Impozitare carduri, vouchere, tichete de vacanta. Sodexo
impozitarea voucherelor, cardurilor de vacanta - sodexo

Impozitarea voucherelor de vacanta – legislatie, atributii angajati si angajatori

Cardurile de vacanță se află în prezent în topul beneficiilor extrasalariale acordate de angajatorii români. Reglementate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, respectiv Hotărârea Guvernului Nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă, ele pot fi utilizate în numeroase unități de cazare de pe teritoriul României, precum și în agenții de turism, ca plată pentru pachetele ce oferă exclusiv cazare sau cazare și masă. 

Află în continuare tot ce ar trebui să știi din punct de vedere legal despre voucherele de vacanță pe card de la Sodexo.

Cadrul legislativ al cardurilor/voucherelor de vacanță

Conform OUG nr. 8/2009, voucherele de vacanță reprezintă un beneficiu extrasalarial pentru care pot opta atât angajatorii din mediul privat, cât și din mediul public (operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară). 

În 2020, în contextul epidemiei de coronavirus, voucherele de vacanță se acordă exclusiv pe suport electronic - Sodexo pune la dispoziția angajatorilor varianta de card de vacanță Turist Pass

Totodată, prin OUG nr. 35/2020, guvernul a decis ca termenul de valabilitate al voucherelor de vacanță emise în perioada martie - decembrie 2019 să se prelungească până în mai 2021.

Reglementările actualei legi (OUG nr. 8/2009) se vor aplica până pe 1.01.2021, când vor intra în vigoare normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 si cu privire la voucherele de vacanță.

Care este valoarea sumelor încărcate pe cardul de vacanță

Spre deosebire de voucherele de vacanță, care aveau inscripționate valori fixe, cardul de vacanță este o variantă flexibilă, cu care angajatul poate achita orice sumă existentă pe acesta, eliminandu-se astfel necesitatea plății unei sume fixe.

În mediul privat, valoarea voucherelor de vacanță (sau a sumei încărcate pe card)  nu poate depăși șase salarii minime brute pe țară în decursul unui an fiscal, adică 13.380 de lei în momentul de față. 

În ceea ce privește mediul public (operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară), valoarea actuala maximă a voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei/angajat.

Citește și: Voucherele de vacanta 2020: tot ce ar trebui sa stii despre Turist Pass

Indexarea voucherelor/cardurilor de vacanță

În mod uzual, indexarea beneficiilor extrasalariale se aliniază la schimbările din piața economică, însă în 2019 și 2020 autoritățile au decis să păstreze valoarea de 1.450 de lei pentru bugetari, fără a mai indexa beneficiile destinate vacanței odată cu mărirea salariului minim pe economie. 

Totuși, în contextul în care prețurile din turism au rămas în mare parte constante în ultimii doi ani, acest lucru nu a fost văzut ca o problemă majoră.

Ce elemente conține cardul de vacanță

Pentru a fi acceptat de comercianți, cardul Turist Pass trebuie să conțină câteva elemente importante de identificare, prin care să se ateste faptul că beneficiarul este același cu utilizatorul. Acestea sunt:
 • Emitentul şi datele sale de identificare
 • Angajatorul şi datele sale de identificare
 • Date referitoare la perioada de valabilitate - voucherele de vacanță și sumele de pe cardul de vacanță Turist Pass sunt valabile un an de la data acordării, excepție făcând voucherele acordate în 2019, a căror valabilitate a fost prelungită. Cardul poate fi utilizat timp de 5 ani, după care acesta trebuie schimbat.
 • Numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanţă
 • Cuvintele "VOUCHER DE VACANŢĂ ELECTRONIC", cu majuscule, pe faţa cardului, precum și elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României
 • Interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în afara unităţilor afiliate, imprimată pe versoul suportului electronic

Citește și: Turist Pass: daruieste-le angajatilor tai vacante de neuitat, acum si prin Booking.com

Atribuții care trebuie respectate din punct de vedere legal

Iată obligațiile stabilite de Guvern și de Ministerul Muncii în privința voucherelor/a cardurilor de vacanță:
 • Conform OUG nr. 8/2009, voucherele de vacanță pot fi acordate doar angajaților care au contract de muncă valabil.
 • Cardul de vacanță poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominală a biletelor de valoare acordate de către angajator.
 • Utilizarea beneficiilor extrasalariale reprezentate de voucherele/cardurile de vacanță în alt scop decât cel prevăzut prin lege se sancționează cu o amendă în valoare de 217.5 lei.
 • Faptele de comercializare a cardurilor/voucherelor de vacanță sunt amendate cu 435 de lei, sumă pe care o va achita angajatul (beneficiarul), angajatorul, unitatea afiliată şi/sau structura de primire turistică care săvârșește această faptă.
 • Voucherele de vacanţă emise pe card nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.
 • Angajații care lucrează concomitent pentru mai multe companii au obligația de a anunța în scris unitatea de la care aleg să primească voucherele/cardul de vacanță, obligându-se să anunțe oficial, în termen de 10 zile lucrătoare, și ceilalți angajatori despre alegerea sa.
 • Angajații part-time sunt eligibili pentru acordarea voucherelor/cardurilor de vacanță.

Citește și: 8 motive pentru care angajatorii apelează la cardul de vacanță

Impozitarea cardurilor/voucherelor de vacanță

Conform OUG nr 8/2009, se reține impozit pe venit în valoare de 10% din suma acordată sub formă de vouchere/card de vacanță. Angajatului i se impozitează această sumă, însă nu există alte obligații datorate statului.

Pentru tine, ca angajator, cheltuiala este deductibila în limita celor șase salarii/angajat, eliminându-se și obligația de plată a contribuției asiguratorii de muncă. 

Nu acorzi încă angajaților tăi carduri de vacanță? Contactează-ne pentru a discuta o ofertă și a te ajuta să îți răsplătești echipa cu cele mai râvnite beneficii extrasalariale.

CERE OFERTA