Beneficii tichete de masa in format electronic: Cardul de masa
beneficii tichete de masa in format electronic, avantaj pentru angajator si angajat - Sodexo

Cum sa prezinti angajatilor noul beneficiu – tichetele sau cardul de masa

Din ce in ce mai multe companii din Romania doresc sa isi fidelizeze angajatii si sa-i pastreze multumiti la locul de munca prin oferirea de pachete avantajoase de beneficii extra-salariale. O forma de recompensare avantajoasa atat pentru angajator, cat si pentru angajat sunt bonurile de masa, pe hartie (tichete) sau in format electronic (cardul de masa). Acestea pot fi folosite pentru cumpararea produselor alimentare si se primesc doar pentru perioada in care angajatul a fost prezent la munca. De asemenea, tichetele de masa pot functiona ca un stimulent pentru potentialii angajati, pe care este bine sa-l aduci la cunostinta acestora la interviul de angajare.

Beneficiile tichetelor de masa

span style="font-weight: 400;">Tichetele de masa sunt o forma de recompensare a angajatului cunoscuta la nivelul Uniunii Europene, iar valoarea unui tichet de masa Gusto Pass se ridica, in acest moment, pana la suma de 30 lei/zi lucratoare, potrivit actelor normative in vigoare. Astfel, inmultind zilele lucrate de angajat intr-o luna cu valoarea maxima a unui tichet, observam ca acesta poate achizitiona, lunar, produse alimentare in valoare de aproximativ 630 de lei.

Important de mentionat este faptul ca atat angajatii, cat si angajatorii sunt scutiti de plata contributiilor sociale obligatorii in cazul tichetelor de masa. Astfel, angajatii au cu 48% mai multa putere de cumparare.

Beneficiile tichetelor de masa electronice (card de masa)

Cardul de masa Gusto Pass este un suport electronic care permite incarcarea lunara a unei sume de bani, egala cu cea a tichetelor de masa pe care le primeste fiecare angajat. Este o varianta usor de folosit si la indemana.

Pe langa aceasta, exista beneficii in plus de care sigur orice angajat trebuie sa afle: de exemplu, plata la magazine devine mult mai rapida, deoarece nu mai exista etapa de verificare si numarare a tichetelor tiparite.

In acelasi timp, folosirea cardului de masa este un proces simplu si foarte flexibil in privinta sumelor cheltuite, iar angajatul nu mai trebuie sa achite diferenta care depaseste suma tichetelor pentru ca, in acest caz, contravaloarea in lei a produselor este extrasa direct de pe card.

De asemenea, angajatii trebuie sa fie informati ca acest card dispune de tehnologia contactless si pot efectua plati in valoare de pana la 100 de lei fara sa fie necesara introducerea codului PIN. Fiind un produs adaptat nevoilor angajatilor, acestia pot afla in orice moment suma disponibila pe card, daca isi descarca aplicatia gratuita MySodexo Romania, valabila pentru dispozitivele Android si iOS.

Conditii in care nu se acorda tichete de masa

Tichetele de masa sunt beneficii extra-salariale care se acorda angajatilor doar pentru zilele in care sunt prezenti la munca. De asemenea, trebuie mentionat ca nu se acorda mai mult de un tichet de masa/zi lucratoare din luna.

Conform art. 10 din Legea nr. 142/1998, situatiile in care nu se acorda tichete de masa pot fi urmatoarele:

  • angajatul este absent de la munca;
  • angajatul beneficiaza de zile libere platite;
  • angajatul este in concediu (de odihna/medical/pentru formare/fara plata etc.);
  • angajatul este in delegatie sau detasat in afara localitatii in care isi are locul permanent de munca;
  • alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, reprezentantii salariatilor.

Daca angajatul are mai multe contracte de munca simultan, poate primi tichete de masa doar pentru functia de baza dintr-un singur contract.

Cand si cum se acorda tichetele de masa

Tichetele de masa se distribuie sau se incarca pe cardul de masa al angajatilor in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna care urmeaza, iar numarul acestora trebuie sa corespunda cu zilele lucrate de angajat. In situatia in care angajatul a fost in concediu in luna respectiva si a primit tichetele integral, in avans, trebuie sa returneze angajatorului tichetele primite pentru zilele in care nu a fost la serviciu. Exista si optiunea ca angajatorul sa acorde in luna urmatoare un numar de tichete diminuat cu numarul de tichete acordate pentru luna anterioara si necuvenite.

O alta situatie care urmeaza aceeasi procedura de returnare a tichetelor din partea angajatului este cea in care acestuia ii inceteaza contractul individual de munca in cursul lunii. In acest caz, angajatul trebuie sa returneze tichetele aferente zilelor in care nu a mai fost angajat al companiei respective.

Oferirea tichetelor de masa ca parte din pachetul de beneficii extra-salariale acordate de angajator este foarte apreciata in randul angajatilor, care astfel isi pot organiza mai bine bugetul lunar, stiind ca au deja o suma alocata pentru cumpararea alimentelor.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.