Card Cadou sau Prima in Bani: Cum Recompensezi Eficient Angajatii
beneficii pentru angajati

Prima in bani vs. cardul Cadou. Ce este mai bine pentru afacerea ta?

Daca esti un antreprenor la inceput de drum care isi doreste sa isi pastreze angajatii motivati si sa le rasplateasca munca si loialitatea, probabil te-ai intrebat ce le-ar surade mai mult sa primeasca la diverse ocazii speciale din timpul anului - o prima in bani sau un card Cadou, pe care sa il utilizeze dupa bunul plac?

Mai jos ti-am pregatit un articol cu informatii complete pentru fiecare varianta in parte, astfel incat sa alegi ce este mai avantajos atat pentru companie, cat si pentru angajatii tai.

Ce prefera angajatii - prima in bani sau un card Cadou?

Prima in bani poate parea o solutie rapida si eficienta, pentru ca nu cere o analiza a nevoilor angajatilor. Totusi, este considerata o metoda invechita, care nu demonstreaza ca angajatorul a depus un efort sa se gandeasca la ce i-ar placea angajatului.

Pe de alta parte, oferirea unui card Cadou este un gest diferit, care presupune ca angajatorul vrea sa ii ofere angajatului posibilitatea sa ramana cu ceva in urma folosirii acestuia - fie ca este vorba despre haine, bijuterii, electrocasnice sau altfel de obiecte utile.

Cardul Cadou - o forma de recompensare in pas cu nevoile angajatilor

Cum piata muncii este in schimbare in ultimii ani, angajatii se simt mai apreciati daca beneficiile sunt croite pe specificul nevoilor proprii.

In plus, cardul Cadou reprezinta un beneficiu extrasalarial, pe care nu se aplica impozitul pe venit de 10%. Un alt avantaj pentru angajator este ca un card Cadou nu intra nici in baza de calcul a contributiilor sociale (cu conditia sa nu depaseasca suma de 150 de lei pentru fiecare angajat si/sau copil minor al angajatului).Important de mentionat este ca dispui de aceste avantaje fiscale si daca alegi sa oferi angajatilor tai tichete, produse cu diverse ocazii speciale sau bani sub forma de cadou.

Cardul Cadou este o forma de recompensare apreciata de companii, iar o analiza Sodexo a descoperit ca trei din cinci companii aleg sa acorde acest tip de beneficiu in preajma sarbatorilor pentru a pastra angajatii motivati si a le satisface nevoile.

Ce beneficii are cardul Cadou pentru afacerea ta

Daca te intrebi care sunt beneficiile tale, ca angajator, in cazul in care oferi angajatilor carduri Cadou, am selectat mai jos cateva dintre cele mai importante:
  • Vei scapa de cheltuielile administrative care se fac cu achizitionarea cadourilor clasice;
  • Vei beneficia de reglementarile codului fiscal in vigoare;
  • Vei demonstra angajatilor ca iti pasa ca ei sa se bucure de o experienta speciala si sa isi cumpere ce doresc cu ajutorul cardului Cadou;
  • Vei fi in pas cu nevoile lor si ii vei motiva eficient;
  • Poti personaliza cardurile cu diferite mesaje de felicitare.

Cum le comunici angajatilor acest beneficiu

Iti recomandam sa ii informezi pe angajati, fie prin intermediului unui e-mail, fie personal (daca nu ai prea multe persoane in firma) ca le vei oferi acest beneficiu. Acest anunt o sa fie un gest apreciat, care va creste increderea personalului in companie. Asigura-te ca angajatii afla din acest anunt ce sunt cardurile Cadou, care este suma de care se vor bucura, si, mai ales, unde pot fi folosite.

Cardurile Cadou pot fi acordate cu diferite ocazii, de exemplu de Paste, Craciun, 1 Iunie si 8 Martie (doar pentru angajate) si pot fi utilizate intr-o retea extinsa de magazine, pentru achizitionarea de bijuterii, obiecte electrocasnice, articole de imbracaminte, produse cosmetice si altele.

Conform unei analize Sodexo, in topul preferintelor angajatilor, cand vine vorba de folosirea cardurilor cadou, se afla achizitionarea produselor electrocasnice si IT, urmate de haine si incaltaminte, de mobila si decoratiuni interioare.
Cardurile Cadou raman in topul companiilor ca fiind cea mai inspirata metoda de recompensare a angajatilor, fiind o varianta rapida, scutita de impozite si taxe, pe care acestia o pot folosi dupa bunul plac.

Putand fi folosite intr-o gama larga de magazine, cardurile Cadou reprezinta o metoda flexibila de recompensare, iar fata de cadourile clasice sau prima in bani, ofera angajatilor libertatea de a-si alege cadoul potrivit, pe masura nevoilor.

Rasplateste-ti si tu angajatii oferindu-le cardul Cadou Pass!

Vreau detalii

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.