monografie contabila

Monografia contabilă a cardurilor cadou

22 Martie 2024

Vrei să afli cum înregistrezi în contabilitate cardul Pluxee Cadou? Este bine să știi că acesta e încărcat cu ocazia sărbătorilor și le permite angajaților să se bucure de cadourile preferate. Monografia contabilă a cardurilor Pluxee Cadou presupune câteva etape, de la achiziționare până la înregistrarea impozitului pe venit. Pașii sunt simplu de urmat, mai ales când ai la dispoziție detaliile necesare.

Cardurile cadou sunt printre cele mai populare beneficii extrasalariale din România, fiind acordate de angajatori cu ocazia sărbătorilor și reprezentând o metodă excelentă de recompensare a angajaților. Sunt ușor de acordat, pot fi utilizate la comercianți din întreaga țară, iar utilizatorii le pot folosi pentru a-și achiziționa cadourile preferate dintr-o gamă foarte variată de produse.

Află în continuare ce este necesar să știi din punct de vedere contabil despre cardurile Pluxee Cadou.

Cadrul legislativ al cardurilor de tichete cadou

Așa cum este stipulat la articolul 76 din Codul Fiscal, cardurile cadou sunt încadrate în categoria veniturilor din salarii, atâta timp cât sunt acordate conform condițiilor stabilite prin lege. Le poți oferi angajaților tăi de sărbători, fiind o alternativă excelentă la primele sau cadourile tradiționale.

Conform prevederilor din Legea 165/2018, cardurile cadou se pot acorda, ocazional, angajaților, pentru cheltuieli sociale. Astfel, pe lângă ocaziile uzuale, cum ar fi Paștele, Crăciunul, 1 iunie sau 8 martie, cardurile cadou se mai pot acorda în următoarele situații:

  • Căsătorie, pensionare, ziua salariatului sau evenimente speciale pentru companie, acestea făcând parte din categoria evenimentelor sociale.

Pentru salariat, conform prevederilor fiscale în vigoare, Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, contravaloarea cardurilor cadou este considerată venit neimpozabil în limita a 300 de lei. Limita de 300 de lei este aplicabilă pentru acordarea de carduri cadou pentru următoarele evenimente: Paște, Crăciun și sărbători similare ale altor culte religioase, precum și 8 martie și 1 iunie.

Suma de 300 de lei poate fi acordată:

  • cu ocazia Crăciunului sau Paștelui, pentru fiecare angajat, cât și copiilor minori ai acestora; de exemplu, un angajat cu 2 copii minori poate beneficia de suma de 900 de lei, reprezentând beneficiu netaxabil;
  • cu ocazia zilei de 8 martie, reprezentând cadou oferit angajatelor;
  • de 1 iunie în beneficiul copiilor minori ai angajaților.

Astfel, acordate în condițiile expuse mai sus, sumele de pe cardul Pluxee Cadou beneficiază de deductibilitate limitată la calculul impozitului pe profit și sunt scutite de la plata impozitului și a contribuțiilor sociale în limita a 300 lei/angajat. Pentru sumele de peste 300 lei se achită contribuțiile sociale obligatorii, contribuția asiguratorie de muncă și impozit pe venit.

Citește și: Unde se pot folosi cardurile Pluxee Cadou: Lista magazinelor partenere 

Monografia contabilă a cardurilor cadou 

Iată articolele contabile pentru înregistrarea cardurilor cadou în contabilitate:

Pasul 1: Achiziționarea beneficiilor de la furnizor:

%  ________________  = 401 Furnizori 

5328 - valoarea tichetelor cadou 

628 - comisionul reprezentand serviciile de emitere card 

4426 - TVA aferent comisionului


Pasul 2: Plata facturii primite de la furnizor

401 = 5121 Furnizori - Conturi bănci în lei


Pasul 3: Transferul voucherelor către angajați și înregistrarea valorii aferente acestora

6422 Cheltuieli cu tichetele acordate salariaților = 5328 Alte valori.
Aici  vei realiza o anexă cu situația analitică a tichetelor cadou oferite pe suport electronic, prin cardul Pluxee Cadou. În această anexă vei menționa luna și anul în curs.

Pasul 4: Înregistrarea taxelor salariale aferente sumelor de pe cardul Pluxee Cadou pentru luna în care sunt acordate, în situația în care acestea nu îndeplinesc condițiile pentru a fi considerate venituri neimpozabile.

Contravaloarea acestora se va include în statul de salarii, iar înregistrarea în contabilitate se va face:

421 = _____ %

444 - Impozitul pe venituri de natura salariilor

4315 - Contribuția de asigurări sociale 

4316 - Contribuția de asigurări sociale de sănătate

6461 - Cheltuieli privind contribuția asiguratorie pentru munca corespunzătoare salariaților = 436 Contribuția asiguratorie pentru muncă

Citește și despre: Impozitarea tichetelor de masă


Circuitul cardurilor Pluxee Cadou

Din punct de vedere al comenzii și utilizării, cardul Pluxee Cadou are următorul circuit:

  1. După semnarea contractului cu Pluxee, comanzi cardurile Pluxee Cadou, în funcție de numărul de angajați din companie.
  2. Pluxee îți trimite cardurile, iar tu le distribui angajaților tăi.
  3. La data dorită, faci încărcarea online, iar cardurile sunt alimentate de Pluxee în cel mult 24 de ore de la confirmarea plății.
  4. Angajații tăi folosesc sumele de pe card în rețeaua dedicată de parteneri, putând achita chiar și cu telefonul - sau online.
  5. Plățile sunt decontate de Pluxee în cel mult 24 de ore, iar Pluxee emite o factură cu valoarea serviciilor către comerciant.

Comanda cardurilor Pluxee Cadou se face o singură dată, spre deosebire de mecanismul aplicat în trecut pentru tichetele de hârtie (care se comandau de fiecare dată când se doreau a fi acordate). 

Sursa foto: iStock.