Tichetele de masa si cardurile de masa: Mituri si Adevaruri
tichetele de masa, sodexo

10+ mituri si adevaruri despre carduri si tichete de masa: cum se utilizeaza si ce cred despre ele angajatorii si angajatii

Tichetele de masa sunt unul dintre cele mai frecvente beneficii oferite salariatilor de catre angajatori, fie ca este vorba despre o companie mica, fie despre un angajator cu sute sau mii de oameni aflati pe statele de plata.

Ce cred angajatorii despre tichetele de masa

Unul dintre motivele pentru care unii angajatori nu ofera tichete de masa angajatilor este faptul ca nu cunosc mecanismul din spatele tichetelor de masa. De asemenea, nici beneficiile pe care le au, daca utilizeaza aceste solutii extra-salariale pentru stimularea angajatilor.

Iata care sunt principalele mituri despre tichetele de masa - vazute din perspectiva angajatorilor:

1.Tichetele si cardurile de masa costa prea mult - FALS

Pentru un angajator care vrea sa ofere beneficii extra-salariale angajatilor, tichetele si cardurile de masa sunt o alternativa optima. Tichetele de masa sunt impozitate conform salariului si sunt exceptate de la plata contributiilor sociale obligatorii. Cu alte cuvinte, angajatul trebuie sa plateasca doar impozitul de 10% pe venit, conform algoritmului prevazut de Codul Fiscal.

Citeste si: Valoarea tichetelor de masa se mareste la 30 RON de la 1 iulie 2022

2. Suntem o companie mica, nu putem oferi beneficii - FALS

Orice companie, chiar daca are un singur angajat, poate oferi tichete de masa ca beneficii extra-salariale. Este drept, insa, ca economiile la bugetul companiei cresc, pe masura ce numarul de angajati este mai mare.

3. Tichetele de masa si cardurile sunt o bataie de cap - FALS

Tichetele si cardurile de masa pot fi comandate online pe site-ul Sodexo in cateva minute. Le vei primi in cateva zile la sediul companiei tale.  Cat despre contabilitatea acestor tichete, nu va dura mai mult de 30 de minute pentru gestionarea lor.

Cardurile se distribuie o singura data angajatilor, urmand ca ulterior sa fie doar incarcate online de catre angajator, lunar, cu suma dorita.

4. Angajatii nu apreciaza tichetele de masa - FALS

Este destul de populara ideea ca angajatii prefera intotdeauna maririle salariale in locul beneficiilor extra-salariale, insa acest mod de a pune problema este unul gresit si nejustificat. Tichetele de masa nu pot fi comparate cu salariul, pentru ca sunt lucruri din categorii diferite. Orice beneficiu suplimentar este binevenit, iar angajatii tai cu siguranta vor aprecia daca le vei oferi tichete sau carduri de masa, mai ales daca le explici avantajele utilizarii acestora.

Citeste si: În premieră pe piaţa din România, Sodexo lansează pachetele inovatoare Gusto Pass Plus de Sănătate și Gusto Pass Plus de Echilibru

5. Angajatii vor bani, nu tichete - ADEVARAT

Este normal ca angajatii sa-si doreasca bani in locul tichetelor de masa, dar acest lucru creste costurile pentru angajatori, care pana la urma renunta la acordarea beneficiilor in bani, pe termen lung. Cardurile si tichetele de masa sunt cea mai buna solutie extra-salariala, pentru ca sunt usor de utilizat, iar reteaua magazinelor unde sunt acceptate se extinde continuu.

Pe de alta parte, angajatii vor avea intotdeauna nevoie de alimente si nu este nicio diferenta daca platesc cu tichete, carduri de masa sau cash pentru aceleasi produse. Costurile sunt aceleasi, la fel si preturile.

Ce cred angajatii despre tichetele de masa

Exista cateva confuzii in legatura cu acest tip de beneficii si in randul angajatilor: cine le elibereaza si de ce nu pot primi aceeasi suma, dar in bani, de care sa dispuna asa cum isi doresc.

Iata cele mai importante mituri despre tichetele de masa si care este adevarul in fiecare caz:

1. Statul ofera tichetele de masa - FALS

Tichetele de masa si cardurile de masa sunt oferite de catre angajator, care le achizitioneaza de la un emitent autorizat, precum Sodexo, si reprezinta unul dintre beneficiile extra-salariale pe care compania sau firma la care lucrezi le pot da. Cu toate astea, fiecare firma care a luat decizia de a acorda tichete sau carduri de masa angajatilor plateste anumite sume la stat pentru asta.

2. Tichetele de masa nu sunt bani - ADEVARAT

Tichetele de masa si cardurile de masa nu sunt bani, intr-adevar, dar sunt bonuri valorice folosite ca instrument de plata pentru diverse servicii si produse. Pot fi folosite la fel de usor ca banii pentru achizitionarea alimentelor sau pentru plata meselor la restaurant.

3. Trebuie sa cumperi din anumite magazine – ADEVARAT

Tichetele de masa si cardurile de masa pot fi folosite doar in retelele de parteneri ale emitentilor de tichete, insa acest lucru nu poate fi considerat un inconvenient pentru beneficiari, intrucat, in prezent, tichetele si cardurile de masa sunt acceptate in numeroase restaurante si magazine din Romania, acestea din urma acoperind toate tipurile de comercianti, de la magazine de la scara blocului la minimarketuri, supermarketuri si hipermarketuri. Tichetele Sodexo pot fi folosite, de exemplu, in magazinele a peste 67.000 de parteneri din toata tara.

4. Cardurile de masa pot fi fraudate - FALS

Aceasta este una dintre cele mai frecvente temeri ale celor care primesc carduri de masa. Cardul de masa Sodexo functioneaza in sistemul MasterCard si beneficiaza de aceleasi sisteme digitale de protectie ca si cele bancare, desi nu este un card bancar si nu permite retragerea banilor de la bancomat. In caz de furt sau pierdere, cardul poate fi blocat foarte rapid din aplicatia de mobil MySodexo Romania sau pe site-ul https://app.sodexo.ro/mysodexo.

5. Angajatorul este obligat sa ofere tichete de masa - FALS

Legea nu obliga pe nimeni sa ofere bonuri de masa angajatilor, dar in unele cazuri acest lucru este specificat in alte legi. De pilda, in cele care reglementeaza beneficiile pe care le pot primi angajatii bugetari – cei mai multi nu au dreptul sa primeasca tichete, pentru ca li se acorda indemnizatii de hrana. Cu toate acestea, fiecare angajator are dreptul sa decida daca vrea sa ofere sau nu bonuri de masa salariatilor sai.

Asadar, multe dintre miturile si opiniile despre tichetele de masa sunt false sau idei gresit intelese si propagate mai departe in acest fel. Cel mai bine este sa te interesezi intotdeauna din surse sigure, pentru a-ti face cea mai buna si mai corecta parere despre acest subiect.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.