Avantaje competitive ale companiilor | Diversitate & Incluziune
avantaje competitive pentru companii: diversitatea si incluziunea

Diversitatea: Un atu competitiv pentru afacere

Pentru a reflecta necesitatile unei piete internationale diversificate, companiile trebuie sa incurajeze diversitatea si incluziunea in propriile organizatii. Creand o forta de munca mai reprezentativa, diversitatea ajuta la construirea unei companii de succes. Un studiu de cercetare de doi ani efectuat de Deloitte[1] indica faptul ca societatile care sustin diversitatea si incluziunea in toate aspectele afacerii lor isi depasesc concurentii sub aspectul performantelor.

Constatarile Deloitte sunt conforme cu cercetarea[2] efectuata de Sodexo care a scos in evidenta beneficiile comerciale ale egalitatii de gen. Companiile care au un echilibru din punct de vedere al reprezentarii genurilor, prezinta o mai mare implicare la nivelul angajatilor (+4 puncte), o imagine mai puternica a marcii (+5 puncte), un profit brut mai mare (23%) si o crestere organica mai mare si constanta (13%).

La Sodexo Benefits & Rewards Services, promovarea diversitatii de varsta, sex, nationalitate, cultura si caracteristici personale face parte din cultura Grupului si este un promotor cheie al propriei strategii de dezvoltare.

In 2017, recunoasterea externa a angajamentului grupului Sodexo Group a inclus un loc in primele zece locuri ale clasamentului Top 50 Companii pentru diversitate efectuat de DiversityInc’s, pentru al noualea an consecutiv.

In prezent, 45% din managerii Sodexo si 53% dintre toti angajatii sunt femei, cu planuri de dezvoltare a carierei pentru femei la nivel de management superior, sustinute de 15 retele de promovare a diversitatii de gen in 14 tari.

Impreuna cu politicile internationale implementate de Sodexo Benefits & Rewards Services, se desfasoara si numeroase initiative la nivel de tara. Acestea includ, printre altele, initiativa Condensed Working Hours (Ore de lucru comprimate), care permite mamelor sa imbine mai usor serviciul cu ingrijirea copiilor, si include evenimente speciale desfasurate in jurul Zilei Internationale a Femeii.

In Brazilia, o serie de prelegeri sustinute de lectori invitati, evenimente sociale pentru personal si sesiuni de ingrijire personala a fost organizate in martie pentru a coincide cu data Zilei Internationale a Femeii, sub sigla societatii si cu sustinerea mijloacelor de comunicare online, concentrandu-se asupra problemelelor intampinate de femei. Intre timp, un studiu de cercetare denumit „(In)egalitatea de gen pe piata muncii” si un comunicat aferent de presa au fost publicate de Sodexo in Portugalia pentru a sarbatori ziua respectiva. Alte initiative, care au loc tot anul, sunt personalizate pentru mediul local, cum ar fi Immersion 45+ in Franta care are rolul de a-i ajuta pe cei someri si defavorizati in domeniul muncii, Clubul Diversitatii din Maroc si Odyssey Mentoring pentru femei cu potential de management superior, in Republica Ceha.

In mod clar, multe dintre aceste initiative sunt concepute pentru a oferi oportunitati mai mari femeilor si oamenilor cu dizabilitati. Urmatoarele doua studii de caz din Tunisia si Mexic analizeaza in detaliu programele Sodexo Benefits & Rewards care se concentreaza asupra acestor categorii. Ambele studii evidentiaza valoarea colaborarii cu organizatiile locale neguvernamentale pentru a promova diversitatea la locul de munca.

Studiu de caz 1.

In Mexic, Sodexo Benefits & Rewards Services este implicat in doua initiative care promoveaza diversitatea si creeaza oportunitati pentru persoanele dezavantajate.  

Colaborand cu Inroads, un ONG local, studentilor din anii finali sau celor cu potential ridicat, care provin din familii cu venituri reduse, li se ofera o valoroasa experienta in campul muncii alaturi de Sodexo. „Este greu pentru absolventii universitatilor publice sa gaseasca un loc de munca – mai ales daca nu au mai lucrat inainte. Programul ii ajuta pe acesti tineri talentati sa aiba acces la oportunitati extraordinare de munca in marile companii, cum ar fi Sodexo,” spune Victor Lara, Manager al Departamentului de Recrutare si Dezvoltare Resurse Umane. Studentii petrec patru ore pe zi la Sodexo sub supravegherea unui mentor intern si au un serviciu foarte strict de training si servicii pentru comunitate la Inroads. Din 2016, 10 studenti au luat parte la program, doi dintre acestia fiind deja angajati de Sodexo in functii permanente.

A doua initiativa, denumita INLASO, doreste sa ajute oamenii cu dizabilitati – care nu reusesc sa gaseasca un loc de munca intr-o tara in care facilitatile speciale la locul de munca lasa adeseori de dorit.  In Mexic, nu exista un sistem procentual care sa stimuleze societatile sa angajeze persoane cu dizabilitati; aceasta inseamna ca societatile si institutiile reponsabile sub aspect social  desfasoara voluntar astfel de activitati. O campanie de constientizare interna a promovat aceasta idee in cadrul  Sodexo, in timp ce o agentie de recrutare locala Manpower a selectat candidatii.

O persoana cu dizabilitati a fost deja angajata, iar scopul este acela de a recruta inca doua astfel de persoane pana la sfarsitul anului. „Angajatii Inroads si INLASO sunt foarte dedicati fata de Sodexo si sunt foate motivati la locul de munca. Principala noastra dificultate la INLASO a fost aceea de a gasi candidati cu dizabilitati pe piata muncii in Mexic.  Dar am stabilit obiective ambitioase de includere in anii ce urmeaza.” spune Victor Lara.

Studiu de caz 2.

In Tunisia, Sodexo Benefits & Rewards Services sustine o initiativa locala bazata pe programul FACE din Franta, pentru a promova egalitatea de gen.

„Desi echilibrul intre femei si barbati in Tunisia este de aproape 50/50, aceste cifre nu sunt tipice pentru restul tarii, unde 66% din femei nu lucreaza,” spune Hazar Chebbi, Director de Marketing & Dezvoltare. „Asadar, am dorit sa ne implicam,” Sodexo a furnizat sustinere financiara si practica pentru FACE (Fundatia Impotriva Excluderii), care a inclus crearea de materiale de training pentru a ajuta departamentele de Resurse Umane ale firmelor sa promoveze egalitatea intre sexe. „Am oferit personalului de HR resursele pentru a testa echilibrul intre femei si barbati in companiile locale, pentru a concepe planuri de actiune si  pentru a integra cele mai bune practici sub forma unui ghid,” spune Hazar Chebbi. „FACE a organizat de asemenea evenimente de recrutare in cinci orase, unde femeile puteau deprinde abilitati de prezentare si eventual puteau fi angajate ca „stagiari.”

In perioada initiala de trei ani de la lansarea din 2014, aproximativ 120 de companii au trimis personalul HR la instruirea FACE, 1200 femei au devenit stagiari si 20% dintre acestea au dobandit un post de munca permanent dupa terminarea stagiului. Se pregateste o noua etapa a FACE, care se concentreaza asupra filmelor de constientizare care pot fi folosite in scoli.

Dupa cum arata studiul[3], diverse companii au mai mult succes si reflecta mai bine societatea in care oamenii traiesc si lucreaza. Promovand diversitatea, prin politicile HR si lucrand cu ONG-uri, se ofera un avantaj competitiv care ajuta la abordarea unor probleme importante din societatea actuala, la locul de munca dar si in afara acestuia.  Sodexo Benefits and Rewards Services are onoarea de a juca un rol deosebit in acest program de schimbare.


Surse: [1] http://www.scoop.co.nz/stories/BU1701/S00335/better-diversity-and-inclusion-outcomes.html
[2] Sodexo Gender Balance in Management Case Study
[3] Sodexo Gender Balance in Management Case Study

Discuta cu un consultant Sodexo

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.