Cardul de vacanta: avantaje pentru companie si angajati. Blog Sodexo
cardul de vacanta

Cardul de vacanta: Avantaje pentru companie si angajati

Serviciile turistice achizitionate cu cardul de vacanta aduc numeroase beneficii atat pentru tine, ca angajator, cat si pentru oamenii care lucreaza in compania ta. Care a fost ultima vacanta pe care si-au luat-o angajatii tai?

Cu siguranta ai realizat de multe ori ca una dintre provocarile societatii actuale este mentinerea unui raport sanatos si firesc intre munca si timpul liber. Pentru a evita ca oboseala sa isi spuna cuvantul si sa afecteze productivitatea si performanta angajatilor, ofera-le acestora cea mai buna metoda de a-si reincarca bateriile: un concediu platit de catre firma. Un astfel de cadou iti va ajuta angajatii sa se relaxeze si sa revina la birou plini de energie.

Poate nu stiai, dar o scurta vacanta, departe de activitatile zilnice de la birou, are efecte benefice asupra echipei, implicit a modului in care functioneaza compania:

 • Angajatii devin mai fericiti, mai motivati si mai implicati
 • Productivitatea este mai ridicata
 • Nivelul de energie creste, se evita aparitia surmenajului
 • Rata de retentie a angajatilor este una mult mai buna
 • Creste loialitatea fata de companie
 • Mediul de lucru devine mult mai apreciat, ceea ce influenteaza si reputatia companiei

Asadar, daca acorzi angajatilor carduri de vacanta, investesti de fapt pe termen lung intr-un mediu de lucru sanatos si apreciat, care va genera constant rezultate mai bune si o echipa mai puternica.

Ce este cardul de vacanta?

Cardul de vacanta este un instrument valoros in strategia de atragere si retentie a angajatilor, reprezentand un beneficiu motivant, pe langa salariul de baza. Motivarea angajatilor este unul dintre cele mai importante aspecte de care e bine sa tii cont pentru a avea o echipa puternica, ai carei oameni sa lucreze cu placere si sa dea intotdeauna tot ce au mai bun.

Cardul de vacanta poate fi privit ca echivalentul primelor de vacanta: un angajat poate primi anumite sume pe cardul de vacanta doar in baza unui contract de munca individual, iar contravaloarea incarcata pe card poate fi de pana la 6 salarii de baza minime brute.

Cardul de vacanta este o varianta usor de utilizat, prin care angajatii tai pot cumpara servicii turistice pe teritoriul Romaniei – cazare (minim o noapte), masa si transport. In plus, procedura de utilizare a cardurilor de vacanta este una foarte simpla:

 • Achizitionezi necesarul de carduri de vacanta pentru angajati de la un emitent autorizat
 • Oferi cardurile angajatilor si le incarci cu sumele stabilite
 • Angajatii utilizeaza cardurile de vacanta pentru a cumpara pachete turistice care includ minimum o noapte de cazare, masa si transport, de la hotelurile, pensiunile sau agentiile de turism partenere ale emitentului

La fel ca in cazul voucherelor de vacanta, sumele incarcate reprezinta cheltuieli deductibile, in limita sumei de 13.380 /angajat/an (6 salarii minim brute/tara garantate in plata), conform legislatiei in vigoare.

Avantaje pentru companie

Iti doresti sa fii un angajator cautat si apreciat, sa ai o echipa motivata si multumita? Fa o prioritate din a le asigura oamenilor care lucreaza pentru tine echilibrul dintre viata privata si cariera - acesta este un aspect care cantareste tot mai mult in decizia finala a unui candidat si care il poate face sa opteze cu incredere pentru compania ta.

Efectele pozitive ale acordarii cardurilor de vacanta sunt resimtite atat la nivel de productivitate si performante, cat si la nivel financiar:

 • Cardurile de vacanta sunt scutite de contributia asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.
 • Acest beneficiu extra-salarial este 100% deductibil conform Codului Fiscal, iar limita maxima este de 13.380 lei per angajat.
 • Oferirea cardului de vacanta iti poate aduce o economie de 37% la bugetul companiei comparativ cu acordarea aceleiasi sume in bani.
 • Poti oferi acest beneficiu pentru recompensarea tuturor angajatilor sau selectiv - de exemplu, il poti folosi ca o recompensa pentru cei care au avut performante deosebite
 • Cardul de vacanta contribuie la cresterea atractivitatii companiei tale in randul candidatilor valorosi, precum si la fidelizarea angajatilor performanti.
 • Timpul necesar pentru procesarea cardurilor de vacanta este redus la minimum, in comparatie cu voucherele de vacanta pe suport clasic, pe hartie.

VEZI AICI TOATE BENEFICIILE CARDULUI DE VACANTA

Avantaje pentru angajati

Un angajat relaxat si odihnit este un angajat mai fericit, care va sosi zilnic la birou plin de energie si buna dispozitie. Planurile de calatorie pot fi uneori amanate din cauza ca salariul este investit in alte cheltuieli din gospodarie - iata de ce un card de vacanta se poate dovedi in aceste momente solutia salvatoare. Astfel, cardul de vacanta este un bonus important pentru orice angajat, iar efectele pozitive se vor vedea atat in nivelul performantei de la job, cat si in starea de spirit:

 • Angajatii isi pot organiza excursii in destinatii pe care doresc de mult timp sa le vada, dar pe care le-au amanat din cauza lipsei resurselor financiare
 • Suma incarcata de angajator poate fi ultilizata timp de 1 an de zile de la data incarcarii, iar banii pot fi cheltuiti in transe, astfel ca angajatul nu este obligat sa consume toata suma intr-o singura vacanta, ci se poate bucura de bonus de-a lungul unui an intreg
 • Angajatul poate alege hotelurile, pensiunile si restaurantele la care va merge in vacanta dintr-o retea larga de unitati, extinsa pe toata suprafata Romaniei
 • Angajatii care beneficiaza de carduri de vacanta emise de Sodexo se bucura de avantajele tehnologiei contactless si pot achita sume de pana la 100 lei fara a utiliza PIN-ul, cardurile fiind emise sub licenta MasterCard
 • Angajatii isi pot monitoriza singuri cardul, avand acces la sold si la cheltuieli, cu ajutorul aplicatiei mobile MySodexo.

Oricat de mult ti-ar placea ceea ce faci zilnic la birou, pentru a functiona la capacitate maxima si a-ti mentine starea de bine, ai nevoie din cand in cand de o pauza si de momente de relaxare. Acest lucru este valabil si pentru angajatii tai, care vor da randament mult mai bun atunci cand alterneaza perioadele de munca de la serviciu cu zilele de concediu petrecute intr-un cadru relaxant.

Pentru a te asigura ca echipa are cele mai bune performante si o productivitate crescuta, daruieste-le angajatilor tai acel beneficiu care ii va ajuta sa scape de oboseala si sa isi mentina energia pozitiva: un concediu platit de companie, prin intermediul cardului de vacanta.

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.