3 metode de stimulare a angajatilor - cum sa isi iubeasca locul de munca
Motivarea angajatilor, tehnici eficiente pe timp de criza sau pandemie - Sodexo

3 metode prin care sa-i stimulezi pe angajati sa-si iubeasca locul de munca

Angajații sunt elementul cel mai important din orice organizație deoarece de ei depind succesul și progresul acesteia. Orice idee vrei să pui în aplicare sau orice direcție vrei să urmezi pentru a-ți atinge obiectivele în plan profesional are nevoie de acordul, de implicarea și, mai ales, de abilitățile oamenilor cu care lucrezi. Tocmai de aceea, îți alegi echipa conform anumitor criterii bine stabilite, care să te ajute să fii cât mai aproape de reușită.

Însă angajarea propriu-zisă nu înseamnă un final nici pentru tine, nici pentru noul membru din echipă, ci, dimpotrivă, este începutul, în care fiecare va trebui să arate de ce îl merită pe celălalt. Unul dintre factorii care contribuie la atingerea unui nivel cât mai ridicat de productivitate al angajaților este felul în care se simt la locul de muncă. Dacă aceștia vin la serviciu cu plăcere și nu resimt activitățile pe care le au de făcut ca pe o corvoadă, rezultatele vor fi pozitive pentru ambele părți.

De aceea, printre prioritățile tale în cazul tuturor angajaților, nu doar în cazul celor noi, ar fi bine să se numere stimularea acestora, astfel încât să își iubească locul de muncă. Chiar dacă poate părea un obiectiv greu de atins, dacă aplici metodele necesare, acest lucru este posibil.

Motivează-ți angajații oferindu-le beneficii extrasalariale

Din punct de vedere rațional, oamenii iau în calcul multe aspecte atunci când își aleg locul de muncă și atunci când decid să rămână la unul. Însă acest lucru nu înseamnă neapărat că trebuie să le oferi angajaților doar beneficii concrete, cum este salariul, și că trebuie să ignori alte aspecte importante pentru ei. Dimpotrivă, la momentul actual, cei care își caută un loc de muncă sunt din ce în ce mai interesați de ce li se oferă în plus față de ceea ce le promite legea. Oferirea de beneficii extrasalariale nu este o obligație pentru tine, dar acestea pot stimula angajații să-și iubească locul de muncă.

Printre cele mai eficiente beneficii extrasalariale se numără cardurile de masa, care înlocuiesc cu succes tichetele de masă și oferă câteva avantaje în plus față de acestea: sunt mai simplu de folosit, nu restricționează cumpărătorul să facă achiziții de o sumă fixă, sunt rapide pentru că folosesc tehnologia contactless. Pot fi folosite într-o rețea extinsă de magazine și restaurante, astfel că angajații tăi pot să-și plătească masa de prânz pe care o iau în timpul programului de lucru.

Însă dincolo de nevoia fizică de hrană pe care o satisface cardul de masă, oamenii au și nevoia de relaxare în timpul liber. Chiar dacă, la nivel teoretic, nu există o legătură între tine și activitățile angajaților din afara programului de lucru, acestea influențează starea lor psihică și, implicit, nivelul de productivitate la serviciu. Poți favoriza o legătură mai strânsă între angajați și locul de muncă oferindu-le un card de cultura, pe care să îl folosească pentru a avea acces la diverse activități, precum concerte, filme sau festivaluri, dar și pentru a achiziționa produse culturale. În acest fel, angajații vor înțelege că nu ești interesat doar de latura lor strict profesională, ci și de cea umană.

Motivarea angajatilor de catre angajator

Oferă-le angajaților oportunități de dezvoltare

Motivarea este un element extrem de important în viața fiecăruia, deoarece ea ne determină să nu renunțăm la ceea ce dorim să obținem. Un angajat lipsit de motivație începe să se simtă adesea indispus, iar efectele stării sale se vor resimți în mod negativ asupra organizației. Așa că este bine să contribui la motivarea fiecărui membru din echipa ta, pentru ca ei să aibă zilnic un motiv în plus de a veni la serviciu cu energie și dorință de implicare.

Cum poți face asta? De exemplu, oferă-le oportunități de dezvoltare. Faptul că angajații știu că nu vor rămâne pentru totdeauna la nivelul la care se află îi va determina să-și folosească potențialul maxim pentru binele organizației. Prin aceste oportunități, angajații sunt stimulați atât pentru obținerea unor satisfacții personale - dorința de autodepășire -, dar și a unora materiale - evoluția în carieră presupune, de obicei, și o creștere salarială.

Ar fi util, în acest sens, ca angajații să aibă acces la reprezentarea grafică a unei structuri care să cuprindă nivelurile de carieră din organizație și activitățile și sarcinile specifice pentru fiecare. Aceștia vor vedea unde se poziționează la momentul actual și unde pot ajunge în timp, vor fi motivați să își atingă obiectivul, iar interacțiunea lor cu locul de muncă va dobândi o nouă valoare. Poți, de asemenea, să oferi acces angajaților la diverse cursuri care să le aprofundeze cunoștințele în domeniul în care lucrează, astfel încât aceștia să își vadă locul de muncă nu doar ca pe o sursă de venit, ci și ca pe o sursă valoroasă de informații.

Metode de motivare a angajatului

Preocupă-te de relațiile interpersonale dintre angajați

Colectivul este foarte important la un loc de muncă, deoarece un angajat petrece cu colegii săi cel mai mult timp dintr-o zi. La serviciu se formează relații de prietenie pentru că, inevitabil, conversațiile dintre colegi nu se pot reduce doar la activitățile profesionale și includ și alte aspecte ale vieții. O persoană integrată în grupul de lucru nu este doar mai fericită, dar aceasta vine și cu plăcere la serviciu, deoarece știe că aici va găsi oameni cu care se înțelege, cu care împarte aceleași pasiuni sau cu care poate purta discuții plăcute, care să nu aibă neapărat ca subiect domeniul profesional.

Pentru aceasta, este esențial modul de integrare a persoanelor noi în echipă. Desigur, împrietenirea cu ceilalți depinde și de abilitățile sociale ale celui nou-venit și de personalitatea sa, dar și tu poți avea o contribuție importantă din acest punct de vedere. Un proces bine gândit de onboarding poate crește șansele ca angajații să ajungă să-și iubească locul de muncă, deoarece acesta ajută la formarea și la consolidarea relației dintre aceștia și companie. Mai ales dacă alegi pentru fiecare angajat nou un mentor - o persoană care să îi transmită corect acestuia elementele de cultură organizațională și care să îl facă să înțeleagă cum merg lucrurile în respectiva companie cât mai repede.

De asemenea, poți organiza ieșiri periodice cu membrii echipei în afara programului de lucru, în spații care să favorizeze socializarea, precum o terasă sau un restaurant. Sau poți adopta tehnici nonformale în desfășurarea activităților profesionale. De exemplu, renunță la planificarea ședințelor în birourile din companie și mută-le în aer liber. Aceste acțiuni rup ritmul normal cu care angajații sunt obișnuiți și le oferă diversitate, evitând ca aceștia să intre în rutină.

Nu este imposibil ca un angajat să își iubească activitatea profesională, dar acest lucru depinde mult de prima impresie pe care și-o formează, dar și de motivația sa și de modul în care se integrează. De aceea, un loc de muncă nu trebuie să ofere doar un salariu satisfăcător pentru angajat, ci și beneficiile necesare pentru ca serviciul să fie o plăcere, nu o corvoadă.

Vreau detalii despre ofertele Sodexo

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.