ce asteptari au angajații de la locul de muncă în 2021

Ce așteptări au angajații de la locul de muncă în 2021?

Fie că îți dorești să recrutezi candidați noi sau pui accentul pe reținerea angajaților existenți, este important să știi ce își doresc oamenii care lucrează în echipa ta, încât să poți veni în întâmpinarea așteptărilor acestora. O echipă mulțumită de condițiile oferite de angajator va lucra întotdeauna cu mai multă energie și eficiență decât una demotivată. Descoperă în continuare care sunt cele mai întâlnite așteptări de la locul de muncă în 2021.

Munca remote versus munca la birou - care sunt tendințele momentului

Unul dintre primele efecte ale pandemiei Covid-19 asupra pieței locurilor de muncă din România s-a manifestat asupra prezenței fizice la birou. Tot mai mulți angajatori au preferat să permită munca de acasă, pentru a-și păstra echipa în siguranță. La rândul lor, angajații au apreciat din plin această facilitate, motiv pentru care posibilitatea de a lucra remote a devenit unul dintre factorii principali care contează în alegerea unui loc de muncă. 

Un studiu realizat de platforma de locuri de muncă eJobs a scos în evidență faptul că interesul pentru joburile remote a crescut considerabil, acestea fiind cu 400% mai căutate decât în anii precedenți. De asemenea, tot eJobs remarcă faptul că 75% dintre companiile cu care au discutat în vara lui 2020 declarau că au implementat într-o măsură mai mică sau mai mare munca de acasă. Pe lângă statisticile naționale, conform unei analize publicate de World Economic Forum, 98% dintre candidați iau în calcul o carieră în care să lucreze cel puțin parțial de acasă. 

Prin urmare, viitorul se anunță mult mai flexibil din acest punct de vedere, cel puțin față de condițiile de muncă existente înainte de 2020. Dacă îți dorești să fii un anagajator preferat, încearcă să oferi și tu această variantă, chiar dacă nu este vorba despre varianta full remote, ci mai degrabă despre un mediu de lucru hibrid, care combină munca la birou cu cea remote.

Munca realizată cu scop - în atenția tot mai multor angajați și candidați

Evident că fiecare companie are propriul său obiectiv, pe care se străduiește să îl atingă, însă cât de important este acesta pentru angajați? Indiferent de domeniul de activitate, echipa ta ar trebui să se simtă implicată în ceea ce se întâmplă la locul de muncă, astfel încât fiecare persoană să își poată înțelege rolul și să simtă că propria contribuție contează.

Un alt aspect important pe lista de așteptări de la locul de muncă ține de contribuția companiei la construirea unei societăți mai bune. Într-un sondaj realizat de PWC la nivel global, 75% dintre respondenți au spus că își doresc ca locul lor de muncă să aibă un impact pozitiv asupra societății, iar 46% chiar au declarat că scopul final este mai important decât partea financiară. 

Nu trebuie să conduci neapărat un ONG pentru ca angajații tăi să simtă că îi ajută pe cei din jur prin ceea ce fac: orice produs bine realizat sau serviciu bine livrat poate schimba în bine viața celor care îl achiziționează. De aceea, este esențial să pui la punct o cultură internă puternică și să te asiguri că angajații cunosc și înțeleg misiunea, viziunea și obiectivul companiei. 

Alte aspecte pozitive la locul de muncă: echilibrul viață personală - profesională și buna comunicare

După o perioadă tensionată și plină de neprevăzut, angajații își doresc să poată face parte din nou dintr-o echipă unită, în care să se simtă integrați și cu care să poată comunica în mod firesc. De aceea, comunicarea între colegi sau cea între conducere și angajați ar trebui să ocupe un loc central pe lista ta de preocupări, dacă vrei ca echipa ta să lucreze eficient și cu plăcere. De la discuții one2one și ședințe de echipă până la evenimente cu angajații - fie ele și online - menține legătura cu oamenii cu care lucrezi și fă în așa fel încât nimeni să nu se simtă exclus sau neînțeles.

Tot din punctul de vedere al aspectelor pozitive la locul de muncă, asigură-te că angajații tăi au destul timp pentru ei înșiși, încât să nu ajungă la epuizare fizică și emoțională, experimentând cunoscutul sindrom de burnout. Conform unui studiu al platformei Indeed, burnout-ul este în creștere în ultimul an, angajații fiind stresați de contextul social și cel economic, ceea ce îi face să resimtă și mai mult stresul de la birou. 

În plus, deși munca de acasă aduce în mare parte beneficii, delimitarea vieții profesionale de cea personală poate fi mai dificilă atunci când biroul se află în propria locuință. Încurajează-ți angajații să își ia zile libere când au nevoie și nu încuraja munca după program. Oferă-le carduri pentru activități de timp liber, pentru a-i motiva să iasă din rutină și să se relaxeze la final de zi.

Beneficiile extra salariale - o așteptare firească în rândul angajaților

Când vine vorba despre așteptările angajatului de la angajator, beneficiile extra salariale au devenit deja un aspect de bază, discutat încă din cadrul interviului de angajare. Din fericire, facilitățile fiscale ale beneficiilor îți permit să acorzi astfel de avantaje fără a dezechilibra bugetul companiei.

Pentru a te ajuta să rămâi un angajator căutat, Sodexo îți pune la dispoziție o gamă variată de beneficii extra salariale, ușor de adaptat la nevoile echipei tale: carduri de masă, carduri cadou, carduri pentru activități culturale, carduri de vacanță și abonamentul 7card, dedicat activităților sportive. Suntem oricând gata să îți oferim cea mai bună soluție pentru echipa ta, așa că nu ezita să ne ceri o ofertă.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.