Cultura organizationala - Cum te ajuta sa devii un angajator cautat
cultura organizationala

Cum te ajuta cultura organizationala sa devii un angajator cautat

 Cultura organizațională a devenit în ultimii ani un concept din ce în ce mai cunoscut în România. Indiferent de mărimea companiei și de numărul de angajați, obținerea unui mediu de lucru în care fiecare persoană să se simtă ascultată și apreciată este o prioritate pentru cei care își doresc ca brandul lor să aibă o reputație solidă.

Cultura organizațională însumează toate procesele interne care țin nu doar de cum se lucrează, ci și de cum se comunică și care sunt valorile după care se ghidează compania. Mediul de lucru motivant poate fi un factor de decizie atât pentru care angajații aleg să rămână alături de tine, cât și pentru candidații care sunt în căutarea unui loc de muncă. Iată câteva tehnici prin care poți reuși să creezi o cultură internă solidă în compania ta:

Oferă periodic recompense și fă-ți angajații să se simtă speciali

Este adevărat că oamenii care lucrează pentru tine sunt motivați de salariul lunar, însă gândește-te că un bun profesionist poate primi oricând o sumă similară sau chiar mai mare alegând să plece la altă companie. Prin urmare, demonstrează-le angajaților tăi că apreciezi ceea ce fac și modul în care își duc la îndeplinire sarcinile, iar acest lucru îi va face să-ți rămână loiali.

Dăruiește-le ocazional beneficii extra-salariale pe care să le poată folosi în timpul liber - cardurile pentru activități culturale, cum ar fi Cultura Pass, oferă posibilitatea de a merge gratuit la concerte, piese de teatru, parcuri de distracții, filme și spectacole. Poți, de asemenea, să le dăruiești obiecte personalizate - agende, căni sau căști - sau să scoți toată echipa la restaurant după program. Micile gesturi de recunoștință au de obicei efecte mai mari decât te-ai aștepta asupra moralului și cresc astfel gradul de satisfacție.

VEZI CE BENEFICII ÎȚI ADUCE CARDUL PENTRU ACTIVITĂȚI CULTURALE

Încurajează comunicarea deschisă

Un angajator care comunică deschis cu oamenii din subordinea sa este respectat și admirat, iar acest lucru este vizibil și în experiența oferită clienților. Angajații tăi trebuie să fie informați în legătură cu ce se întâmplă în companie, să afle la timp schimbările ce pot avea efect asupra activității lor și să înțeleagă clar sensul fiecărei proceduri interne. Acordă atenție informărilor, fie că le trimiți pe mail, fie că le discuți personal cu echipa.

Dacă ai o companie cu mai multe departamente, mailul este cel mai ușor mijloc de comunicare și este indicat ca toate deciziile și schimbările să fie gândite și formulate la nivel central, astfel încât să fie comunicate într-un mod similar. Îndeamnă-ți angajații să ceară și să ofere feedback atunci când simt nevoia și încurajează lumea să își spună părerea - este normal ca oamenii să aibă puncte de vedere diferite și de multe ori ideile geniale pot apărea atunci când te aștepți mai puțin, dacă permiți libertatea de exprimare.

Stabilește un sistem intern de evaluare și recunoaștere a performanțelor

Concursurile de genul “Angajatul lunii” sau “Angajații anului” pot reprezenta ocazii excelente prin care să te apropii de angajații tăi, dar și să îi motivezi. Oferă periodic premii pentru acei membri ai echipei care se remarcă prin atitudine sau rezultate deosebite. Le poți dărui premii în bani, carduri sau tichete cadou, precum și diplome pe care să completezi numele angajatului și motivul pentru care acesta a fost premiat. O astfel de diplomă contează mai mult decât ai putea bănui! Pozează momentul acordării premiului și lipește poza pe un panou care să fie la vedere, astfel încât câștigătorii să se simtă din plin răsplătiți pentru munca lor.

Organizează evenimente și team buildinguri cu echipa

O cultură organizațională puternică înseamnă o echipă unită, în care angajații se cunosc și lucrează cu plăcere împreună. Din când în când, în funcție de timp și de buget, organizează ieșiri în oraș cu membrii echipei, petreceri tematice sau chiar un team building. Poți, de asemenea, să propui zile în care să pregătiți împreună la birou prăjituri și sucuri sau să adoptați o anumită ținută: astfel de evenimente sunt atât distractive și relaxante, cât și un mod de a determina oamenii să interacționeze într-un cadru mai puțin formal.

Îndeamnă-ți angajații să completeze chestionare de satisfacție

Așa cum clienții îți evaluează serviciile, oferă-le și angajaților posibilitatea de a-și spune părerea despre procesele interne. Vei reuși astfel să observi ce nemulțumiri au și să le corectezi la timp, obținând astfel angajați mai fericiți și un grad mai mare de retenție. Feedbackul poate fi și anonim, important este ca oamenii să își dea cu părerea și să poată exprima deschis ce merge bine și ce ar trebui îmbunătățit.

O cultură organizațională solidă poate părea greu de obținut, însă atâta timp cât ții minte că mare parte din ea ține de comunicarea eficientă, răsplătirea performanței și transparența cu care se fac lucrurile în compania ta, ești cu un pas mai aproape de a avea un mediu de lucru admirat și căutat.

Click me

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.