Este firesc ca atunci când recrutezi să primești candidaturi de la persoane care lucrează pentru competiție. Atâta timp cât oamenii care aplică sunt valoroși ca experiență și abilități, cu siguranță vei vrea să îi iei în echipă, însă acest lucru trebuie gestionat cu grijă pentru că recrutarea angajaților de la concurență implică anumite riscuri.
În anul 2020, Consiliul Concurenței a finalizat 13 cazuri majore, care au rezultat în sancțiuni de 400 de milioane de lei, una dintre cele mai mari sume aplicate de la înființarea Consiliului. Cele 13 companii au cumulat 40% din totalul amenzilor aplicate, așa că numărul total de companii amendate a fost unul considerabil. De altfel, sesizările cu privire la posibila încălcare a legislației de concurență au crescut în 2020 cu 45% față de 2019, așa cum arată cel mai recent raport realizat de Consiliul Concurenței.
Cum te asiguri că venirea angajaților de la competiție nu creează concurență neloială
Ce înseamnă concurența neloială și care sunt riscurile ei
Conform legislației din România, concurența neloială reprezintă practicile comerciale ce produc pagube altor comercianți și sunt efectuate în mod intenționat. Mai simplu spus, acțiunile tale și ale angajaților tăi nu ar trebui să lezeze în mod voit competiția, în folosul propriu. Se consideră concurență neloială următoarele practici:
- Denigrarea concurenței și a produselor sau serviciilor acesteia. De exemplu, reclamele tale nu ar trebui să spună în mod direct că un anumit competitor oferă servicii sau produse inferioare celor oferite de compania ta.
- Folosirea bazei de clienți a unei companii concurente. Angajații nu ar trebui să își însușească datele clienților la plecarea din companie, pentru a le utiliza în folosul propriu sau a le pune la dispoziția altei organizații.
- Orice practici neloiale, care au ca scop păgubirea competitorilor și produc daune imaginii și activității unei companii concurente.
Prin legea nr. 117/2015 se stabilește faptul că acțiunile de concurență neloială se pot solda cu amenzi consistente: între 5.000 - 10.000 lei pentru persoane fizice și între 5.000 - 50.000 lei pentru companii.
Cum eviți situațiile de concurență neloială
Pentru a te asigura că nu provoci daune altor companii, dar și că angajații tăi nu pleacă din companie cu informații confidențiale, este recomandat să aplici o serie de măsuri simple:
- Atunci când angajezi o persoană, explică-i că nu îi este permis să folosească date ale clienților de la fostul loc de muncă. De asemenea, nu îi solicita nici un fel de informații legate de procedurile sau aplicațiile utilizate de concurență.
- Folosește aplicații securizate, pentru a evita ca datele confidențiale să fie accesate de persoane din afara companiei. Acordă userii și parolele doar angajaților care au semnat deja un contract. Odată ce un angajat părăsește compania, conturile acestuia trebuie dezactivate.
- Specifică în contractul de angajare faptul că toate datele cu care se operează în companie sunt confidențiale. Fiecare angajat ar trebui să semneze un act adițional în acest sens, care să cuprindă și clauze legate de măsurile aplicate în cazul în care informațiile sensibile sunt divulgate unor terțe persoane.
- Acordă grade diferite de acces în aplicații. Dacă un angajat nu are nevoie în activitatea de zi cu zi să acceseze istoricul de plăți, adresele clienților sau alte informații confidențiale, asigură-te că acesta nu le poate vizualiza.
- În situația în care nivelul de securitate ar trebui să fie unul crescut în compania ta - cum se întâmplă, de exemplu, în cazul companiilor de telefonie mobilă, poți adopta măsuri suplimentare de siguranță. Printre acestea se numără interzicerea folosirii USB stick-urilor sau a oricăror tipuri de device-uri prin care angajații ar putea copia informații din sistem, dar și monitorizarea download-urilor care au loc în rețea sau chiar restricționarea accesului la internet.
Pentru a te putea bucura de rezultatele companiei tale, asigură-te că acestea sunt obținute 100% legal, fără a-ți leza competitorii și fără să intri în situații de concurență neloială. Imaginea brandului tău este un aspect important, pe care merită să îl pui întotdeauna pe primul loc, pentru a te bucura de respectul clienților și al partenerilor de afaceri. În plus, o imagine impecabilă te va ajuta să rămâi un angajator preferat și să atragi mai ușor candidații valoroși de care ai nevoie.
