa contactezi banca preferata pentru a obtine POS-ul prin care vei putea accepta in continuare platile. Gasesti mai multe detalii aici.
9. Concentreaza-te nu doar pe atragerea clientilor, ci si pe pastrarea acestora
Secretul unei afaceri de succes nu sta doar in atragerea noilor clienti, ci si in pastrarea celor existenti. E bine sa ai o baza de date in care sa colectezi adresele de e-mail si numerele de telefon ale turistilor care te-au vizitat, astfel incat sa le trimiti oferte speciale si mesaje de sarbatori. Daca o persoana s-a simtit bine cand a stat in pensiunea ta, cu siguranta se va bucura sa revina, mai ales daca primeste o oferta speciala.
De asemenea, nu uita ca la finalul fiecarui sejur sa iti intrebi oaspetii cum s-au simtit si ce si-ar dori in plus la o vizita viitoare.