motivare angajati, sodexo

10 moduri unice de a creste motivatia angajatilor

Descopera 10 moduri originale de a stimula motivatia angajatilor:

1. Desemneaza un „Responsabil cu Fericirea”

O stare de spirit buna este contagioasa si de multe ori poate imbunatati relatiile dintre angajati. Un „Responsabil cu Fericirea” poate folosi oricare dintre cele noua sugestii de mai jos pentru a crea si a cultiva acest tip de atmosfera sanatoasa la locul de munca. 

Alte sfaturi utile includ imbunatatirea decorului din birouri, oferirea de gustari sanatoase pentru a combate obiceiurile nesanatoase sau crearea unui mediu in care angajatii isi pot impartasi proiectele personale sau munca lor de voluntariat cu ceilalti colegi. Toate aceste initiative des intalnite pot declansa acelasi tip de dinamism pozitiv regasit si in practicarea vestitelor "petreceri in pijamale". Concepute de Tony Hsieh, CEO al Zappos, acestea au devenit un hit, atat in randul angajatilor, cat si printre clienti!1

incurajaza, creativitatea, angajatilor, motivarea angajatilor, solutii pentru companii,Sodexo, Romania, 20172. Incurajaza creativitatea

Aceasta idee inspirata de Google implica incurajarea angajatilor sa isi aloce 20% din timpul de lucru unor proiecte inovatoare si creative, proiecte de pe urma carora beneficiaza si compania, bineinteles.

Exact acest tip de concept a dus la aparitia Gmail2 si a faimosului post-it 3M3 , dovedind ca atunci cand dam mana libera propriilor angajati ingeniozitatea acestora poate aduce beneficii majore companiei.

Sodexo, Romania, solutii, motivarea angajatilor, productivitate, 20173. Ofera-le angajatilor tai timp sa se concentreze asupra lor

In fiecare luna, cei 8.000 de angajati ai LinkedIn folosesc "Zilele Investitiilor" (numite si "InDays") pentru a se concentra pe proiecte personale care nu fac parte din sarcinile lor de zi cu zi la locul de munca. Ei sunt incurajati sa isi petreaca ziua cautand noi surse de inspiratie, explorand noi experiente si gandindu-se la viitor. Aceasta abordare le permite sa imbratiseze valorile si cultura companiei lor, iar in acelasi timp sa isi accentueze si dezvoltarea personala.

Încurajează echilibrul între viața personală și cea profesională și oferă-le angajaților tăi ocazia de a lucra după un program flexibil. Află ce beneficii are programul flexibil pentru angajați, dar și pentru compania ta.

Motiveaza-ti personalul,solutii HR, Sodexo, 20174. Motiveaza-ti personalul printr-o provocare comuna

Studiile au aratat ca ratele de retentie sunt cele mai ridicate atunci cand angajatorii isi motiveaza angajatii prin focusarea asupra unui obiectiv comun. Acest concept de motivatie comuna se regaseste in Virgin Pulse, un program care are ca scop promovarea bunelor practici in ceea ce priveste sanatatea si bunastarea. Campania are deja 1,5 milioane de participanti si permite firmelor sa-si alinieze si motiveze angajatii prin provocari legate de o alimentatie sanatoasa sau de exercitii fizice si de reglare a somnului.  Prin acestea, se incurajeaza in acelasi timp adoptia unui stil de viata mai sanatos in randul personalului companiei, atat la locul de munca, cat si acasa.

Transforma angajatii in manageri ai propriilor proiecte, Sodexo Romania, manager proiect5. Transforma angajatii in manageri ai propriilor proiecte

Chiar si companiile mari pot stimula spiritul antreprenorial! Angajatii Apple au fost intotdeauna incurajati sa lucreze la propriile proiecte, cu sau fara supravegherea managerilor, singuri sau in grupuri. Acesta este modul in care primul Macintosh a vazut lumina zilei, fiind proiectat de o echipa de 20 de ingineri condusa de tanarul Steve Jobs. Aceasta cultura de management orientata spre independenta este din ce in ce mai raspandita in zilele noastre (Business Challenge la PepsiCo, Le Village de l'Innovation la Crédit Agricole etc.), deoarece astfel se cultiva talentul si se dezvolta creativitatea.

Implementeaza, program de meditare, Sodexo, Romania, 2017,solutii , B2B, pentru companii6. Implementeaza un program de meditatie

Exercitiile de meditatie sunt foarte apreciate in ultima vreme. La Sodexo, un program creat pentru a introduce angajatii Sodexo Benefits & Rewards in conceptul de Mindfulness, s-a dovedit a fi un real succes! Dincolo de avantajele de consolidare a echipelor, aceasta a condus la o crestere cu 27% a sentimentului de bunastare la locul de munca, alaturi de dezvoltarea unei empatii ridicate fata de colegi, care a fost resimtita de catre participantii la program.

flexibilitatea, loc de munca, program flexibil, solutii, imbunatatirea calitatii vietii,Sodexo Romania    7. Favorizeaza flexibilitatea

Angajatii echilibrati sunt autosuficienti, calmi si capabili sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile lor. Conceptul de incurajare a flexibilitatii se invarte in jurul unei abordari care permite angajatilor sa isi gestioneze timpul si sarcinile cat mai independent, in conformitate cu cadrul general al companiei. Beneficiile sunt duble: angajatii simt ca li se da mai multa responsabilitate si apreciaza increderea pe care tu, ca manager, o ai in ei, iar in acelasi timp, compensezi alte elemente care pot avea un efect negativ asupra motivatiei si performantei lor, cum ar fi naveta de zi cu zi. Un exemplu inspirational este cel al agentului de turism chinez Ctrip: initiativa sa de a implementa un program de tip "work-from-home" a sporit productivitatea in randul celor 255 de participanti la program cu 13% si a redus nivelul fluctuatiilor personalului cu 50%4!

     

loc de munca, fericire, schimbare de peisaj, Sodexo, solutii, 2017, in Romania8. Ofera-le angajatilor o schimbare de peisaj!

La fel ca Ludovic al XI-lea, care facea dreptate sub crengile unui stejar in gradinile Chateau de Vincennes sau ca Friedrich Nietzsche, care sustinea ca "Toate gandurile cu adevarat extraordinare sunt concepute in timpul mersului", o schimbare de peisaj este uneori suficienta pentru a ne largi perspectivele si a creste productivitatea.

Kimberly Elsbach, profesor de Management care studiaza psihologia locului de munca, sustine ca o schimbare a mediului de lucru va spori gandirea creativa, in special daca vobim despre locuri din natura, cum ar fi mediul rural, padurile sau locatiile de coasta.

Multe spatii de co-working ofera acum modalitati alternative de a iesi in afara biroului. Hootsuite s-a ridicat la inaltime, la propriu, cand a permis angajatilor sai sa lucreze pe terasa de pe acoperis, locul perfect pentru a simti natura in mediul urban.

familia la birou, motivarea angajatilor, solutii motivare, servicii, Sodexo Romania, 2017, Sodexo

9. Introdu o zi de tipul "Adu-ti familia la birou"

Ce ar putea fi mai important in viata decat ​​familia? Familiarizarea celor apropiati cu locul in care un angajat lucreaza zi de zi este intotdeauna o experienta benefica tuturor. Atelierele Kids Attitude ofera angajatilor Sodexo sansa de a-si aduce copiii la lucru in timpul sarbatorilor scolare, unde pot participa la o varietate de activitati desfasurate de personal avizat.

Aceasta initiativa Sodexo dezvolta socializarea in cadrul companiei si face viata parintilor mai usoara in timpul saptamanilor cu pricina! La Google, ziua numita "Adu-ti parintii la serviciu" se bazeaza pe acelasi concept, dar are un accent diferit si a avut un impact extrem de pozitiv asupra sentimentului de mandrie si de apartenenta in cadrul personalului!

 

viata personala, viata profesionala, solutii Sodexo, Sodexo in Romania, motivarea angajatilor, 201710. Subliniaza importanta evenimentelor personale

Aniversarile, nuntile si nasterea copiiilor sunt momente speciale in viata tuturor angajatilor. Aratandu-le ca le impartasesti fericirea, realizezi un lucru foarte important. Comanda un tort, organizeaza o petrecere sau ofera-le cadouri. Toate acestea sunt initiative simple care asigura crearea unei legaturi mai puternice. Nu uita ca generozitatea afisata va fi rasplatita de angajatii mai fericiti, mai motivati si mai implicati.

Surse: [1] http://www.satisfaction-client.info/culture-client/entre-pyjama-party-et-jurons-quand-la-liberte-des-employes-fait-le-bonheur-des-clients/ [2] http://www.brighthub.com/office/collaboration/articles/13183.aspx [3] http://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/chimie-pharmacie/la-veritable-histoire-du-post-it-561186.html [4] https://hbr.org/2015/01/a-working-from-home-experiment-shows-high-performers-like-it-better [5] http://www.npr.org/sections/thesalt/2015/03/05/390726886/were-not-taking-enough-lunch-breaks-why-thats-bad-for-business

Discuta cu un consultant Sodexo

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.