Pentru o companie mare, cu sute de angajați, plecarea unor oameni foarte buni poate fi neînsemnată. Nu și pentru o firmă medie sau mică, în care demisia angajaților de top înseamnă o lovitură decisivă, mai ales când persoana care pleacă este cea pe care te bazai cel mai mult. Cu siguranță nu este o întâmplare fericită pentru niciun angajator, însă nici nu trebuie privită ca o dramă lipsită de soluții. Chiar și problemele mari pot fi tratate cu eleganță, tact și strategie. În acest articol ne-am propus să discutăm despre soluțiile pe care le ai atunci când angajații de top vor să plece. Dezbatem împreună următoarele subiecte:
De ce vor să plece angajații buni. Cele mai comune motive:

Indiferent de mărimea companiei tale, pentru a îmbunătăți retenția angajaților performanți trebuie mai întâi să afli care sunt principalele motive pentru care oamenii aleg să-și semneze demisia și să caute un loc de muncă mai potrivit pentru ei. Indiferent de industrie, cauzele par să fie aceleași:
Nu se simt recompensați sau apreciați
Câți dintre noi ne-am da peste cap să rezolvăm cu succes niște probleme complicate fără să primim pentru asta măcar un „Bravo, te-ai descurcat excelent!”? Una dintre cele mai întâlnite cauze pentru care angajații de top pleacă dintr-o companie ține de pachetul salarial și de faptul că prin el nu se simt apreciați așa cum ar dori.
Soluția: - Este adevărat că, în general, gradul de mulțumire ține de percepția personală a fiecăruia referitoare la relația dintre munca depusă și recompensa primită. Însă, ideal este să te asiguri că salariul pe care îl oferi angajaților de top este cel corect și este cel stabilit deja în piață. Cu alte cuvinte, dacă angajatul vrea să plece la o altă companie, va pleca pe același salariu.
- În plus, pentru a nu ajunge într-o astfel de situație, poți folosi beneficiile extrasalariale, cum sunt tichetele cadou, prin care să îi recompensezi pe angajații tăi atunci când au câștigat un proiect important. Organizează scurte team-building-uri sau oferă-le Cardul Cultura Pass atunci când au realizat o acțiune care inevitabil dezvoltă compania.
- Lansează o contraofertă pentru a-l convinge pe angajatul tău demisionar să rămână în firmă. Chiar dacă pentru mulți manageri această soluție este un fel de cuțit cu două tăișuri, este un instrument folosit destul de des în astfel de situații. Singurul risc este ca ceilalți angajați să înțeleagă faptul că trebuie să aplice aceeași tactică pentru a li se mări salariul, așa că acest subiect este destul de dificil și depinde de la caz la caz.
Prea multă muncă, prea mult stres
Orice angajat, la un moment dat, va începe să pună sănătatea și starea lui mentală și emoțională mai presus de banii pe care îi câștigă. Una dintre problemele reale ale jobului modern este fenomenul „burnout” sau suprasolicitarea profesională. Orele lucrate peste program, presiunea acumulată, stresul termenelor limită, munca făcută de acasă sau weekendurile încărcate tot cu activități ce țin de job devin copleșitoare și greu de suportat pentru orice angajat. Așa că va prefera să plece pe un alt post, chiar cu riscul de a câștiga mai puțin decât la jobul actual.
Soluția: Ideal este să încurajezi angajații să nu lucreze de acasă, ci să învețe să își eficientizeze, fără stres, munca pe care o au de făcut în cele opt ore. Recomandate sunt ședințele scurte, în care să discutați care sunt problemele cu care se confruntă și cum le puteți depăși rapid, înainte de a acumula frustrări, stres sau alte astfel de presiuni. Încurajează lucrul în echipă și delegarea, mai ales în rândul angajaților de top. Întreabă-i de ce resurse au nevoie pentru a-și scurta sau îmbunătăți timpul dedicat anumitor activități din cadrul firmei. De asemenea, susține-i ca în zilele libere să se ocupe și de pasiunile lor. De exemplu, în weekend să meargă într-un loc în care să se relaxeze, astfel încât să poată fi pregătiți 100% pentru o nouă săptămână de lucru intens. Pentru asta le poți oferi cardul de vacanță -
Turist Pass Card, un beneficiu extrasalarial prin care angajații pot cumpăra servicii turistice - cazare, transport, masă și nu numai.
Certurile și neînțelegerile
Angajații harnici își doresc să lucreze cu oameni ca ei, așa că le este dificil să accepte situațiile în care sunt „promovate” comportamente precum:
- Lipsa de respect și chiar agresivitatea în cadrul echipelor;
- Atitudinea necorespunzătoare a unor angajați;
- Antipatiile nejustificate;
- Criticile răutăcioase și nefondate;
- Evaluările profesionale voit incorecte;
- Suprasolicitarea unor angajați în detrimentul altora;
- Tratamentul preferențial al șefului față de unii angajați;
- Nerespectarea unor promisiuni de creștere salarială.
Un angajat bun, care își cunoaște potențialul, în astfel de situații nu va avea nevoie de mult timp ca să își semneze demisia și să își găsească un loc de muncă mai potrivit.
Soluția: Construirea unui mediu în care astfel de comportamente nu sunt încurajate și sancționarea angajaților care nu respectă regula stabilită.
Mediul de lucru
Este dat, pe de o parte, de aspectele ce țin de criteriile fizice: designul spațiului de birouri, mobilierul, culorile folosite, ambianța, iar pe de altă parte, de stilul de lucru al fiecărui angajat în parte. Știi vorba aceea: „omul sfințește locul”. Aceeași regulă se aplică și atunci când vine vorba de mediul de lucru. Dacă oamenii sunt relaxați, încrezători în ceea ce fac, știu să lucreze în echipă atunci și atmosfera generală îl va potența pe fiecare angajat în parte. Dacă mediul în care stăm este tot timpul tensionat, agitat și deloc prietenos, este dificil să lucrezi chiar și atunci când ești dedicat muncii pe care o faci. Iar asta poate fi cauza plecării multor angajați care nu își doresc doar să aibă un job, ci și să vină la el cu plăcere.
Soluția: Eliminarea acestei cauze poate fi rezolvată printr-o acțiune pe termen lung. În principal, ține de tipologia oamenilor pe care îi alegi în urma interviurilor de angajare. Una dintre soluții este să filtrezi persoanele nu numai în funcție de abilitățile, capacitățile, experiența de muncă, ci și de aspecte ce țin de lucrul în echipă, personalitate, profil psihologic, capacitatea lor de a gestiona stresul sau situațiile de criză, modul în care fac față problemelor apărute spontan.
Rutina, lipsa oportunităților de dezvoltare și de carieră
Este o problemă mai ales în rândul tinerilor care își doresc să facă salturi în cariera. Nu toate persoanele apreciază joburile în care munca lor are un grad mic de responsabilitate. Pentru unii angajați, rutina sau mediile lipsite de provocări sunt mai greu de acceptat decât cele active, în care au permanent câte ceva de făcut. Angajații talentați și cei creativi vor să își îmbunătățească permanent munca, să avanseze și caută manageri și angajatori care să le ofere task-uri provocatoare, din care pot învăța lucruri noi.
Soluția: În cele mai multe situații, când motivul este lipsa de oportunități, angajații semnează demisia atunci când au deja o ofertă de la o altă companie. Așa că este destul de dificil să îi întorci din drum, când ei nu mai văd căi de dezvoltare la jobul actual sau când își doresc altceva.Totuși, o discuție purtată pe această temă poate fi de ajutor, mai ales dacă vii cu direcții și proiecte clare, în care angajatul poate fi implicat și poate primi mai multă autoritate.
Soluții pe termen lung

Atunci când vine vorba de plecarea angajaților de top, există două posibilități: fie afli de intenția lor înainte ca ei să îți bată la ușă cu demisia semnată, fie hotărârea lor te lovește din senin. Oricum ar fi, în ambele situații, ca angajator trebuie să acționezi rapid. Ce este nevoie să faci? Ca să te asiguri că ai depus toate eforturile ca problema să fie rezolvată la timp și eventual să nu se repete, astfel încât să poți păstra oamenii buni în firmă mult timp, pe lângă soluțiile deja propuse de noi, ai și o serie de pași prin care merită să treci. Iată care sunt aceștia:
- Vezi care sunt motivele. Nu lăsa angajatul să plece fără să afli de ce o face;
- Discutați motivele pentru a înțelege mai bine problema;
- Printr-un exit interview, în care să dezbateți concret motivele plecării lui, poți strânge informații care te vor ajuta pe termen lung;
- Propune-i o ofertă chiar dacă e pe picior de plecare;
- Întreabă-l ce obține în plus de la noul angajator;
- Întreabă-l ce ar fi schimbat sau ce a lipsit la jobul avut în cadrul firmei tale;
- Analizează feedback-ul primit și găsește rezolvări prin care îl poți îmbunătăți.
În loc de concluzie…
Oricum ar fi, pentru niciun angajator nu este de folos ca demisia să se producă tăios și iremediabil. Dacă oamenii buni din firmă vor să plece și nu ai reușit să îi întorci din drum, nu este un capăt de țară, mai ales atunci când ai deja proceduri puse la punct. Restabilirea echilibrului în firmă este următoarea ta prioritate atunci când un angajat de top pleacă. Iar asta faci atunci când acționezi rapid:
- Organizează o ședință în care anunți restul echipei de plecarea angajatului;
- Stabilește care sunt task-urile care au rămas nerezolvate și găsește un înlocuitor în interiorul firmei care să se ocupe de ele până când angajezi pe cineva nou;
- Dacă munca lui implică direct clienții sau colaboratorii, trimite un mail prin care îi informezi despre schimbare;
- Începe procesul de recrutare pentru noul angajat.