Avantajele companiilor care ofera tichete de masa angajatilor
avantajele companiilor care ofera tichete de masa

Recompensarea angajaților cu tichete de masă: ce avantaje au companiile

Tot mai multe companii de renume le ofera angajatilor diferite beneficii extra-salariale. De la nevoia de a avea o oferta competitiva pe piata si cea de a atrage forta de munca, la aceea de a economisi timp si resurse, exista o serie de argumente in favoarea acordarii tichetelor de masa.

Atragerea noilor angajati

Procesul de recrutare este adesea anevoios, indiferent de domeniul sau pozitia pentru care se recruteaza, iar piata competitiva ii determina pe angajatori sa ofere tot mai multe beneficii noilor angajati. Acestea sunt incluse in oferta salariala si cantaresc destul de mult cand vine vorba despre decizia persoanelor intervievate de a accepta sau nu un loc de munca intr-o companie.

Din acest punct de vedere, tichetele de masa usureaza considerabil munca persoanelor care lucreaza in resurse umane. Cu un asemenea atu la indemana, companiile multinationale au reusit sa atraga numerosi profesionisti de partea lor, iar strategia a fost preluata si de intreprinderile mici si mijlocii.

Retentia personalului

Conform studiilor, in randul generatiei millennials, care reprezinta cea mai mare parte a fortei de munca actuale, fenomenul de job hopping (schimbarea frecventa a locului de munca) este tot mai frecvent intalnit. Din acest motiv, in randul companiilor a aparut nevoia de a-si loializa angajatii, pentru a beneficia de colaborari cat mai longevive si reciproc avantajoase.

De la cresteri salariale periodice, la cresterea numarului zilelor de concediu, in functie de vechime, si la acordarea tichetelor de masa si a celor de vacanta, tot mai multe companii fac eforturi pentru a-si fideliza angajatii si pentru a-i pastra alaturi.

Deducerea cheltuielilor

Desi tichetele de masa sunt aproape o regula in cadrul companiilor multinationale prezente in Romania, asta nu inseamna ca intreprinderile mici si mijlocii nu au avantaje fiscale pentru oferirea acestui beneficiu.

De fapt, cheltuielile pentru tichetele de masa se deduc in cazul oricarei intreprinderi mici si mijlocii, cu conditia ca aceasta sa plateasca impozit pe profit, nu pe venit.

Scutirea taxelor sociale

Spre deosebire de deducerea cheltuielilor fiscale, care se aplica doar companiilor platitoare de impozit pe profit, scutirea taxelor sociale se aplica chiar si in microintreprinderile care le ofera angajatilor tichete de masa, desi acestea sunt platitoare de impozit pe venit.

In plus, nici angajatii nu vor fi taxati pentru primirea acestui beneficiu, asadar este o decizie la fel de convenabila si pentru ei. Un alt avantaj semnificativ pentru ei este reprezentat de posibilitatea de a folosi tichetele de masa intr-un numar foarte mare de magazine partenere, asa cum este cazul Sodexo.

Oferirea beneficiilor extra-salariale nu anuleaza si nu inlocuieste cresterile salariale, promovarea sau acordarea altor beneficii, monetare sau nu. Aceasta este insa o modalitate simpla si eficienta din punct de vedere financiar si al timpului, pentru care orice angajator ar trebui care vrea sa atraga cat mai multi angajati si sa ii mentina in interiorul companiei pe profesionistii cu care lucreaza deja.

Vezi toate produsele Sodexo!

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.