folosire vouchere vacanta

Cum pot fi folosite voucherele de vacanță

31 Martie 2023

Voucherele de vacanță se acordă exclusiv pe card și îți oferă oportunitatea de a petrece un concediu relaxant și distractiv în destinația dorită din România. Vrei să te bucuri de toate avantajele oferite de a acest beneficiu extrasalarial? Află în continuare ce valoare au cardurile de vacanță, ce servicii poți achiziționa cu ajutorul acestora și unde le poți folosi.

Cardurile de vacanță au devenit în ultimii ani tot mai populare, datorită avantajelor pe care le oferă atât pentru companii, cât și pentru angajați. Descoperă în continuare cum pot fi folosite voucherele de vacanță sub formă de card și cât timp sunt valabile.

Ce valoare au voucherele de vacanță

Potrivit Ordonanței de Guvern nr. 8/2009, valoarea voucherelor de vacanță nu poate depăși contravaloarea a șase salarii minime brute pe țară. Pentru instituțiile publice, același act legislativ stabilește primele de vacanță exclusiv sub formă de vouchere, iar valoarea voucherelor de vacanță nu poate depăși un salariul minim pe economie, 1.450 de lei.

În plus, Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale cu modificările ulterioare spune că valoarea voucherelor de vacanță pentru instituțiile publice va fi de 1.450 de lei pentru un salariat în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026. 

familie vacanta

Ce poți cumpăra cu vouchere de vacanță

Poți folosi cardul de vacanță pentru a cumpăra pachete de servicii care includ minim o noapte de cazare, si care pot include mai multe categorii de servicii turistice:

  • Cazare pe teritoriului României în unitățile afiliate;
  • Servicii de masă în România în unitățile afiliate;
  • Transport cu avionul sau autocarul, doar curse interne;
  • Tratamente în stațiuni balneo-climaterice;
  • Servicii turistice suplimentare precum excursii la destinație, tururi ghidate sau altele. 

▶️ Recrutarea talentelor potrivite devine mult mai ușoară dacă le oferi beneficii extra salariale precum Cardul de vacanță Pluxee Turist. Le poți oferi până la șase salarii minime brute pentru o vacanță în țară. În plus, cardul de vacanță este considerat cheltuială deductibilă în limita a maximum 18.000 de lei per angajat pe anul fiscal. Cheltuielile acestea sunt scutite de contribuția asiguratorie pentru muncă (2,25% din salariul brut).

Știai ca tichetele de masa pe card sunt cel mai căutat beneficiu extra salarial? Află mai multe despre avantajele lor atât pentru angajator cât și pentru angajat.

Ce nu poți plăti prin cardul de vacanță

Nu poți cumpăra cu vouchere de vacanță:

  • Cazare sau sejururi în afara țării;
  • Orice pachet de servicii turistice care nu include minim o noapte de cazare;
  • Bilete de autocar sau avion în afara României;
  • Cazare în unități turistice neafiliate rețelei de parteneri;
  • Asigurări care nu sunt incluse într-un pachet de servicii turistice care conține minim o noapte de cazare. 

Restituire vouchere de vacanță neutilizate

La sfârșitul perioadei de valabilitate a cardului de vacanță pe care au fost alimentate voucherele de vacanță sau în momentul încetării contractului de muncă, angajatul este obligat să returneze angajatorului cardul. Angajatorul, la rândul său, va restitui cardul de vacanță unității emitente. În final, unitatea emitentă restituie valoarea rămasă.

Cine are dreptul la vouchere de vacanță

Atât angajații din sectorul public, cât și cei din sectorul privat au dreptul la vouchere de vacanță. Orice angajator care are salariați încadrați pe baza unui contract individual de muncă poate oferi, potrivit legii, vouchere de vacanță. Cu alte cuvinte, indiferent de industrie sau de dimensiunile companiei, poți oferi cardul PluxeeTurist angajaților tăi. 

Te întrebi "când se dau voucherele de vacanță"? Voucherele de vacanță se dau de către autorități sau de angajator la o dată convenită, iar din acel moment au valabilitate un an. Astfel, autoritățile care oferă vouchere de vacanță sau angajatorii stabilesc cand se dau acestea.

Totodată, persoanele cu mai multe locuri de muncă în cursul anului 2023 beneficiază de o singură indemnizație de vacanță, în cuantum de 1.450 de lei, doar pentru angajatorul unde beneficiarul are funcția de bază. 

cuplu bagaje vacanta

Ce poți face cu voucherele de vacanță nefolosite

Ele pot fi folosite chiar și pentru sejururi programate după termenul limită de valabilitate a voucherelor de vacanță, dacă beneficiarul a achitat rezervările înainte de data de expirare. 

De exemplu, chiar dacă voucherele de vacanță expiră pe data de 15 aprilie 2023 poți rezerva și plăti un sejur pentru iarna anului 2023. Astfel, poți plăti vacanța în avans și beneficia de vouchere nefolosite chiar dacă nu îți poți lua zile libere în sezonul estival. Intră pe portalul Pluxee pentru a vedea lista unităților de cazare care acceptă plata cu cardurile de vacanță.

În plus, autoritățile prevăd că nu pot exista prețuri diferite față de cele achitate cash. Potrivit Ministerului Antreprenoriatului și Turismului „este interzis ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash – se retrage licența agenției care face acest lucru”.

Mai mult, dacă alegi să rezervi și să plătești vacanța cu jumătate de an înainte, te poți bucura și de reduceri semnificative. 

▶️ Vrei să folosești un card de vacanță, dar nu știi unde să te cazezi? Accesează listă unități card de vacanță Pluxee. Aici vei găsi o hartă interactivă care îți va permite să descoperi unitățile de cazare afiliate acestui sistem. 

Poți cumpăra benzină cu cardul de vacanță?

Este interzis să achiziționezi carburanți cu vouchere de vacanță, daca nu fac parte dintr-un pachet de servicii turistice care include minim o noapte de cazare. În plus, cardul de vacanță nu poate fi folosit de către o altă persoană decât de titular.

Odată ce un angajat primește cardul de vacanță îl poate folosi doar în contextul unei vacanțe în care va pleca. Cu vouchere de vacanță poți achiziționa o cazare, plăti masa sau achita anumite servicii turistice în unități afiliate, dacă aceste servicii sunt incluse în pachetul de servicii turistice. 

Folosirea voucherelor de vacanță - unde poți utiliza cardul Pluxee Turist

Dacă primești cardul de vacanță Pluxee Turist îți pot organiza concediul mult visat în diferite moduri. Vezi mai jos unde poți plăti cu cardul de vacanță:

  • Prin agenția turistică - este de ajuns să accesezi lista de unități de cazare și servicii, unde vei găsi agențiile care acceptă plata cu cardul de vacanță. Harta interactivă permite oricărei persoane să găsească partenerii din zona în care se află, pentru o experiență cât mai plăcută.
  • Prin rezervare direct la hotel sau pensiune - odată ce deții cardul Pluxee Turist, poți căuta cazarea dorită, cu ajutorul aplicației Pluxee. 
  • Pe platforma Pluxee de cazări, unde poți găsi atât unități de cazare ce apar și pe Booking și pot fi plătite la locație cu cardul Pluxee Turist, cât și cele ce pot fi plătite cu orice card bancar. 

▶️Caută cazarea dorită cu ajutorul aplicației Pluxee . Poți folosi aplicația pentru a face plăți contactless, direct cu telefonul, poți vedea soldul și ofertele partenerilor noștri.

Pentru ca voucherele de vacanță să poată fi folosite mai simplu și mai sigur, acestea se acordă exclusiv sub formă de card. Prin intermediul cardului, utilizatorii Pluxee Turist pot achita atât cazarea, cât și pachetele turistice compuse din minim o noapte de cazare și masă sau orice alte servicii care pot fi incluse într-un pachet turistic (agrement, spa, transport, etc).

Cardul cu vouchere de vacanță este o modalitate de a-ți încărca bateriile și de a te relaxa. Alege unitățile de cazare și servicii turistice afiliate cardului de vacanță și te vei bucura de un concediu de neuitat fără a cheltui prea mult. 

Sursa foto: Shutterstock & iStock