Piata fortei de munca in 2020 - Principalele tendinte
piata fortei de munca in 2020, sodexo romania

Tendinte in piata muncii 2020

Chiar dacă piața locurilor de muncă este o zonă flexibilă și în continuă schimbare, puțini antreprenori și manageri HR s-au așteptat la provocările anului 2020. Pandemia de coronavirus a adus cu sine modificări în modul de lucru al companiilor din întreaga țară, a recalibrat așteptările angajatorilor și ale angajaților, iar în unele cazuri a provocat răsturnări de situație, mai ales în cazul unor industrii precum HoReCa sau aviația, care până nu demult se confruntau cu un deficit de candidați.

Descoperă în continuare cum îți poți adapta afacerea la cele mai importante tendințe pe piața forței de muncă în 2020.

Cu ce provocări s-au confruntat antreprenorii pe piața forței de muncă, în 2020

Un studiu pe tema digitalizării în Europa, realizat în acest an de compania Vodafone, a evidențiat problemele cu care se confruntă antreprenorii în 2020, dar a descoperit și o parte din soluțiile ce pot fi adoptate de aceștia pentru a traversa cu bine perioada următoare.

O problemă semnalată de mulți antreprenori face referire la piața forței de muncă. Aceasta se leagă de dificultatea găsirii candidaților cu adevărat valoroși, care să aibă experiența și abilitățile necesare pentru a putea oferi un plus de valoare companiei. Astfel, 27% dintre respondenți au declarat că le este greu să găsească și să recruteze angajații potriviți, în timp ce 30% dintre antreprenori au mărturisit că au dificultăți în a-și păstra angajații, mai ales pe cei care au rezultate foarte bune și pot găsi ușor un alt loc de muncă. 24% dintre companii s-au confruntat în acest an cu lipsa resurselor interne, volumul de muncă depășind capacitatea personalului existent.

Care sunt consecințele acestei crize de angajați valoroși pe piața forței de muncă? Pe lângă un volum de muncă ridicat, ce își pune amprenta asupra atmosferei din birou și a sănătății angajaților tăi, se poate întâmpla ca relațiile cu clienții să aibă de suferit, iar termenele de rezolvare a solicitărilor să fie decalate, generând reclamații. Adaugă la asta situațiile neplăcute care survin atunci când angajezi un om nepotrivit pentru o anumită poziție, aspect care se observă cel mai ușor în calitatea muncii.

Totuși, există câteva soluții eficiente și ușor de aplicat, care te vor ajuta să găsești și să păstrezi acei angajați cu adevărat valoroși pe care îi cauți.

Citește și: De ce pleacă angajații? Motivele pentru care îți poți pierde oamenii valoroși

Piața forței de muncă: Cum găsești și reții angajații potriviți în 2020 și în viitor

Dacă în momentul de față ești în proces de recrutare, este bine să știi care sunt tendințele pe piața forței de muncă din România. Una dintre cele mai cunoscute platforme de recrutare din țară, Hipo, a analizat comportamentul angajatorilor și al candidaților în 2020, și a remarcat că în acest an se caută în special două tipuri de candidați:
  • Specialiști cu experiență, care să poată prelua activitatea rapid
  • Persoane doritoare de un internship plătit, care pot deprinde responsabilitățile postului în timp ce muncesc, chiar și part time, procesul de învățare fiind atât în avantajul lor, cât și al angajatorului
Pentru a atrage și păstra talentele, este necesar să ții cont de așteptările angajaților și să le asiguri acestora un mediu de lucru sigur și atractiv. Iată ce își doresc angajații în 2020:

Vrei să afli mai multe detalii interesante despre tendințele din piața muncii și să descoperi cum te ajută digitalizarea să îți optimizezi procesele interne? Descarcă gratuit e-book-ul Tendințe 2020 pe piața muncii: beneficii extrasalariale, avantaje fiscale și digitalizare.

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.