Calitatea vietii la locul de munca: masurarea ROI-ului pentru IMM-uri
masurarea ROI-ului

Masurarea ROI-ului pentru IMM-uri

Sodexo Benefits and Rewards Services a realizat un  sondaj printre  4.805 lideri de IMM-uri din 7 tari si a constatat ca investitiile in initiative de imbunatatire a Calitatii Vietii la locul de munca nu sunt doar benefice pentru bunastarea angajatilor – ele sunt, de asemenea, bune pentru afaceri!

86% dintre IMM-uri au raportat cresteri ale productivitatii dupa punerea in aplicare a unei initiative de imbunatatire a Calitatii Vietii la locul de munca

IMM-urile nu au acces la aceleasi resurse ca marile corporatii, dar au totusi la dispozitie o gama larga de initiative privind Calitatea Vietii. Planurile de economii, asigurarile de sanatate, programele de fitness si sistemele de recompensare sunt printre cele mai des intalnite - si populare - initiative pentru angajatii IMM-urilor. Iar beneficiile se rasfrang si asupra afacerii!

71% dintre IMM-urile chestionate considera ca recompensarea performantelor individuale creste vanzarile

Recunoasterea oamenilor pentru efortul lor are un impact financiar real. Acest lucru este valabil mai ales in India, unde 97% dintre liderii de afaceri observa o crestere a vanzarilor atunci cand recompenseaza angajatii pentru munca lor.

Imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala aduce cresteri ale productivitatii pentru 89% din IMM-uri si cresteri de vanzari pentru 74%

Programele care le permit angajatilor sa gaseasca un echilibru mai bun intre viata profesionala si cea personala - serviciile de concierge, cresa, etc. - sunt foarte populare printre angajati. Iar pentru IMM-uri, un timp suplimentar si pacea sufleteasca sporita au un efect pozitiv asupra productivitatii (pentru 89% dintre respondentii la sondaj), atmosferei la locul de munca (pentru 93%) si chiar asupra vanzarilor (la 74% dintre respondenti)!

Pentru 75% din IMM-uri, sustinerea puterii de cumparare a angajatilor face angajarea mai usoara si 71% spun ca, de asemenea, reduce si absenteismul

58% dintre IMM-uri cred ca atragerea de noi talente si angajarea de personal calificat este una dintre provocarile lor cheie. Calitatea Vietii  la locul de munca este unul dintre cele mai  atractive argumente de recrutare  pentru firmele mici si mijlocii, fata de beneficiile si oportunitatile din punct de vedere al carierei oferite de marile corporatii. Sustinerea puterii de cumparare a angajatilor,  prin oferirea accesului la un plan de sanatate sau la un plan de economii, este un mijloc foarte eficient de crestere a atractivitatii IMM-urilor in fata angajatilor.

Ambele tipuri de initiative vor fi prioritati majore de investitii pentru firmele mici si mijlocii in urmatorii doi ani, cand este preconizat ca initiativele de a sustine puterea de cumparare vor creste cu 17% la nivel mondial.

82% dintre IMM-urile chestionate spun ca asigurarea accesului la mese echilibrate ajuta la imbunatatirea atmosferei la locul de munca

O alimentatie echilibrata reprezinta calea spre fericirea angajatilor? Sondajul sprijina ideea: 82% din IMM-urile care ajuta angajatii lor sa manance mese sanatoase - in special prin oferirea de carduri de masa - observa o imbunatatire in atmosfera de la birou. Efectul este chiar mai pronuntat in Turcia (92%) si in Mexic (94%)!

Surse: SMEs’ challenges and Quality of Life at work – Global report – January 2016

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.