Monografia contabila a primelor de Craciun - Sodexo
monografia contabila a primelor de Craciun, saculet, monede si calculator

Monografia contabila a primelor de Craciun

Primele de Crăciun sunt așteptate în fiecare an cu nerăbdare de angajați, indiferent de forma în care acestea sunt acordate: unele companii preferă să ofere bani sau carduri cadou, în timp ce altele se bazează pe coșuri cu produse de sezon sau obiecte branduite. Descoperă în continuare detaliile pe care e bine să le cunoști din punct de vedere contabil în legătură cu primele și cadourile de Crăciun.

Primele de Crăciun - sunt sau nu impozabile?

Primele acordate ocazional sau lunar, ca o recompensă pentru rezultatele angajaților tăi, sunt supuse în mod uzual impozitării, la fel ca salariile de bază. Totuși, cadourile și primele oferite de sărbători au un tratament special, considerându-se venituri neimpozabile. Înregistrarea lor în contabilitate trebuie inclusă în veniturile obținute de angajați în luna în care ai realizat cheltuiala.

Indiferent că acorzi cadouri, prime în bani sau carduri cadou, principiul este același: atât timp cât suma cheltuită pentru fiecare angajat nu depășește 300 de lei, aceasta este scutită de la plata impozitului pe venit si a contribuțiilor sociale. Dacă decizi să acorzi o sumă care depășește valoarea de 300 de lei, diferența va fi supusă contribuțiilor sociale obligatorii și impozitului pe venit.

Mai mult, angajații care au copii minori pot primi prime sau cadouri în valoare de 300 de lei atât pentru ei înșiși, cât și pentru copii. Dacă ambii părinți lucrează în aceeași companie, fiecare dintre ei poate beneficia de această facilitate.

Din perspectiva angajatorului, indiferent de valoarea primelor acordate, acestea sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Citește șiImpozitarea cardurilor și tichetelor cadou în 2020

Monografia contabilă a primelor de Crăciun - ce conturi folosești

Iată un exemplu de monografie contabilă pe care îl poți folosi atunci când înregistrezi în contabilitate primele, cardurile cadou sau cadourile de Crăciun:

641 = 421, valoarea primelor in bani 6421 = 421, valoarea cadourilor 6422 = 5328, valoarea tichetelor cadou Pentru sumele neimpozabile se recomanda utilizarea conturilor analitice. Pentru sumele care depasesc plafonul de 300 lei: 421 = % 444 - impozitul aplicat pentru venitul impozabil 4315 - CAS suportat de salariati 4316 - CASS suportat de salariati 646 = 436 - contributia asiguratorie de munca

Citește și: Care sunt avantajele de care te poți bucura în calitate de angajator dacă alegi să le oferi angajaților carduri Cadou

Prime, cadouri sau card cadou?

Atunci când le oferi angajaților tăi un cadou cu ocazia sărbătorilor, le demonstrezi că îi apreciezi și îi consideri importanți pentru companie. În cazul în care stai în dubiu în privința variantei pe care să o alegi, este bine să iei în calcul câteva detalii importante, mai ales în perioada de față:

Prima în bani 

Este oricând binevenită, însă angajații o pot vedea ca pe un cadou impersonal, lipsit de implicarea companiei.

Cadourile

Deși sunt un gest care demonstrează apropierea, pot să nu fie întotdeauna pe gustul angajaților. În plus, în contextul actual, nu este foarte sigur sau practic să comanzi cadouri, să le depozitezi și apoi să le înmânezi personal fiecărui angajat.

Carduri cadou 

Pot fi încărcate online cu suma dorită și le oferă angajaților tăi posibilitatea de a-și achiziționa produsele preferate, de la magazine din întreaga țară. În plus, tot mai mulți comercianți parteneri Sodexo au început să accepte plata online, pentru mai multă flexibilitate și siguranță.

Alege să le faci și în acest an o surpriză plăcută angajaților tăi și contează pentru asta pe cea mai sigură și rapidă variantă - cardurile Cadou Pass de la Sodexo.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.