Acordarea tichetelor de masa in somaj tehnic | Sodexo
legea permite acordarea tichetelor de masa in somaj tehnic

Tichetele de masa pot fi acordate si angajatilor care se afla in somaj tehnic

Un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial permite angajatorilor sa acorde tichete de masa angajatilor care se afla in somaj tehnic ca urmare a instituirii starii de urgenta. Noua reglementare permite acordarea tichetelor de masa pentru angajatii ale caror contracte de munca sunt suspendate conform art. 52, alin.1 lit. c) din Codul Muncii (Legea 53/2003), mai precis, angajatilor care au contractul de munca suspendat in situatia ”intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”, ca urmare a instituirii starii de urgenta.

Modificarea a fost realizata prin Legea nr. 59/2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului COVID-19 si este o masura prin care se doreste sprijinirea angajatilor cărora le-a fost micsorat venitul lunar din cauza pandemiei, dar si a angajatorilor care au nevoie sa isi protejeze angajatii in aceasta perioada dificila.

Puteti consulta actul normativ aici.

Tichetele de masa acordate angajatilor care au contractul de munca suspendat pot fi acordate doar pe suport electronic, adica pe card. Aceasta masura a acordarii tichetelor de masa pe suport electronic are drept scop protejarea angajatilor, fiind o masura menita sa previna contaminarea cu coronavirus COVID-19 si sa asigure utilizarea tichetelor in conditii de siguranta pentru sanatate.

Va reamintim totodata ca valoarea maxima a tichetului de masa care poate fi acordata unui angajat este 20 de lei, incepand cu data de 1 aprilie 2020. Tichetul de masa reprezinta o modalitate prin care angajatorii pot sprijini angajatii in aceasta perioada dificila sa aiba acces la produse alimentare, beneficiind de regimul fiscal aplicat acestora: deductibilitate 100% din impozitul pe profit, scutire totala de la plata contributiilor sociale obligatorii pentru angajator, angajatul platind pentru sumele acordate in tichete de masa doar impozitul pe venit, de 10%.

Sodexo este alaturi de angajatorii romani si in aceasta perioada, oferind cele mai populare beneficii extrasalariale.

Vreau detalii

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.