Cardurile cadou: gestiune, legislatie, valabilitate - Sodexo
cardurile cadou: gestiune , femeie cu pungi cadou in mana

Cardurile cadou: ce rol au, ce beneficii aduc și cum se face gestiunea lor

La sfarsit de an sau cu ocazia sarbatorilor importante, companiile aleg sa recompenseze efortul angajatilor prin intermediul tichetelor cadou. Incepand cu luna februarie 2022, acestea se emit pe suport electronic (card cadou). Acordarea ocazionala de carduri cadou catre angajati se face pentru cheltuieli sociale, iar acest proces se supune unor reglementari speciale.

Care este cadrul legislativ

Potrivit Legii nr. 165/2018, tichetele cadou, sub forma de card, reprezinta bilete de valoare care pot fi acordate salariatilor de catre angajatori, fie pentru ocaziile prevazute in Codul fiscal, fie in mod ocazional, pentru cheltuieli sociale. Organizatiile sindicale legal constituite pot acorda din fonduri proprii, ocazional, tichete cadou membrilor proprii care nu au calitatea de angajati ai organizatiei sindicale. Prevederile referitoare la achizitionarea si emiterea tichetelor cadou se aplica in mod corespunzator.

Angajatorul stabileste frecventa acordarii tichetelor cadou. La determinarea impozitului pe profit, tichetele cadou acordate cu destinatia de cheltuieli sociale sunt deductibile in limita de 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.

Incepand cu finalul anului 2021, mai exact 17 decembrie 2021, cand au fost aduse modificari Legii nr.165/2018 prin OUG nr.130//2021, se instituie un nou regim aplicabil tichetelor cadou, astfel ca, tichetele cadou pot fi acordate exclusiv propriilor salariati pentru cheltuieli sociale. Astfel, este eliminata categoria altor beneficiari, iar acestea nu se mai acorda pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru reclama si publicitate.

Care este suma acordata

Potrivit legii, valoarea maxima a tichetelor cadou transferate pe card nu poate fi mai mare decat cuantumul stabilit de angajator, cu acordul sindicatelor sau a reprezentantilor angajatilor, in cazul in care angajatii din organizatie nu sunt organizati intr-un sindicat. Valoarea nominala a unui tichet cadou este de 10 lei sau multiplu al acestei valori, dar nu mai mare de 50 de lei.

Care sunt normele de impozitare a cardului cadou

Articolul 76, alineatul 3 din Codul Fiscal consfinteste faptul ca, din punctul de vedere al salariatului,cardurile cadou care se acorda conform legii, se incadreaza in categoria veniturilor din salarii si asimilate acestora. Alineatul 4 al aceluiasi articol, stipuleaza faptul ca veniturile ce reprezinta cadouri in bani sau in natura, inclusiv cardul cadou, nu sunt supuse impozitului pe venit.

Mai exact, valoarea maxima neimpozabila si nesupusa contributiilor obligatorii este, conform Codului Fiscal, 300 de lei per eveniment. In cazul in care se transfera o suma mai mare de 300 de lei, diferentei dintre valoarea lor si plafonul mentinut anterior i se aplica impozitul pe venit de 10% si contributiile sociale obligatorii.

Ce reguli de acordare se aplica

Alaturi de evenimentele stipulate in Codul Fiscal (8 martie, Paste, Craciun, sarbatori altor culte religioase, 1 Iunie), cardurile cadou pot fi oferite salariatilor care au copii sau nu, si cu diferite ocazii speciale care trebuie prevazute in Regulamentul intern sau in Contractul colectiv de munca.

Ce reguli trebuie sa indeplineasca tichetele pentru a fi valide

La fel ca tichetele de masa, pentru a putea fi acceptate in cele mai multe unitati comerciale, tichetele-cadou trebuie sa respecte o serie de reguli ce tin de modul in care datele aferente lor sunt comunicate.

In cazul cardurilor cadou, acestea sunt valabile numai daca contin date despre numele si adresa emitentului, despre perioada de valabilitate a utilizarii, precum si numele, prenumele si codul numeric personal al angajatului care are dreptul de folosinta asupra tichetelor.

Tichetele cadou sunt acceptate doar in unitatile comerciale care au contract semnat cu unitatea emitenta a acestora, aspect pe care il puteti verifica prin elementele vizuale de identificare ale unitatii emitente pe care le gasiti fie la intrarea in unitate, fie in zona caselor de plata.

Tichetele cadou reprezinta un beneficiu foarte eficient pentru companie din punctul de vedere al costurilor si foarte motivant pentru angajati.

Cere oferta personalizata

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.