fluctuatia de personal

Cum sa opresti fluctuatia de personal din compania ta

Fluctuatia de personal si criza de talente sunt doua dintre problemele cu care orice antreprenor din Romania se confrunta. Statisticile la nivel mondial arata ca Romania e pe locul doi ca deficit de talente (studiu ManpowerGroup 2018).

E inevitabil ca angajatii sa plece din companie la un moment dat, insa cand angajatii vin si pleaca, te vei confrunta cu o multime de cheltuieli si cu instabilitate.

Exista modalitati eficiente - gratuite sau cu costuri extrem de scazute -  prin care sa opresti fluctuatia de personal si sa convingi angajatii ca merita sa ramana alaturi de tine in realizarea obiectivelor de business.

Angajeaza doar oamenii potriviti postului si companiei

E o conditie esentiala pentru colaborari pe termen lung. Cand recrutezi, acorda atentie la toate aspectele: competente profesionale, competente inter-personale, experienta, comportament.

Nu e suficient ca un candidat sa fie foarte bun pentru postul pe care vrei sa-l angajezi, trebuie sa fie aliniat cu valorile companiei, cultura organizationala, sa interactioneze armonios cu ceilalti colegi. Cand un angajat nu e fericit in mediul de lucru, sunt sanse foarte mari sa nici nu ramana in companie foarte mult timp.

Ofera salarii si beneficii competitive

Motivele pentru care un angajat valoros pleaca nu se rezuma doar la bani sau beneficiile pe care i le asigura. Insa, oamenii vor sa fie platiti corect, pe masura eforturilor. Trebuie sa stii ca 71% dintre angajati nu cer o marire de salariu, ci asteapta ca angajatorul sa faca primul pas (studiu realizat de Jobvite, companie de recrutare online).

Sursa: www.hipo.ro

Depinde doar de tine cum raspunzi competitiei, dar tine cont ca 35% dintre angajati declara ca sunt gata sa isi lase jobul pentru o alta pozitie daca nu primesc o marire de salariu in urmatoarele 12 luni.

Poate ca provocarile financiare si resursele limitate nu iti permit sa oferi cresterea salariala pe care ei ti-o solicita, insa exista numeroase alternative - beneficii extra-salariale care reprezinta un mare plus la veniturile lunare. Cardurile de masa, cardurile cadou, abonamentele la sala, cardurile pentru vacanta sunt doar cateva dintre alternativele eficiente pentru cresterile salariale, cu beneficii atat pentru angajatori, cat si pentru angajati.

Prezinta-le traseul posibil in cadrul companiei

Un alt motiv pentru care angajatii pleaca dintr-o companie este lipsa perspectivelor de dezvoltare. In timp ce unora le-ar placea sa ramana pe postul pe care s-au angajat, altii nu se vad bifand aceleasi sarcini vreme indelungata.

Multi angajati sunt motivati de posibilitatea de a avansa in cadrul companiei si in cariera, de a invata lucruri noi, de a merge la cursuri de perfectionare. Prezinta-le de la inceput cum pot sa faca schimbari in interiorul companiei, atat pe verticala, cat si pe orizontala, si incearca sa facilitezi progresul si accesul la cursuri de formare.

Sarbatoreste reusitele

Recunoasterea eforturilor si a succeselor din cadrul firmei sunt mai importante decat crezi.  O sarcina executata corect, un proiect finalizat inainte de deadline au nevoie de recunoastere din partea companiei.

Cand angajatii se simt respectati, apreciati, parte din echipa, motivati, sansele sa plece sunt mult mai scazute. Felicita-ti angajatii pentru progresele pe care le fac si incearca sa creezi un program de recompensare - angajatul lunii, premii, vacante platite.

Ofera flexibilitate angajatilor

Flexibilitatea la locul de munca devine un criteriu din ce in ce mai important pentru angajati. Fiecare avem o viata plina, si dincolo de orele petrecute la munca, avem nevoie de timp personal, timp cu familia, programari la doctor, timp dedicat pasiunilor. Toate tin de dorinta noastra de a crea un echilibru intre viata personala si cea profesionala.

Daca este posibil, ofera program de lucru flexibil angajatilor. Unii angajati lucreaza in echipa, dar pot exista si situatii in care o sarcina poate fi realizata si individual si nu neaparat la sediul firmei. Pe langa programul flexibil, tot mai multi angajati isi doresc sa aiba si posibilitatea de a lucra de acasa. Daca apare o companie capabila sa ofere acest avantaj, sunt sanse mari sa plece.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.