5 calități ale unui lider de succes pe timp de criză Covid-19 | Sodexo.ro
lider de succes pe timp de criza covid-19

5 calități ale unui lider de succes pe timp de criză Covid-19

Se spune că este ușor să conduci o echipă, însă provocarea adevărată este să fii un lider, adică un adevărat model pentru angajații tăi. În momente dificile, liderul poate face diferența între o echipă optimistă și una demotivată, iar acest lucru se poate dovedi esențial pentru funcționarea companiei. 

Iată în continuare care sunt cele 5 comportamente pe care ar trebui să le bifezi pentru a fi sigur că îți inspiri angajații:

1. Un lider are capacitatea de a fi onest și deschis, mai ales în perioade de criză

Angajații tăi sunt cel mai probabil îngrijorați nu doar pentru sănătatea lor și a celor dragi, ci și pentru situația socio-economică din această perioadă de criză. Nu te ascunde de ei, prezentându-le o realitate îmbunătățită sau evitând să deschizi subiectul. 

Explică-le că și tu îți faci griji, discută despre cum merg vânzările sau care sunt tendințele în domeniu și încercați împreună să găsiți variante care să ajute compania să-și mențină activitatea.

2. Un lider de succes știe când să vorbească și când să asculte

Capacitatea de a purta un dialog este o calitate importantă în orice moment, cu atât mai mult într-unul de criză. Discursurile îți pot încuraja și motiva angajații pe moment, însă comunicarea de succes presupune un schimb de idei. 

Ascultă-i cu atenție pe oamenii cu care lucrezi, pentru a afla ce-i îngrijorează, ce simt și ce așteptări au de la tine. Încurajează-i să vină cu idei și alternative la procedurile aplicate în mod normal, fiindcă nu se știe niciodată cine poate găsi o soluție excelentă, care să aibă impact pozitiv asupra afacerii.

Citește și: Munca de acasa in 2020: cum iti motivezi angajatii in perioada carantinei

3. În perioade de criză, un lider își pune angajații pe primul loc

Oamenii sunt cea mai importantă resursă pe care o ai, iar angajații tăi îți ajung cu timpul ca o a doua familie. O echipă eficientă și bine sudată, condusă de un lider de succes, poate trece cu bine prin perioade de criză, așa cum este aceasta de carantină, și poate reuși să mențină echilibrul companiei. 

Dacă este necesar să oprești activitatea firmei pentru câteva luni, găsește variante care să nu destrame echipa, pentru că ulterior compania va reveni treptat pe linia de plutire, iar tu vei avea nevoie să reîntregești colectivul. 

Ia în calcul variantele pe care le-ai putea aplica: 

  • permite munca de acasă
  • reorganizează echipele și distribuie angajații în alte departamente 
  • sau, ca ultimă soluție, apelează la șomajul tehnic. 

Acesta presupune ca statul să își asume plata unei indemnizații pentru fiecare persoană din companie, atâta timp cât ai înregistrat o scădere de cel puțin 25% față de venitul lunilor ianuarie și februarie.

4. În perioada carantinei Covid-19, un lider de succes insuflă angajaților o stare de calm și curaj

Angajații te văd ca pe un exemplu și își pot modifica starea de spirit în funcție de moralul tău. Dacă vor observa că îți păstrezi calmul și încrederea, se vor simți protejați și încurajați. 

Apelează la instrumente care te pot ajuta să păstrezi un moral puternic în momente de criză: 

  • cărți inspiraționale
  • workshop-uri online
  • discuții cu consilieri profesionali sau psihologi
  • multă relaxare alături de cei dragi

Moralul ridicat se construiește având grijă de starea de spirit, fără a nega faptul că ai angoase și temeri.

Citește și: Simplifică procesele interne ale companiei în 5 pași

5. Un lider lucrează alături de echipa sa

La fel ca un căpitan de vapor, care și în vremuri de furtună iese pe punte și vâslește împreună cu echipajul, un lider de succes se implică 100% în activitățile din companie și lucrează alături de oamenii săi. 

Demonstrează-le angajaților că pot conta pe tine pentru orice și îi vei motiva astfel să își dea toată silința pentru a menține rezultatele bune, chiar și în perioada dificilă a crizei cauzate de noul virus Covid-19.

Demonstrează-le angajaților cât îi prețuiești. Dăruiește-le beneficii extrasalariale

Solicită oferta!

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.