Legislatie tichete de masa 2022. Beneficiari si cum se acorda - Sodexo
legislatie tichete de masa 2022, doua femei stand la masa intr-un restaurant

Cadru legislativ tichete de masa: valoare, beneficiari si cum se impoziteaza

 • Tichetele de masa - Cadrul legislativ
 • Valoarea tichetelor de masa in anul 2020
 • Ce informatii cuprinde un tichet de masa
 • Cine are dreptul la tichete de masa
 • Cine acorda tichetele de masa
 • Cand sunt transferate tichetele de masa
 • Cum pot fi valorificate tichetele de masa
 • Impozitarea tichetelor de masa
 • Ce obligatii au angajatorii in privinta acordarii tichetelor de masa
 • Tichetele de masa - Schimbari legislative din 2022

Tichetele de masa - Cadru legislativ

Tichetele de masa sunt bonuri valorice destinate achizitiei de hrana si alimente, oferite angajatilor de catre angajatori. Tichetele pot fi utilizate exclusiv in contul alocatiei individuale de hrana, iar hotararea de Guvern nr. 1045/2018 este documentul care stabileste normele de aplicare a legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Numarul tichetelor de masa acordate angajatilor este egal cu numarul de zile lucrate de acestia pe parcursul lunii respective.

Valoarea tichetelor de masa este transferata lunar salariatilor de catre unitatea emitenta. Acordarea autorizatiilor de functionare a unitatilor emitente si dispunerea masurii de suspendare/retragere a acestora se fac de catre o comisie a carei componenta si procedura de lucru se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice.

Valoarea tichetelor de masa in anul 2022

Legea nr. 187/2022 prevede ca valoarea nominala a unui tichet de masa incepand cu luna iulie 2022 nu poate depasi 30 lei, de la 20,17 lei.

Ce mentiuni sunt inscrise pe suportul electronic sau stocate intr-un alt mod:

 • numele, prenumele si CNP-ul angajatului
 • numele si adresa emitentului
 • perioada de valabilitate a utilizarii tichetului de masa
 • numarul de identificare, unic la nivel de emitent, al suportului electronic
 • interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau de produse alcoolice

Pe langa elementele de identificare, tichetele de masa pe suport electronic mai contin si elemente de siguranta a suportului electronic, de tip PIN, CIP.

Cine are dreptul la tichete de masa

Potrivit Legii nr. 165/2018,tichetele de masa pot fi acordate de societatile comerciale, dar si de alte persoane fizice si juridice stabilite de cadrul legislativ, salariatilor care au contract individual de munca. Alocatia de hrana se plateste individual catre angajat, sub forma tichetelor de masa. Acestea sunt emise, incepand cu luna februarie 2022 exclusiv pe carduri (suport electronic), pot fi folosite exclusiv pentru achizitia de hrana, iar cheltuielile sunt suportate integral de angajator, in afara de impozitul de 10% pe venituri.

De ce nu beneficiaza bugetarii de tichete de masa

In acest moment, beneficiarii tichetelor de masa pot fi doar angajatii din sectorul privat. Potrivit noii legi a salarizarii, intrata in vigoare la inceputul anului 2018, bugetarii nu mai primesc bonuri de masa, acestea fiind inlocuite de indemnizatia de hrana. Iata ce spune art. 18, alin. (1) din Legea salarizarii:

Incepand cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, indemnizatii de hrana reprezentand a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.

Sunt exceptati de la aceasta regula angajatii Ministerului Apararii Nationale, cei de la Interne, cei din Administratia Nationala a Penitenciarelor, SRI, SIE, SPP, STS si angajatii Politiei Locale. Acestia beneficiaza, potrivit Ordonantei de Guvern nr. 26/1994, de drepturi de hrana.

Cine acorda tichetele de masa

Una dintre cele mai importante prevederi ale legislatiei aplicable in domeniu, inclusiv cele de masa, este ca acordarea acestor bonuri este la alegerea angajatorului, care poate sa decida daca ofera tichete de masa sau nu.

Tichetele de masa pot fi acordate lunar de angajatorii persoane fizice sau juridice personalului angajat in baza unui contract individual de munca. Orice companie poate acorda carduri de masa, chiar daca are un singur angajat sau cateva sute.

Cand sunt transferate tichetele de masa

Valoarea tichetelor de masa este transferata lunar salariatilor de catre unitatea emitenta.

Fiecare angajat va primi un numar de bonuri de masa corespunzator numarului de zile lucratoare pe care le presteaza la lucru. Cu alte cuvinte, salariatul poate utiliza doar atatea tichete de masa cate zile va fi prezent la locul de munca.

Citeste si: Valoarea nominala a tichetelor de masa: ce beneficii iti aduc si cum motiveaza angajatii

Cum pot fi valorificate tichetele de masa

Tichetele de masa pot fi utilizate exclusiv pentru achizitionarea de alimente, iar valorificarea lor poate fi facuta doar in anumite magazine sau restaurante, cu care unitatile emitente - companiile si firmele private - au contract pentru prestarea serviciilor respective.

Unde pot fi utilizate tichetele de masa pe suport electronic (carduri):
 • unitati de alimentatie publica
 • magazine alimentare
 • cantine-restaurant
 • bufete

Cardurile de masa Gusto, varianta electronica a tichetelor de masa, se pot utiliza inclusiv pentru a comanda mancare, dulciuri sau cafea la domiciliu. Pentru a face lucrurile cat mai simple si sigure pentru utilizatorii de carduri de masa, multi dintre partenerii Sodexo accepta plata online. Astfel, comanda se poate achita direct pe internet prin cardul Gusto Pass la comercianti precum Food Panda, Jerry’s Pizza, Domino’s Pizza, good-food.ro si multi alții.

Vezi si: Unde poti utiliza cardurile de masa Gusto Pass Sodexo

IMPORTANT: Potrivit legii in vigoare, tichetele de masa electronice nu pot fi folosite pentru achizitionarea de tigari si bauturi alcoolice.

Impozitarea tichetelor de masa

Potrivit legii, angajatii si angajatorii sunt scutiti de plata contributiilor sociale obligatorii in cazul tichetelor de masa. Singura taxa care se aplica in cazul acestor tichete este impozitul pe salarii, care, potrivit Legii  227/2015 privind Codul fiscal, este de 10% si se aplica la valoarea totala a veniturilor.

Impozitul este platit de angajat, ceea ce inseamna ca angajatorul este scutit de orice contributie la stat in cazul tichetelor de masa. In plus, tichetele de masa sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Ce obligatii au angajatorii in privinta acordarii tichetelor de masa

Potrivit Legii nr. 165/2018, nu este necesara incheierea unui act aditional la contractul individual de munca in cazul in care angajatorul acorda tichete de masa in baza reglementarilor legii.

Daca tichetele de masa sunt adaugate prin act aditional la contractul individual de munca, acestea trebuie inregistrate in Registrul General de Evidenta a Salariilor, la capitolul „alte adaosuri”.

Tichetele de masa - Schimbari legislative din 2022

Pe langa cresterea valorii nominale a tichetelor de masa, o alta modificare importanta a avut loc in acest an, 2022, in privinta acordarii beneficiilor extrasalariale angajatilor

Incepand cu luna februarie 2022, tichetele de masa sunt emise exclusiv pe suport electronic. Tichetele de masa emise pe suport hartie potrivit Legii nr. 165/2018, pana la data de 31 ianuarie 2022 sunt si raman valabile pana la expirarea datei de valabilitate inscrise pe acestea.

Dorești mai multe detalii și o ofertă personalizată pentru propria echipă? Hai să ne auzim.

Discuta cu un consultant Sodexo

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.