indexare salarii

Indexarea salariilor cu rata inflației: cum se face și de ce contează pentru companie

25 Noiembrie 2022

Vrei să te asiguri că angajații tăi își păstrează starea de bine chiar și în momentele pline de provocări? Ține cont de faptul că inflația s-a aflat în ultimii ani în creștere constantă, având un impact semnificativ asupra economiei și a salariilor. Indexând salariile cu rata inflației, le oferi angajaților tăi posibilitatea de a se bucura în continuare de o viață echilibrată. Descoperă cum poți face asta fără a afecta excesiv bugetul companiei, cu ajutorul beneficiilor extrasalariale.

Rata inflației, care se află într-o continuă creștere de la începutul anului, îi pune în dificultate atât pe angajatori, cât și pe angajați. Descoperă în cele ce urmează de ce este importantă corelarea salariilor cu rata inflației și cum pot angajatorii să ofere sprijin angajaților, cu impact minim asupra fluxului de numerar.

Din ce se compune salariul de bază

Potrivit art. 160 din Codul Muncii, salariul de bază este acea parte din salariul total stabilit de comun acord între angajat și angajator, la care se adaugă sporuri, indemnizații  sau alte adaosuri. 

Salariul de bază este prima componentă din salariul total stabilit de comun acord de către angajat și angajator, prin intermediul unui contract individual de muncă. 

Drepturi salariale 2022

Drepturile salariale reprezintă totalitatea drepturilor bănești ce se cuvin ca urmare a muncii prestate într-o anumită perioadă. Concret, pe lângă salariul de bază, angajatul poate primi sporuri, indemnizații, prime, concedii, concedii medicale etc.

Sporurile reprezintă acele beneficii în bani pe care angajatorul le poate oferi angajaților care îndeplinesc anumite criterii și care lucrează în condiții speciale de muncă. Există 2 tipuri de sporuri: 

  • spor cu caracter permanent (spor de vechime, spor de rușine în salubritate, spor de pericol pentru munca în condiții nocive);
  • spor cu caracter temporar (spor pentru ore suplimentare, pentru munca de noapte, pentru handicap sau pentru funcții de conducere).

În ceea ce privește indemnizația, ca și sporurile, aceasta se poate acorda pe lângă salariul de bază și reprezintă suma de bani plătită salariaților pe timpul concediului sau al unei deplasări. Un exemplu care se încadrează în această categorie este indemnizația de creștere copil.

Conform Codului Muncii, și dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților. Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, iar pentru această perioadă salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă.

Primele reprezintă bonusuri bănești oferite angajaților cu diferite scopuri și ocazii. Iată care sunt cele mai comune prime:

  • prima de performanță. Aceasta se oferă angajaților în funcție de performanța lor, pe baza unor criterii stabilite în contractul de muncă. De regulă, evaluarea performanței se face anual și fiecare companie are libertatea de a-și stabili criteriile de evaluare.  Aceste prime sunt impozitate în același regim cu salariile acordate, adică sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale.
  • prima de sarbatori. Acest tip de beneficiu se oferă angajaților cu diferite ocazii și, de obicei, cuantumul primelor de sărbători este mai mic decât cel al primei de performanță. Valoarea primelor de sărbători poate fi stabilită de către fiecare companie în parte.

Corelarea salariilor cu schimbările economice

cresteri salariale

 

Schimbările economice actuale atrag diferite obstacole, dar și oportunități, atât pentru companii, cât și pentru angajați. Descoperă în continuare ce impact are inflația asupra mediului economic și de cât de importantă este susținerea angajaților în astfel de momente.

Rata inflației 2022 și importanța corelării salariilor

În luna septembrie 2022, rata inflației a ajuns în României la 15,9%, conform informațiilor publicate de BNR.

Prețurile au continuat să crească de la începutul anului și până în prezent, astfel că mediul economic este afectat atât la nivel de business, cât și la nivel de consumator. Afacerile întâmpină provocări din cauza creșterii prețurilor la materii prime și materiale, astfel că, pentru a menține un echilibru în desfășurarea activității și pentru a-și securiza profitul, optează pentru soluția de a crește mai departe prețul produselor finale. Acest preț este suportat de către consumatorii care, în contextul menținerii aceluiași nivel salarial obținut la începutul anului, se pot confrunta cu incapacitatea menținerii unui stil de viață mediu.

Indexarea salariilor cu rata inflației

Indexarea salariilor cu rata inflației presupune adăugarea unei compensații corespunzătoare creșterilor de prețuri, în special la energie electrică și termică, combustibili și bunuri de larg consum. Modul concret de acordare a compensației se stabilește în funcție de posibilitățile financiare ale angajatorului, ținând seama de salariul de bază al fiecărui angajat.

Având în vedere că angajatorii se află deja în dificultate din cauza creșterii prețurilor la materii prime și materiale, majoritatea dintre aceștia se află în imposibilitatea de a oferi creșteri salariale astfel încât să acopere rata inflației. Astfel, în vreme ce unii angajatori din mediul privat au oferit o creștere salarială între 3% și 8%, alții au menținut același nivel salarial ca la începutul anului.

În România, salariul minim brut este de 2.550 RON, ceea ce înseamnă că angajatul primește în mână 1.524 RON. În contextul creșterilor prețurilor la bunurile de larg consum, românii al căror venit lunar este reprezentat de salariul minim pe țară s-ar putea confrunta cu dificultăți. Există însă o soluție practică pe care orice angajator poate să o adopte pentru a-și ajuta angajații să facă față creșterii prețurilor la alimente: acordarea tichetelor de masă.

Tichete de masă pentru a combate efectele inflației

Inflația a avut un impact major asupra deciziei de cumpărare a angajaților din România și asupra calității alegerilor alimentare ale acestora. Astfel, pentru a veni în sprijinul angajaților, tot mai multe companii aleg să ofere tichete de masă ca beneficiu extrasalarial. 

Începând cu 1 iulie 2022, valoarea nominală a unui tichet de masă este de 30 de lei pentru fiecare zi lucrată. Iată care sunt beneficiile de care se bucură angajații atunci când primesc bonuri de masa electronice:

  • bani în plus pe lângă salariu. Dacă angajatorul optează pentru valoarea maximă a tichetelor, și anume 30 de lei, asta înseamnă că angajatul primește pe lângă salariu, aproximativ 600 de lei pe care îi poate cheltui la supermarket, restaurante sau alte centre comerciale care acceptă plata cu tichete de masă.
  • flexibilitate. Tichetele de masă virtuale care se acordă pe card oferă flexibilitate de plată angajatului. Având mereu la îndemână cardul de tichete de masa și aplicația care oferă informații cu privire la suma disponibilă rămasă pe card, oricărui angajat îi va fi mult mai ușor la cumpărături.

Acum că am văzut care sunt beneficiile de care se bucură angajații atunci când primesc tichete de masă, este momentul să menționăm și avantajele pe care le obține angajatorul. Iată care sunt cele mai importante:

  • pentru tichetele de masă se plătește doar impozitul de 10%, nu se plătesc și contribuțiile sociale, cum ar fi fost cazul în situația în care angajatorul ar fi ales să ofere angajatului o creștere salarială în detrimentul acordării tichetelor de masă;
  • atragerea de noi angajați;
  • creșterea retenției angajaților actuali;
  • reducerea absenteismului la locul de muncă deoarece tichetele se acordă doar pentru zilele de muncă efectuate. Zilele de concediu de odihnă nu sunt luate în considerare atunci când se alocă banii pentru tichete de masă.

▶️Pluxee îți oferă sprijin pentru susținerea angajaților tăi în contextul actual. Cere o oferta și beneficiază de cele mai importante 2 avantaje: te bucuri de 37% economii la buget și le demonstrezi angajaților tăi că îți pasă de bunăstarea lor!

Sursă foto: shutterstock.com