strategii de crestere a cifrei de afaceri - hoteluri si pensiuni

Strategii de crestere a cifrei de afaceri pentru hoteluri si pensiuni

Atunci când calculezi încasările hotelului sau pensiunii tale, unul dintre cei mai importanți indicatori de care e necesar să ții cont este cifra de afaceri. Acesta nu este același lucru cu profitul, ci reprezintă o sumă a tuturor veniturilor firmei, la care nu adaugi TVA-ul și reducerile. 

Dacă îți dorești să vezi o creștere în cifra de afaceri a hotelului sau pensiunii tale, îți recomandăm să ții cont de strategiile de mai jos, ce te vor ajuta să obții încasări mai mari.

Cifra de afaceri a hotelului sau pensiunii - un indice al succesului afacerii tale

Atunci când observi că veniturile tale nu cresc, iar cheltuielile rămân aceleași sau se înmulțesc, este momentul să îți pui o întrebare simplă: “ce aș putea schimba pentru a obține rezultate mai bune?”. 

De cele mai multe ori, faptul că nu ai o cifră de afaceri pe măsura așteptărilor este o consecință a strategiilor aplicate în promovarea și administrarea unității tale de cazare. De aceea, pentru a îmbunătăți situația, este necesar să analizezi următoarele aspecte:

Planul de afaceri al hotelului sau pensiunii - o strategie esențială

Fără un plan bine pus la punct, care să conțină obiectivele afacerii, analiza competiției și detalii despre evoluția industriei ospitalității, riști să nu atingi niciodată rezultatele pe care ți le dorești. Asigură-te că nu îți conduci afacerea doar pe baza inspirației, ci ai mereu un traseu clar, marcat de obiective realiste.

Stabilește din timp bugetul pe următorul an - la ce cheltuieli te aștepți, ce câștiguri ar trebui să realizezi la nivelul fiecărei luni și prin ce modalități vei ajunge să obții la final profitul pe care ți l-ai propus.

Citește și: 8 motive pentru care angajatorii apelează la cardul de vacanță

Metodele de promovare și influența lor asupra cifrei de afaceri a hotelului sau pensiunii

O altă strategie de creștere a cifrei de afaceri pentru hotelul sau pensiunea ta este legată de vizibilitatea și implicit de promovarea afacerii. Motivul este simplu: o afacere fără vizibilitate nu poate atrage clienții de care are nevoie pentru a-și spori veniturile. Îți recomandăm să investești o parte din buget promovării hotelului sau pensiunii prin diverse canale:
  • Pe Facebook și Instagram - atât prin intermediul unor pagini personale, cât și prin reclame plătite.
  • Pe Google - prin anunțuri plătite, pe care turiștii aflați în căutarea unui loc de cazare le vor vedea cu prioritate
  • Pe site-ul propriu sau prin intermediul unui blog
  • Prin platforme de rezervări precum Booking.com


Dacă îți dorești un plus de vizibilitate fără investiții suplimentare, devino partener Sodexo și te vom adăuga pe harta hotelurilor și pensiunilor care acceptă plata prin cardul de vacanță Turist Pass

De asemenea, e bine să știi că începând cu acest an colaborăm și cu platforma Booking, astfel încât să ajutăm utilizatorii de carduri Sodexo să găsească mai ușor cazarea potrivită.

Află cum poți folosi SodexoPay dacă deja plătești cu telefonul mobil: https://www.youtube.com/watch?v=ORJTEUJDZSM

Citește și: Turist Pass: daruieste-le angajatilor tai vacante de neuitat, acum si prin Booking.com

Experiența oferită de angajații tăi și modul în care se reflectă asupra cifrei de afaceri a unității de cazare

Atitudinea angajaților tăi și experiența pe care aceștia o oferă clienților joacă un rol important în creșterea cifrei de afaceri a hotelului sau pensiunii. Un client care se simte binevenit și are parte de servicii desăvârșite va reveni cu siguranță în sezonul următor sau le va povesti prietenilor despre hotelul tău. Prin urmare, oferindu-le oaspeților tăi un sejur de neuitat îți crești șansele de a-i fideliza.

În cazul în care nu știi cum ai putea îmbunătăți experiența clienților, îți sugerăm să folosești câteva tehnici simple:

  • Cere-le oaspeților tăi feedback la plecare, pentru a afla ce le-a plăcut în timpul sejurului și ce ar schimba.
  • Citește forumuri și articole despre metode de fidelizare a clienților.
  • Urmărește recenziile și comentariile postate pe internet de clienții care au fost cazați la hotelul sau pensiunea ta.


Citește și: 12 hoteluri si pensiuni unde te cazezi cu cardul de vacanta

Creșterea cifrei de afaceri a hotelului sau pensiunii - concluzii

Dincolo de noroc și de intuiția personală, orice antreprenor care își dorește rezultate bune trebuie să se bazeze pe fapte concrete. De aceea, dacă urmărești creșterea cifrei de afaceri a pensiunii sau hotelului, este necesar să te concentrezi pe:

  • Stabilirea unor obiective clare și realiste
  • Promovarea hotelului sau pensiunii în mediul online
  • Adaptarea la cerințele clienților și oferirea unei experiențe desăvârșite


Nu uita că îți stăm la dispoziție, pentru a te ajuta să ajungi la și mai mulți clienți de pe teritoriul României, fără efort și fără investiții suplimentare. New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.