impozitare vouchere de vacanta 2022, persoana care foloseste un calculator electronic

Impozitarea voucherelor de vacanță – legislație, atribuții angajați și angajatori

Cardurile de vacanță se află, în prezent, în topul beneficiilor extra salariale acordate de angajatorii români. Reglementate prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea biletelor de valoare, ele pot fi utilizate în numeroase unități de cazare de pe teritoriul României, precum și în agenții de turism, ca plată pentru pachetele ce oferă exclusiv cazare sau cazare și masă.

Află în continuare tot ce ar trebui să știi din punct de vedere legal despre voucherele de vacanță pe card, de la Sodexo. Acestea reprezintă modalitatea ideală de a motiva angajații și de a-i recompensa pentru eforturile depuse în cadrul companiei, pe parcursul anului.

Cadrul legislativ al cardurilor/voucherelor de vacanță

Conform OUG nr. 8/2009, voucherele de vacanță reprezintă un beneficiu extrasalarial pentru care pot opta atât angajatorii din mediul privat, cât și din mediul public (operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară).

Începand cu luna februarie 2022, voucherele de vacanță se acordă exclusiv pe suport electronic - Sodexo pune la dispoziția angajatorilor varianta de card de vacanță Turist Pass.

Totodată, prin OUG nr. 130/2021, incepand cu anul 2022, voucherul de vacanţă are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic..

Potrivit Legii nr.187 din 22 iunie 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele scolare, nationale sau tematice, organizate pe teritoriul Romaniei, la care participa copilul titularului.

Care este valoarea sumelor încărcate pe cardul de vacanță

Spre deosebire de voucherele de vacanță, care aveau inscripționate valori fixe, cardul de vacanță este o variantă flexibilă, cu care angajatul poate achita orice sumă existentă pe acesta, eliminandu-se astfel necesitatea plății unei sume fixe.

În mediul privat, valoarea voucherelor de vacanță (sau a sumei încărcate pe card)  nu poate depăși șase salarii minime brute pe țară în decursul unui an fiscal, adică 18.000 de lei în momentul de față. 

În ceea ce privește mediul public (operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară), valoarea actuala maximă a voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei/angajat.

Citește și: Cine primește vouchere de vacanță în 2022

Indexarea voucherelor/cardurilor de vacanță

În mod uzual, indexarea beneficiilor extrasalariale se aliniază la schimbările din piața economică, însă pentru anul 2022 autoritățile au decis să păstreze valoarea de 1.450 de lei pentru bugetari, fără a mai indexa beneficiile destinate vacanței odată cu mărirea salariului minim pe economie. 

Ce elemente conține cardul de vacanță

Pentru a fi acceptat de comercianți, cardul Turist Pass trebuie să conțină câteva elemente importante de identificare, prin care să se ateste faptul că beneficiarul este același cu utilizatorul. Acestea sunt:

  • Emitentul şi datele sale de identificare
  • Angajatorul şi datele sale de identificare
  • Date referitoare la perioada de valabilitate - voucherele de vacanță și sumele de pe cardul de vacanță Turist Pass sunt valabile un an de la data emiterii
  • Numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanţă
  • Cuvintele "VOUCHER DE VACANŢĂ ELECTRONIC", cu majuscule, pe faţa cardului, precum și elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României
  • Interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în afara unităţilor afiliate, imprimată pe versoul suportului electronic

Citește și: Cum se folosește cardul de vacanță și care sunt avantajele

Atribuții care trebuie respectate din punct de vedere legal

Iată obligațiile stabilite de Guvern și de Ministerul Muncii în privința voucherelor/a cardurilor de vacanță:

  • Conform legii nr.165/2018, voucherele de vacanță pot fi acordate doar angajaților care au contract de muncă valabil.
  • Cardul de vacanță poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominală a biletelor de valoare acordate de către angajator.
  • Utilizarea beneficiilor extrasalariale reprezentate de voucherele/cardurile de vacanță în alt scop decât cel prevăzut prin lege se sancționează cu 1,5 puncte- amenda, un punct- amenda fiind in valoare de 145 lei.
  • Faptele de comercializare a cardurilor/voucherelor de vacanță sunt sanctionate cu 14 puncte- amenda, reprezentand 2.030 lei, valoarea unui punct- amenda pentru anul 2022 fiind de 145 lei, sumă pe care o va achita angajatul (beneficiarul), angajatorul, unitatea afiliată şi/sau structura de primire turistică care săvârșește această faptă.
  • Voucherele de vacanţă emise pe card nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.
  • Angajații care lucrează concomitent pentru mai multe companii pot beneficia de vouchere de vacanta acordate numai de către angajatorul unde salariatul în cauză îşi are funcţia de bază, potrivit legii. In cazul in care nu se poate stabili functia de baza, salariatii au obligația de a anunța în scris unitatea de la care aleg să primească voucherele/cardul de vacanță, obligându-se să anunțe oficial, în termen de 10 zile lucrătoare, și ceilalți angajatori despre alegerea sa.
  • Angajații part-time sunt eligibili pentru acordarea voucherelor/cardurilor de vacanță.
Citește și: 8 motive pentru care angajatorii apelează la cardul de vacanță

Impozitarea cardurilor/voucherelor de vacanță

Conform prevederilor fiscale, se reține impozit pe venit în valoare de 10% din suma acordată sub formă de vouchere/card de vacanță. Angajatului i se impozitează această sumă, însă nu există alte obligații datorate statului.

Pentru tine, ca angajator, la determinarea profitului impozabil cheltuiala este deductibila în limita celor șase salarii/angajat, eliminându-se și obligația de plată a contribuției asiguratorii de muncă.

Nu acorzi încă angajaților tăi carduri de vacanță? Contactează-ne pentru a discuta o ofertă și a te ajuta să îți răsplătești echipa cu cele mai râvnite beneficii extrasalariale.

CERE OFERTA PERSONALIZATA

Eugenia Deaconu

Absolventă a Facultății de Științe Politice, precum și a Facultății de Drept, Universitatea din București, Eugenia Deaconu ocupă poziția de Legal and Public Affairs Manager în cadrul Sodexo BRS România. Este expert în politici publice, drept, fiscalitate, guvernanță corporativă, cu o experiență de peste 18 ani în domeniu. Pasiunea și expertiza Eugeniei ne ajută să întelegem cu ușurință teme variate pe blogul Sodexo precum noutăți în domeniul legislației, regimul fiscal al beneficiilor extrasalariale, cât și alte subiecte legislative sau din dreptul muncii.