Monografia contabila a tichetelor de masa | Sodexo Romania
monografia contabila a tichetelor de masa, femeie la birou cu laptop si calculator

Monografia contabila pentru tichetele de masa. Cum sunt impozitate si cum le inregistrezi in contabilitate

Tichetele de masa sau bonurile de masa reprezinta o modalitate de recompensare a angajatilor si au numeroase avantaje fiscale pentru companii. In acest articol vei afla cum sunt reglementate tichetele de masa, dar si cum trebuie sa le inregistrezi in contabilitate.

Tichetele de masa - reglementari legislative, valoarea nominala si cum se acorda

Tichetele de masa sunt acordate conform Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare si normele de aplicare aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1045/2018.

Potrivit normelor legislative, tichetele de masa au urmatoarele avantaje fiscale:

 • scutire de la plata taxelor sociale salariale si patronale;
 • deductibilitatea cheltuielilor la calculul si plata impozitului pe profit;
 • facilitati logistice, deoarece tichetele sunt usor de comandat.

Conform art. 25, alin. (3) lit. c) din Codul Fiscal, tichetele de masa acordate de angajatori sunt cheltuieli cu deductibilitate limitata la determinarea profitului impozabil.

In urma ultimelor modificari aduse la Codul Fiscal, tratamentul fiscal al tichetelor de masa nu a fost modificat, iar acestea in continuare sunt supuse impozitului pe salarii, insa vor fi exceptate de la plata contributiilor sociale obligatorii. Potrivit art.142, lit. r), art.157, alin. (2) si art. 220^4, alin. (2) tichetele de masa nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul pentru contributiile de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate sau in baza lunara de calcul pentru contributia asiguratorie pentru munca.

Mai exact, tichetele de masa nu intra in baza de calcul a contributiilor salariale, dar intra in baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii.

Citește și Cardul Gusto Pass de la Sodexo poate fi folosit acum si pe Tazz.

Salariatii pot primi lunar un numar de tichete de masa egal cu numarul de zile in care au fost prezenti la munca. Contravaloarea lor este cuprinsa in venitul brut lunar din salarii, care reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna de angajat.

In prezent, valoarea maxima a unui bon de masa este de 30 lei. Angajatorul nu este insa obligat sa ofere tichete de masa cu valoare maxima, iar valoarea nominala poate fi mai mica. In cazul in care angajatorul acorda tichete cu o valoare mai mare decat limita legala, atunci suma care depaseste valoarea nominala este adaugata la baza de calcul pentru contributiile sociale.

Acordarea tichetelor de masa trebuie stipulata in contractul colectiv de munca al salariatilor, in contractul individual de munca sau in regulamentul intern.

Tinand cont de modificarile legislative recente, tichetele de masa Sodexo se vor oferi sub forma de bilete valorice exclusiv pe suport electronic. In cazul tichetelor de masa electronice, angajatorul transfera salariatilor valoarea aferenta pe un card special, care nu permite retragerea de numerar sau alimentarea cu alte sume decat valoarea tichetelor de masa.

Angajatii care beneficiaza de carduri Sodexo isi pot vedea gratuit soldul in aplicatia pentru mobil MySodexo Romania (disponibila atat in Google Play, cat si in AppStore) sau pe site-ul https://app.sodexo.ro/mysodexo. Vezi mai multe detalii aici.

De retinut faptul ca tichetele de masa nu pot fi acordate colaboratorilor, ci doar salariatilor cu contract de munca.

Tichetele de masa din punct de vedere fiscal

Conform Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, tichetele de masa sunt acordate de angajatori, sunt considerate venituri salariale si, implicit, sunt impozitate cu impozitul pe venit, dar exceptate de la contributiile salariale. Cota de impozitare a veniturilor din salarii este 10%, iar acelasi procent de impozitare se aplica si in cazul tichetelor de masa.

Tichetele de masa din punct de vedere contabil - circuitul si monografia lor

Tichetele de masa trebuie inregistrate in contabilitate pe o pozitie distincta, denumita Cheltuieli.

Circuitul tichetelor de masa

Tichetele de masa sunt emise de societati specializate (emitent), iar circuitul acestora este urmatorul:

 • Angajatorul comanda tichetele de masa de la emitent, carduri noi sau comenzi recurente de reincarcare.
 • La data stabilita pentru transfer, angajatorul achita, integral, unitatii emitente contravaloarea nominala a biletelor de valoare achizitionate, inclusiv costurile aferente emiterii acestora pe suport electronic.
 • Unitatea emitenta va vira sumele aferente tichetelor in fiecare luna.
 • Posesorul cardului este notificat in momentul alimentarii.
 • Salariatii folosesc tichetele de masa pe suport electronic intr-o retea dedicata de magazine sau cantine.
 • Partenerii din reteaua de afiliere (magazine, cantine etc.) transmit emitentului, spre decontare, tichetele de masa.
 • Emitentul deconteaza partenerilor tichetele de masa.

Monografia contabila la angajator

Monografia contabila a tichetelor de masa la angajator este urmatoarea:

 • achizitionarea tichetelor de la emitent - 5328 „Alte valori”, 628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti”, 4426 „T.V.A. deductibila”;
 • achitarea facturii pentru tichetele de masa - 401 „Furnizori”, 5121 „Conturi la banci in lei”;
 • includerea pe cheltuieli a contravalorii tichetelor de masa acordate salariatilor, in momentul distribuirii acestora - 642 „Cheltuieli cu tichetele de masa acordate salariatilor„, 5328 „Alte valori”;
 • calcularea impozitului aferent tichetelor de masa distribuite - 444 „Impozit pe venituri din salarii”.

Mai pot sa apara si urmatoarele situatii:

 • se restituie valoarea corespunzatoare tichetelor de masa necuvenite- 5328 „Alte valori”;
 • se face compensarea cu tichete de masa din luna urmatoare, situatie care nu necesita inregistrare contabila.

Monografia contabila la beneficiarul final

Monografia contabila a tichetelor de masa la beneficiarul final este urmatoarea:

 • primirea tichetelor de masa ca incasare a contravalorii produselor vandute. Deoarece nu se ofera rest la tichete de masa, in contabilitate se inregistreaza - 5328 „Alte valori” si 5311 „Casa in lei” = %;
 • trimiterea tichetelor de masa spre decontare catre emitent - 461 „Debitori diversi” = 5328 „Alte valori”;
 • primirea facturii pentru comisionul perceput de emitent pentru decontarea tichetelor de masa -% = 401 „Furnizori”;
 • retinerea comisionului din valoarea tichetului de masa incasat - 401 „Furnizori” = 461 „Debitori diversi”;
 • incasarea contravalorii tichetului de masa - 5121 „Conturi la banci in lei” / 5311 „Casa in lei” = 461 „Debitori diversi”.

Folosirea tichetelor de masa ca mijloc de recompensare a angajatilor poate reprezenta un mod eficient de reducere a cheltuielilor de personal in ceea ce priveste contributiile salariale.

Ofera angajatilor tai cardul de masa Sodexo

Cere oferta personalizata aici

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.