managementul performantei - sodexo

Cum te ajuta managementul performantei sa imbunatatesti rezultatele companiei

Te-ai intrebat vreodata ce face diferenta intre companiile stabile, care devin rapid un etalon pentru succes, si cele care se lupta in fiecare an sa mentina rezultatele pe linia de plutire? Raspunsul este mai simplu decat te-ai astepta: cresterea performantei angajatilor duce la o crestere semnificativa a vanzarilor, dar si a imaginii companiei.

Afla in continuare cum te ajuta managementul performantei in mod specific, precum si ce pasi ar trebui sa urmezi pentru a-i implementa in compania ta.

Ce este managementul performantei

Asa cum in spatele oricarei afaceri exista un plan initial, bine structurat, managementul performantei este un proces care le permite antreprenorilor si managerilor de resurse umane sa anticipeze, sa masoare si sa evalueze rezultatele angajatilor in mod eficient. 

Totodata, procesul de management al performantei, asa cum ii spune si numele, isi propune sa ii ajute pe angajati sa evolueze in cadrul companiei si sa isi atinga adevaratul potential. De aceea, se poate spune ca implementarea sa reprezinta un beneficiu atat pentru angajator, cat si pentru intreaga echipa.

Citeste si: Cum comunici cu angajatii pentru a creste performanta echipei

Care sunt avantajele managementului performantei

Implementand un sistem de management al performantei in compania ta, vei observa in timp o serie de avantaje:
  • Vei avea obiective mai clare si le vei putea masura mai usor
  • Motivatia angajatilor tai va creste, la fel si rata de retentie a personalului
  • Echipa ta va lucra in directii bine stabilite si va obtine mai rapid rezultate
  • Clientii vor fi mai multumiti de serviciile oferite
  • Vei avea mai multe vanzari si o mai buna imagine in piata
  • Vei deveni un angajator preferat
  • Vei putea recompensa angajatii care aduc cele mai bune rezultate
  • Iti va fi mai usor sa decizi promovarile si eventualele concedieri
Citeste si: Metode de fidelizare a angajatilor in situatii de criza

Care sunt etapele procesului de management al performantei

Pentru a-ti conduce echipa catre performanta, este necesar sa alcatuiesti un plan pe care sa il impartasesti si cu angajatii tai. Acestia trebuie sa stie intotdeauna care le sunt obiectivele, ce valori ale companiei ar trebui respectate, cum si cand se face evaluarea rezultatelor, dar si ce instrumente au la dispozitie pentru a se dezvolta. Iata etapele unui proces simplu de management al performantei:

Evaluarea situatiei prezente si a cauzelor care duc la performante scazute

Analizand rezultatele companiei, precum si rezultatele fiecarui angajat, vei putea trage concluzii legate de situatia actuala si de ceea ce ar trebui sa se schimbe. Discuta cu echipa ta, descopera ce-i motiveaza si demotiveaza pe angajati, ce i-ar ajuta sa lucreze mai eficient si care este experienta lor in companie.

Stabilirea unor obiective realiste si a unui termen de realizare

Pentru a-ti determina angajatii sa obtina o crestere a rezultatelor, vei avea nevoie de obiective clare, care se pot masura lunar, trimestrial si anual. Intreaga echipa trebuie sa cunoasca aceste obiective, precum si criteriile in functie de care se face evaluarea.

Propunerea unor actiuni de crestere a performantei

Atunci cand iti propui sa iti ajuti angajatii sa se dezvolte si sa obtina rezultate mai bune, trebuie sa le pui la dispozitie si resursele necesare. Trainingurile online, sesiunile individuale de feedback sau workshopurile pe diverse teme pot fi instrumente utile de dezvoltare. Pe langa investitia in angajati, este posibil sa fie necesar sa investesti si in echipamente si aplicatii noi sau sa imbunatatesti procesele interne existente.

▶️ Află cum stimularea creativității angajaților poate ajuta performanța companiei.

Motivarea angajatilor

Performanta este mai usor de atins atunci cand conduci o echipa motivata. Asigura-te ca oamenii tai se simt apreciati, oferindu-le diverse avantaje si recompense pentru munca depusa: premii pentru rezultatele obtinute, e-mailuri de multumire, carduri cadou de sarbatori, carduri cu tichete de masa lunar, asigurari de sanatate si carduri de vacanta.

Masurarea si analiza rezultatelor

Managementul performantei nu poate exista fara o evaluare periodica, in urma careia vei descoperi daca mergi in directia dorita. Se poate sa descoperi ca unii angajati merita promovati pe o alta pozitie, dar la fel de bine exista posibilitatea de a intelege care sunt oamenii ce nu par sa se adapteze in echipa.

Daca vrei sa afli mai multe despre managementul performantei, iti recomandam sa descarci gratuit ebook-ul HR Kit - Tot ce trebuie sa stii pentru cresterea performantei angajatilor.

De asemenea, nu uita ca Sodexo iti sta la dispozitie cu un pachet complet de beneficii extrasalariale, din care poti alege ceea ce se potriveste cel mai bine pentru echipa ta. New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.