Cum te ajută un soft de resurse umane în companie - Sodexo
Soft de resurse umane pentru optimizarea proceselor interne

Optimizează-ți procesele interne: cum te ajută un soft de resurse umane

Se poate spune că departamentul de resurse umane este, în cele mai multe cazuri, “inima companiei”. De funcționarea sa depind toate celelalte echipe, iar fiecare angajat interacționează cel puțin o dată cu HR-ul, începând cu momentul angajării. De aceea, este firesc să cauți metode prin care să optimizezi procesele de resurse umane, astfel încât să câștigi timp și calitate, crescând totodată satisfacția angajaților. Parcurge informațiile de mai jos și vei afla cum alegi un soft de resurse umane și care sunt avantajele acestuia.

Caracteristicile softurilor de resurse umane

Ca orice program automatizat, software-ul de HR își propune să centralizeze informații esențiale și să simplifice munca umană, înlocuind-o cu operații realizate exclusiv de computer. Acest lucru nu înseamnă că vei renunța la angajații din departamentul de resurse umane, ci doar că îi vei ajuta să lucreze mai ușor, să elimine posibilele erori și să dedice mai mult timp proceselor complexe. Iată ce fel de activități se pot simplifica prin folosirea unui soft HR:

 • Centralizarea și procesarea informațiilor legate de norme, ore lucrate, zile de concediu
 • Arhivarea actelor necesare pentru angajare, prelungirea contractului sau demisie
 • Procesarea cererilor trimise de angajați către HR
 • Calcularea și afișarea fluturașului de salariu
 • Înregistrarea calificativelor de performanță și a feedback-ului pentru fiecare angajat
 • Înscrierea la cursuri și programe interne de dezvoltare

O echipă HR care procesează manual informațiile de mai sus are lunar o încărcare mult mai mare și reușește mai greu să găsească timp pentru alte activități. De exemplu, imaginează-ți cât de benefic este ca persoana responsabilă de resurse umane să se poată dedica dezvoltării și motivării angajaților, în loc să piardă zile întregi cu procesele rutiniere.

Ce avantaje îți poate aduce un soft pentru resurse umane

Utilizarea unui soft HR aduce avantaje întregii companii, în special dacă alegi o soluție completă și personalizabilă. Beneficiile nu se opresc la departamentul HR, ci ajung inclusiv la echipa de management și la întreaga bază de angajații. Principalele avantaje ale unei platforme de resurse umane sunt:

 • Obținerea unor procese de comunicare mai simple între angajați și HR - angajații pot primi adeverințele necesare, pot trimite acte și cereri de concediu fără a mai fi nevoie să se prezinte personal la biroul de resurse umane.
 • Transparența informațiilor - orice persoană din companie își poate vedea fluturașul de salariu, orele lucrate, bonusurile, zilele de concediu, cererile, precum și calificativele acordate de manager.
 • Accesul facil la analize și rapoarte - echipa de management poate obține mai simplu informații esențiale despre norme și pontaj, pentru a calcula eficiența angajaților, raportul dintre ore lucrate și costuri sau rentabilitatea anumitor proiecte ce implică resursele umane ale companiei.
 • Eliminarea erorilor umane - atâta timp cât informațiile inițiale sunt introduse cu atenție, softul elimină probabilitatea unor greșeli de calcul, mai ales în ceea ce privește normele și salarizarea.
 • Păstrarea documentelor în siguranță - spre deosebire de actele păstrate în PC sau în dosare fizice, actele arhivate în software pot fi accesate cu parolă, de personalul avizat, și nu se pierd în cazul unei probleme care afectează calculatoarele.
 • Accesul la informații din orice loc - softul de HR poate fi accesat și de angajații care lucrează remote sau în sistem de telemuncă. Sunt necesare user și parolă, iar platforma este securizată, pentru a împiedica un posibil atac informatic.
 • Obținerea unui proces complex și transparent de management al performanței - un soft HR permite înregistrarea feedbackului pentru angajați, precum și monitorizarea evoluției fiecărei persoane. Astfel, managerii pot vizualiza calificativul oferit de alți colegi, pot urmări statusul pe echipe și pot alinia competențele, în funcție de rolul angajatului.
 • Procese mai simple de training și onboarding - o platformă HR permite înscrierea angajaților la cursuri și programe de dezvoltare. Angajații pot primi ei înșiși acces pentru a alege cursurile potrivite, în funcție de departament.
 • Simplificarea recrutării interne - membrii echipei tale pot vizualiza oricând posturile disponibile în companie, își pot uploada cv-ul și pot aplica direct din platforma HR.
 • Eliminarea încărcării departamentului HR - prin simplificarea activităților, angajații din departamentul de resurse umane își pot aloca mai mult timp pentru procese creative, care să urmărească dezvoltarea sau recompensarea angajaților.

Cum alegi un program de resurse umane

Dacă vrei să folosești un software HR pentru compania ta, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți stabilești foarte clar nevoia, în funcție de ceea ce dorești să obții. 

Există programe simple sau module, care te ajută doar pe una sau câteva dintre ariile expuse mai sus - să spunem că te interesează exclusiv partea de salarizare și pontaj, așa că vei investi doar în aceste componente. În cazul în care vrei un program complex, care să integreze toate caracteristicile enumerate anterior, investiția va fi una mai ridicată, însă și avantajele vor fi pe măsură.

Este important să alegi un soft pentru resurse umane de la un furnizor de încredere, care să aibă experiență pe piață, să colaboreze deja cu alte companii și să îți garanteze faptul că informațiile companiei tale vor fi mereu în siguranță. Software-ul ar trebui să fie simplu de înțeles, intuitiv pentru orice coleg și accesibil prin user și parolă.

Pentru a simplifica și mai mult procesele interne ale companiei tale, nu uita că și beneficiile Sodexo sunt acum mai simplu de acordat și de administrat. 

Alege să acorzi beneficiile extra salariale sub formă de card, iar lunar vei putea face încărcarea rapid și sigur, accesând platforma Interaktiv. De asemenea, angajații tăi vor putea avea oricând acces la sumele oferite, la tranzacții și la lista cu parteneri Sodexo, prin aplicația MySodexo.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.