Cum creezi o strategie de afaceri eficienta in perioade dificile. Sodexo
strategie-afaceri-economie. sodexo

Cum creezi o strategie de afaceri eficienta in perioadele de instabilitate economica

Deși pare greu de crezut, un context socio-economic plin de provocări poate reprezenta cel mai bun mediu de dezvoltare a unei afaceri. Într-o perioadă liniștită, lucrurile funcționează predictibil, iar afacerea ta merge mai departe din inerție, însă momentele tensionate îți oferă șansa de a încerca abordări noi și de a descoperi oportunități care ți-au scpăpat anterior din vedere.

Pentru a-ți asigura succesul, indiferent de contextul extern, ai nevoie de o strategie care să funcționeze inclusiv într-un mediu de afaceri instabil. Descoperă în continuare ce măsuri ar trebui să adopți în compania ta pentru a-ți păstra rezultatele chiar și în perioadele de criză.

Asigură-te că organizația ta este bine structurată

Fie că ai o companie cu 10 angajați sau 50 de angajați, structurarea pozițiilor și a ierarhiei interne reprezintă un aspect esențial. Pentru ca echipa ta să lucreze la fel de eficient și într-un context socio-economic instabil, este necesar ca fiecare om să își cunoască foarte bine rolul și responsabilitățile.

Comunică transparent cu angajații tăi

O companie puternică se bazează pe o echipă loială, care își păstrează implicarea de-a lungul timpului și nu renunță atunci când lucrurile par să se complice. Îți dorești să ai angajați fideli, care să rămână alături de tine și să își dea mereu interesul? Adoptă un stil de comunicare deschis și sincer, discută despre ceea ce se întâmplă în companie, analizează rezultatele și nu îți fie teamă să împărtășești cu angajații tăi nu doar succesul, ci și riscurile sau obstacolele care apar în cale. Ascultă-le părerea și demonstrează-le că se pot baza pe tine în orice situație.

Investește în digitalizarea companiei

Anul precedent a demonstrat din nou cât de importantă este digitalizarea și cât de mult poate contribui la siguranța fiecărei persoane și la bunul mers al afacerilor. Prin aplicații și procese ușor de controlat de la distanță, numeroase companii și-au putut continua activitatea chiar și în afara biroului, permițându-le angajaților să lucreze de acasă. Restaurantele și magazinele care și-au mutat activitatea în mediul online au reușit să își păstreze clienții. Plățile prin card au început să devină o variantă mai sigură de a tranzacționa. Exemplele pot continua, fiindcă digitalizarea înseamnă nu doar simplificarea proceselor, ci și crearea unui sistem de lucru modern și adaptabil la schimbare.

Evaluează în mod constant rezultatele companiei

Un antreprenor bine informat este un antreprenor care nu va fi luat prin surprindere de schimbările din jurul său. De aceea, este necesar să fii mereu la curent cu evoluția companiei tale, precum și cu contextul social și economic în care aceasta operează. O analiză SWOT realizată cu regularitate te va ajuta să identifici inclusiv oportunitățile și riscurile din piață, astfel încât să știi din timp ce măsuri ar trebui să iei și să le poți aplica rapid.

Pune siguranța angajaților tăi pe primul loc

Tot mai mulți antreprenori au înțeles în 2020 că afacerea lor depinde de sănătatea și bunăstarea propriei echipe, așa că în întreaga lume companiile au început să pună accent pe sănătatea fizică și echilibrul emoțional al angajaților. De la munca de acasă și pachete de asigurări de sănătate, până la linii de sprijin psihologic sau inițiative menite să motiveze întreaga echipă, angajatorii au găsit metode de a-și păstra angajații sănătoși și echilibrați. 

Rămâi informat cu privire la situația financiară a companiei

Chiar dacă obișnuiești să te bazezi pe un expert în contabilitate, este important ca și tu să cunoști toate detaliile ce țin de finanțele companiei. Atâta timp cât știi cum să interpretezi rapoartele financiare și să analizezi tot ce ține de cheltuieli, pierderi, câștiguri și impozite, vei înțelege mersul afacerii și vei putea să iei din timp măsuri dacă se întâmplă să apară o problemă neprevăzută.

Caută întotdeauna perspective și oportunități noi

Consecvența este o calitate, însă dacă nu este dublată de inovație, poate reprezenta un pericol pentru progresul companiei tale. Nu te mulțumi să mergi doar pe drumurile bătătorite, fără a încerca lucruri noi, pentru că doar o companie flexibilă și capabilă să se adapteze și să se reinventeze poate supraviețui în perioadele de instabilitate.

Păstrează-ți clienții existenți, nu căuta doar clienți noi

În vremuri dificile, este necesar să ai sprijinul unei baze de clienți fideli care să nu te abandoneze pentru un competitor mai ieftin sau mai popular. Asigură-ți loialitatea clienților existenți și investește în păstrarea acestora, oferindu-le promoții speciale și păstrând legătura cu ei.

Investește în dezvoltarea companiei și a angajaților

Dacă astăzi afacerea ta merge fără probleme, gândește-te și la ziua de mâine și la factorii care pot schimba totul în mod neașteptat. Când ai posibilitatea, dezvoltă aplicațiile interne, achiziționează echipamente de înaltă calitate și înscrie-ți angajații la traininguri de perfecționare. Rezultatele se vor vedea cu siguranță într-un context mai puțin fericit, când te vei bucura să ai la îndemână resursele necesare pentru a merge mai departe.

Dacă reduci costurile, fă-o cu măsură

Uneori, reducerea costurilor este inevitabilă, însă este vital să știi cât de mult poți reduce fără a compromite viitorul afacerii tale. O companie nu își poate păstra rezultatele în lipsa oamenilor cheie sau a unei infrastructuri de calitate. Totodată, nu te poți aștepta să poți funcționa cu succes dacă renunți la jumătate din echipă, iar angajații rămași suplinesc și activitatea celor plecați. Evident, dacă ai constant cheltuieli mai mari decât câștigurile, este necesar să faci anumite sacrificii, însă va trebui să gândești totul cu precizie. Analizează cu atenție orice aspect legat de buget și decide la ce poți renunța fără a cauza pagube ireparabile.

Pune accent pe promovarea afacerii tale

Perioadele dificile din punct de vedere economic pot duce la dispariția multor afaceri de pe piață, iar clienții acestora vor avea nevoie să se reorienteze. Prin urmare, gândește în perspectivă și promovează-ți în continuare afacerea în mediul online prin reclame plătite, e-mail marketing și o strategie bună de social media.

Păstrează-ți angajații valoroși

În vremuri de criză, recrutarea și păstrarea angajaților cu experiență este o adevărată provocare. Asigură-te că oamenii care lucrează în compania ta sunt mulțumiți și motivați să rămână alături de tine indiferent de provocările care apar de-a lungul timpului. Investește în motivarea echipei tale și vei avea doar de câștigat.

Nu uita că Sodexo îți este alături cu un pachet complet de beneficii extra salariale, ajutându-te să îți menții angajații mulțumiți și totodată să-ți optimizezi bugetul.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.