fonduri europene nerambursabile

Află ce fonduri europene nerambursabile poți accesa în 2022-2023 pentru ideea ta

1 Noiembrie 2022

Fondurile europene nerambursabile sunt o oportunitate excelentă pentru persoanele care își doresc să intre în lumea antreprenoriatului. Dacă și tu ești un antreprenor aflat la început de drum, ți-am pregătit un material care cu siguranță îți va fi util. Află ce tipuri de fonduri europene există și care sunt domeniile pe care acestea le finanțează. De asemenea, descoperă 5 idei de afaceri pe care le poți implementa cu fonduri nerambursabile și vezi cum le poți accesa, pas cu pas.

antreprenor

 

Conform unui studiu efectuat de Fundatia Romanian Business Leaders, 1 din 10 tineri are intenția de a-și deschide o afacere în următorul an. Cu toate acestea, principalul obstacol cu care se confruntă este lipsa resurselor financiare.

Pentru a veni în sprijinul celor care își doresc să pășească în lumea antreprenoriatului și pentru a obține un echilibru între statele membre, Uniunea Europeană pune la dispoziție fonduri europene pentru înființarea sau dezvoltarea afacerilor.

Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre fondurile europene nerambursabile.

Ce sunt fondurile europene

consultant fonduri europene

 

Fondurile europene sunt surse de finanțare nerambursabilă gestionate de Comisia Europeană și de statele membre UE. Acestea au diverse scopuri, cel mai important fiind cel de a obține o economie europeană echilibrată și solidă.

Tipurile de fonduri europene și ce finanțează fiecare fond

consultanta afaceri

 

Principala sursă de finanțare în România este reprezentată de Fondurile Europene Structurale și de Investiții (Fondurile ESI) care au ca scop principal implementarea Politicii de Coeziune economică și socială. Fondurile ESI cuprind 5 tipuri de fonduri:

1. Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)


FEDR are în vedere reducerea decalajelor dintre gradul de dezvoltare a regiunilor comunității europene și finanțează investițiile din următoarele arii de activitate:

  • infrastructură
  • digitalizare
  • eficiența energetică și regenerabilă
  • cercetarea și inovarea
  • dezvoltarea urbană durabilă


Indiferent că plănuiești să îți deschizi o afacere într-unul dintre aceste domenii de activitate sau lucrezi deja într-un mic business, descoperă mai multe detalii despre ce înseamnă să lucrezi într-un start-up.

2. Fondul Social European (FSE) 


FSE susține investițiile în capitalul uman al Europei și sprijină crearea de locuri de muncă și asigurarea unor oportunități profesionale echitabile pentru toți cetățenii europeni.

3. Fondul de Coeziune (FC)


FC are scopul de a consolida coeziunea economică, socială și teritorială a UE și finanțează investiții în următoarele domenii de activitate:

  • infrastructură de mediu
  • energie și transport
  • utilizarea de resurse regenerabile
  • dezvoltarea transportului feroviar
  • consolidarea transportului public


4. Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)


FEADR finanțează investițiile care au drept scop dezvoltarea rurală. Acestea pot fi:

  • dezvoltarea culturilor agricole
  • achiziția de utilaje și mecanisme pentru eficientizarea proceselor agricole
  • dezvoltarea de facilități în mediul agricol, de exemplu, deschiderea unui cabinet de stomatologie


5. Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM)


FEPAM este fondul destinat investițiilor în domeniul pescuitului și al afacerilor maritime. Mai exact, FEPAM sprijină pescarii în procesul de tranziție către un pescuit sustenabil și finanțează proiecte pentru crearea de noi locuri de muncă și de îmbunătățire a calității vieții.

Cine poate accesa fonduri europene nerambursabile

consultant fonduri europene

 

Toți cetățenii UE pot opta pentru accesarea fondurilor europene. Iată care sunt cei mai frecvenți beneficiari ai fondurilor europene:

Agricultorii

Agricultorii sau persoanele din mediul rural care administrează terenuri agricole pot opta pentru accesare fonduri europene cu scopul dezvoltării acestui domeniu. Pentru a putea beneficia de fonduri, aceștia trebuie să respecte anumite cerințe legate de sănătatea și bunăstarea animalelor și a mediului.

Există numeroase posibilitati de finantare pentru agricultori, precum: 

  • finanțare pentru îmbunătățirea forței de muncă în zonele rurale
  • finanțare pentru cercetare și inovare
  • finanțare pentru dezvoltarea de culturi agricole


Întreprinderile

Toate companiile, indiferent de dimensiunea lor și de domeniul în care activează pot opta pentru accesare fonduri europene. De exemplu, IMM-urile au numeroase posibilități de finanțare pentru dezvoltare. Iată câteva activități pentru care se poate obține finanțare:

  • dezvoltarea rețelelor energetice și digitale
  • elaborarea de proiecte apropiate de piață pentru a-și introduce pe piață produsele, tehnologiile sau alte servicii
  • dezvoltarea de soluții de combatere a schimbărilor climatice
    ONG-urile

ONG-urile care activează în domenii legate de politicile UE sunt eligibile pentru a accesa fonduri europene. Iată, concret, câteva dintre ariile de activitate cu posibilități de finanțare pentru ONG-uri:

  • incluziune socială, egalitate de gen și egalitate de șanse
  • cultură, audiovizual și mass-media
  • spirit civic
  • dezvoltare și ajutor umanitar


Cercetătorii

Uniunea Europeană pune mare accent pe cercetare și inovare. Din acest motiv, există programe dedicate pentru dezvoltarea activităților din acest domeniu. Un astfel de program este și Orizont Europa cu un buget de 95.5 miliarde de euro.

Atât organizațiile din domeniul de cercetare și inovare, cât și persoanele fizice pot accesa fonduri europene pentru proiecte până în anul 2027.

Tinerii

Bugetul UE include și programe specifice pentru susținerea și dezvoltarea tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 31 ani, care își doresc să studieze în străinătate. Există multiple posibilități de finanțare pentru tineri, precum:

  • burse pentru cercetători
  • Erasmus pentru tineri antreprenori
  • programul pentru tineri agricultori


5 idei de afaceri cu fonduri europene 2022 – 2023

Alegerea unei afaceri trebuie făcută ținând cont de pasiuni, capabilități, experiențe și interes în domeniu. Iată câteva idei de afaceri din care poți să te inspiri.

1. Creșă

cresa

 

O creșă, adică un spațiu pentru educarea și formarea copiilor, este o idee bună de afacere pentru care poți obține finanțare europeană. Un astfel de spațiu poate fi localizat atât în zonele urbane, cât și în cele rurale. Pe lângă un plan de afaceri bine pus la punct care te poate ajuta să obții aceste fonduri europene nerambursabile, nu uita să te concentrezi și pe alegerea unui personal calificat, a echipamentelor de joacă moderne și pe modalități moderne de învățare. Acestea sunt câteva dintre criteriile pe care este bine să le urmărești pentru succes pe termen lung.

▶️Află mai multe despre cum poți obține performanța în afaceri.

2. Fabrică de sucuri naturale 

suc natural

O altă afacere care are potențial de a funcționa indiferent de sezon este și fabrica de sucuri naturale. Conform unui studiu efectuat de iSense Solutions, un stil de viață sănătos este tot mai promovat și adoptat de către mulți români. Datorită acestui lucru, cu o astfel de fabrică vei reuși să contribui la menținerea sănătății românilor și totodată vei putea obține profit.

Chiar dacă fondurile pe care le obții sunt nerambursabile, pentru a te putea bucura de o afacere cât mai profitabilă nu uita să implementezi soluții pentru reducerea costurilor. O astfel de soluție constă în localizarea fabricii în proximitatea unei zone pomicole, astfel vei reduce costurile de transport. De asemenea, în ceea ce privește reducerea costurilor cu personalul, poți opta să oferi angajaților tăi tichete electronice de masă în valoare de 30 de lei / zi lucrătoare. În acest mod, reușești să faci economii la buget de 37%. Totodată, ține cont de folosirea unor echipamente sustenabile pentru o activitate profitabilă pe termen lung.

▶️Descoperă cardul de tichete de masa de la Pluxee!

3. Solarii de legume BIO

legume

 

Conform studiu realizat de Cooperativa Țara Mea, România importă 96.000 de tone de fructe și legume. Avand in vedere acest aspect, ca piața românească să se diferențieze de competiție, o oportunitate de investiție ar putea fi solariile cu legume BIO.

La nivel european aceste proiecte sunt foarte apreciate, astfel că există șanse mari ca proiectul tău, dacă este elaborat corespunzător, să primească finanțare. Dacă deții câteva hectare de pământ ai un avantaj în plus la aprobarea proiectului deoarece demonstrezi că dispui de unele resurse necesare pentru demararea proiectului.În funcție de anotimp, poți planta multiple legume, precum:

  • conopidă, ardei, ceapă, ridichi, porumb – primăvara
  • castraveți, varză, sfeclă roșie, cartofi – vara
  • ridichi, spanac, ceapă verde – toamna


4. Spălătorie auto ecologică

spalatorie auto

 

O investiție în deschiderea unei spălătorii auto ecologice poate fi una profitabilă și sustenabilă în special în zonele rurale unde există cerere mare. Un astfel de business este eco friendly și se diferențiază de concurență prin următoarele:

  • folosirea unei cantități mai mici de apă decât în cazul spălătoriilor convenționale
  • soluțiile folosite pentru curățarea mașinilor sunt sustenabile, nu conțin substanțe toxice pentru mediu;
  • lavetele puse la dispoziția șoferilor sunt reutilizabile

Un alt avantaj al unui astfel de business este că nu necesită activitate constantă din partea ta, nici în administrare, nici în promovare: dacă spălătoria este amplasată într-o zonă cu trafic intens, clienții vor veni singuri și profitul poate fi obținut încă din primele luni de activitate. În ceea ce privește administrarea, având în vedere că o astfel de spălătorie funcționează cu fise, va fi nevoie doar să mergi periodic să colectezi banii acumulați și să te asiguri de mentenanța echipamentelor. Activitățile de ordin financiar vor fi puse în seama unui contabil.

5. Studio imprimare 3D 

imprimanta 3D

 

Imprimantele 3D încă nu sunt atât de cunoscute în România, însă cu siguranță reprezintă o idee de afaceri în continuă dezvoltare și este considerată a fi „afacerea viitorului”. Cu ajutorul acestor imprimante poți să creezi o gamă largă de forme și produse la comandă necesare în orice industrie, precum și cea de automotive.

Costurile pentru producția pieselor cu ajutorul imprimantelor 3D sunt destul de scăzute, astfel că și prețul cu care ai putea vinde piesele mai departe poate fi unul moderat. Din acest motiv, în scurt timp îți poți construi un portofoliu generos de clienți și astfel vei putea avea succes pe termen lung cu această afacere.

Accesare proiect fonduri europene în 3 pași

Procesul de obținere a fondurilor europene constă în 3 pași. Iată care sunt aceștia:

1. Identifică investiția

plan de afaceri

 

Primul pas pentru a obține fondurile europene este identificarea investiției. Pentru a face asta, iată câteva criterii pe care să le iei în considerare:

  • stabilește ideea de business și realizează un plan de afacere care să cuprindă o strategie de investiții pe termen lung
  • încadrează afacerea într-unul dintre programele de finanțare menționate mai sus și asigură-te că îndeplinești toate criteriile de eligibilitate
  • stabilește valoarea totală a proiectului
  • identifică sursa de finanțare pentru restul de 30% din proiect

▶️Descoperă și 12 cărți de antreprenoriat pe care să le citești în 2023

2. Pregătește dosarul

Odată ce ai identificat investiția și ai elaborat planul de afacere, trebuie să apelezi la reprezentanții Organismului Intermediar și să realizezi documentația necesară. Aceasta diferă ușor de la un program la altul, însă poți opta să colaborezi cu un consultant în obținerea de fonduri care îți va oferi susținere pe tot parcursul acestui proces.

3. Depune proiectul

Dosarul proiectului se depune la instituția care oferă fondurile dorite de tine pentru evaluarea economico-financiară. Informările privind admiterea sau respingerea proiectelor se realizează prin intermediul aplicației informatice MySMIS 2014.

Odată ce proiectul tău a fost aprobat, vei obține fondurile europene în maximum 80 de zile calendaristice.

Procesul de accesare a fondurilor europene trebuie parcurs cu atenție întrucât cerințele pentru aprobare sunt multiple.Profită de informațiile oferite în acest articol și obține finanțarea potrivită pentru afacerea la care visezi!

sursă foto: shutterstock.com