Noutati Fiscale in Industria HoReCa. Masuri legislative.
Nouati fiscale in industria Horeca- Sodexo Romania

Noi modificări pentru HORECA: află care sunt noutățile fiscale și datele limită

Pandemia a afectat majoritatea afacerilor din sectorul HoReCa cu provocări fără precedent - blocarea comunității, distanțarea socială, restricțiile de deplasare și mobilitate au dus la închiderea temporară sau permanentă a numeroase hoteluri, restaurante și unități de cazare din România. Restricțiile impuse încă din cursul anului 2020 au avut un impact semnificativ la nivel global asupra cifrei de afaceri a industriei ospitalității. Costurile fixe continue și datoriile acumulate, alături de venituri și rezervele de cash-flow scăzute, reprezintă o preocupare majoră pentru toți comercianții.  

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor (HORA) a ridicat aceste probleme Guvernului pentru ca industria HoReCa să poată supraviețui, deoarece “cu sprijin adecvat, turismul și ospitalitatea pot fi unul dintre cele mai eficiente motoare pentru a asigura o dezvoltare durabilă în 2021 și nu numai.” Multor restaurante li s-a cerut să-și limiteze activitatea, iar restricțiile impuse asupra călătoriilor enunțate de autorități au dus la o reducere accentuată atât a ocupării, cât și a veniturilor unităților de cazare. Pandemia a avut efecte majore prin schimbarea fundamentală a experienței clienților, ceea ce duce la o revenire greoaie a industriei ospitalității.  

Cu toate acestea, autoritățile au început să diminueze restricțiile, iar spațiile din domeniul HoReCa să-și redeschidă ușile. Restaurantele au putut - intermitent - să redeschidă la o capacitate redusă, cu măsuri stricte de distanțare socială, iar limitările privind călătoriile interne și internaționale au fost reduse. Iată care sunt cele mai recente noutăți legislative și fiscale pentru industria ospitalității, despre care ar trebui să știi.

Plata impozitului a fost prelungită, iar plățile eșalonate sunt în discuții

Florin Cîțu, premierul României, a declarat că perioada de scutire a plății impozitului specific domeniului HORECA va fi prelungită până la 25 decembrie, astfel încât să vină în sprijinul mediului de afaceri. Interesul acordat plății eșalonate în formă simplificată a fost imens, având în vedere numărul semnificativ de cereri depuse atât anul acesta, cât și în 2020, astfel încât a fost necesară amânarea termenului de acordare a acestei facilități fiscale până la data de 30 septembrie 2021.

Primești sprijin financiar pentru angajări

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat că se prelungește termenul pentru măsurile de sprijin pentru firmele care angajează zilieri sau sezonieri: 30% din salariu pentru zilieri și 45% pentru sezonieri. De asemenea, se va acorda ajutor și pentru angajarea tinerilor, a persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani sau a românilor concediați abuziv în străinătate, precum și pentru plata șomajului tehnic. Totodată, tichetele de vacanță emise în perioada martie -decembrie 2019 si 2020 sunt in continuare valabile si vor putea fi folosite pana la finalul anului 2021.

Beneficiezi de ajutor de stat pentru acoperirea pierderilor

Guvernul a propus în cadrul Ordonanței de urgență nr. 224/2020 ca firmele din industria ospitalității să beneficieze de o schemă de ajutor de stat, sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, care să acopere parțial pierderea înregistrată la cifra de afaceri sau la rulaj.  

În jurul acestei reglementări s-au iscat multe discuții pentru a încadra și operatorii economici a industriei organizării de evenimente de business și high-tech, târguri și congrese. Firmele din domeniul organizării evenimentelor au fost, însă, excluse de la obținerea fondurilor nerambursabile.  

Momentan, poți beneficia de echivalentul în lei de până la 800.000 euro doar dacă ești:

  •     agenție de turism licențiată și încadrată sub codul CAEN 7911 (Activități ale agențiilor turistice), 7912 (Activități ale tur-operatorilor) și 7990 (Alte servicii de rezervare și asistență tehnică);
  •     structură de primire turistică cu funcțiune de cazare, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510 (Hoteluri și alte facilități de cazare similare), 5520 (Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată), 5530 (Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere), 5590 (Alte servicii de cazare);
  •     structură de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610 (Restaurante), 5621 (Activități de alimentație), 5629 (Alte activități de alimentație), 5630 (Baruri și alte activități de servire a băuturilor).
 

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2021, în completarea OUG nr. 224/2020, se menționează faptul că actuala schemă de ajutor de stat se desfășoară până la data de 31 decembrie 2021, plata sumelor fiind realizată în limita creditului bugetar până cel târziu la data de 30 iunie 2022.

Reinventează-ți afacerea!

Deși contextul pandemiei și-a spus cuvântul în ultimul an, nu trebuie să te descurajezi, soluția de a reveni cât mai repede este să te reinventezi. Dacă nu ai un sistem de livrare bine pus la punct, ia în vedere livrările la domiciliu. De exemplu, industria ospitalității din cinci orașe din țară (București, Timișoara, Cluj, Iași și Brașov) a avut încasări de 10.2 miliarde lei anul trecut - cu 29% mai puțin față de 14.1 miliarde de lei din 2019, însă reușind să supraviețuiască prin adaptarea modelului de business la noua realitate.  

Conform unei estimări făcute de Ziarul Financiar, circa 7-8 milioane de români au făcut cumpărături online în 2020, achiziționând mâncare gata pregătită, dar și bunuri de larg consum din supermarketuri ori hipermarketuri, medicamente din farmacii etc.  

În cele din urmă, se caută noi opțiuni care să permită operatorilor economici din industria turismului și a ospitalității să recâștige o oarecare vitalitate. Aceste opțiuni includ măsurile de siguranță în locație (purtarea măștii, etc.), testarea rapidă la intrarea în locație, prezentarea unui test PCR cu rezultat negativ sau a adeverinței de vaccinare împotriva Covid-19.  

Dacă încă nu ești partener Sodexo, dar vrei să afli mai multe informații despre rețeaua comercianților care acceptă plata prin cardurile de beneficii Sodexo și avantajele aferente - accesul la o plajă mai largă de clienți, promovare online, parteneriate utile - nu ezita să ne contactezi.

 *Disclaimer

Acesta este un serviciu de informare asigurat de echipa Sodexo. Conținutul acestui material nu reprezintă consultanță juridică sau fiscală. Vă recomandăm să solicitați opinia unui specialist înainte de a lua sau a implementa decizii pe baza informației regăsite în această comunicare.

Intra si tu in reteaua partenerilor Sodexo

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.